Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί η στοματική υγεία των Ελλήνων επιδεινώθηκε δραματικά στην πανδημία – Τι λέει ο πρόεδρος της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας

Γιατί η στοματική υγεία των Ελλήνων επιδεινώθηκε δραματικά στην πανδημία – Τι λέει ο πρόεδρος της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, εμφανίζουν σοβαρά οδοντιατρικά προβλήματα, που μπορεί να επιφέρουν δυσάρεστες, έως και θανατηφόρες επιπτώσεις στην υγεία.

Αθανάσιος Δεβλιώτης, Πρόεδρος Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας

Σύγχρονη «μάστιγα» σε όλο τον κόσμο αποτελούν τα στοματικά νοσήματα, απόρροια της κακής στοματικής υγείας.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, εμφανίζουν σοβαρά οδοντιατρικά προβλήματα, που μπορεί να επιφέρουν δυσάρεστες, έως και θανατηφόρες επιπτώσεις στην υγεία.

Δυστυχώς το πρόβλημα οξύνθηκε ακόμη περαιτέρω, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται ότι έπληξε ανεπανόρθωτα και τη στοματική υγεία των πολιτών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκε ασυνήθιστη αύξηση καταγμάτων στα δόντια, ενώ όλο και περισσότεροι παραπονιούνται για πόνο στις γνάθους, οδοντική ευαισθησία, ενόχληση στις παριές κ.τ.λ.. Ακόμα και σε παιδιά παρατηρήσαμε φαινόμενα αυτοτραυματισμού, με πληγές στις παριές, τα χείλη και τη γλώσσα.

Η φετινή ημέρα Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, που εορτάζεται στις 20 Μαρτίου αν και επισκιάζεται από τον SARS-CoV-2 και τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων που χάνουν τη ζωή τους από την covid 19, αποτελεί το εφαλτήριο, ώστε να αφυπνιστούν μικροί και μεγάλοι να μην παραμελούν την στοματική τους υγεία, η οποία αποτελεί αποδεδειγμένα αναπόσπαστο κομμάτι τόσο της διατήρησης της γενικής καλής υγείας όσο και δείκτης ποιότητας ζωής.

Δραματική επιδείνωση της στοματικής υγείας των Ελλήνων

Την ίδια στιγμή όμως άκρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η στοματική υγεία των Ελλήνων επιδεινώνεται δραματικά.

Τα τελευταία 40 χρόνια περίπου δεν παρέχεται καμία οδοντιατρική περίθαλψη από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα και η πολιτεία λανθασμένα εξακολουθεί να θεωρεί την οδοντιατρική υγεία πολυτέλεια και όχι αναγκαιότητα.

Υπό το πρίσμα αυτό η πολιτεία έχει παραμελήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην οδοντιατρική θεραπεία των πολιτών, οι οποίες δεν είναι μόνον Συνταγματικές αλλά πρωτίστως και ανθρωπιστικές.

Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο οι Έλληνες να αντιμετωπίζουν τις επείγουσες ανάγκες που προκύπτουν, με συνέπεια τις περισσότερες φορές να προσέρχονται στον οδοντίατρο, όταν πονάνε ή έχουν συσσωρευμένα προβλήματα, όπως πολυτερηδονισμό, γενικευμένη ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα με αυξημένη οστική απορρόφηση, παθήσεις που πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και τη σταδιακή απώλεια όλων των δοντιών.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το κράτος να καλύπτει τις δαπάνες της οδοντιατρικής περίθαλψης προκειμένου να διασφαλιστεί η βέλτιστη στοματική υγεία για όλους, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την πρόληψη που στην οδοντιατρική ειδικά έχει τεράστια σημασία.

Δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός πως περισσότερες από χίλιες ασθένειες μπορούν να εμφανιστούν στη στοματική κοιλότητα και ο οδοντίατρος κατά τον τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο μπορεί να διακρίνει τα πρώιμα «σημάδια» μιας νόσου που μπορεί να έχει προσβάλλει άλλα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού.

Ακρογωνιαίος λίθος η πρόληψη

Ο ευκολότερος και οικονομικότερος τρόπος για να διατηρήσουμε τη στοματική και τη γενική μας υγεία είναι η πρόληψη! Πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας πρωί – βράδυ, να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα κάθε 2-3 μήνες, να καθαρίζουμε καλά τα σημεία ανάμεσα στα δόντια με νήμα και ειδικά βουρτσάκια, να χρησιμοποιούμε στοματικό διάλυμα και να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο για έλεγχο και καθαρισμό τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο.

Σημειώνεται πως τα οδοντιατρεία στην Ελλάδα εφαρμόζουν νέα πρωτόκολλα αυξημένης επαγρύπνησης και όλα τα μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του κορωνοϊού. Οι οδοντίατροι, λόγω της άμεσης επαφής με το πρόσωπο του ασθενούς και της δημιουργίας αερολύματος κατά τη διάρκεια της πλειοψηφίας των οδοντιατρικών πράξεων, βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή», ωστόσο, με τα μέτρα που λαμβάνουν, δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής κρούσματα σε οδοντιατρεία.

Οι οδοντίατροι μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε όλα τα προβλήματα που εμφανίζονται στο στόμα σας γιατί η στοματική υγεία είναι σημαντική για την υγεία όλου του σώματος.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024