Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι

Κοροναϊός: Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι

Τα κύτταρα ορισμένων ανθρώπων προσφέρουν περισσότερες «κερκόπορτες» για την είσοδο του ιού

Οι ηλικιωμένοι, οι άνδρες και οι καπνιστές φέρουν στα κύτταρά τους περισσότερες «κερκόπορτες» για την είσοδο του SARS-CoV-2, διαπιστώνει διεθνής μελέτη, η οποία δείχνει να εξηγεί, τουλάχιστον εν μέρει, γιατί ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες είναι πιο ευάλωτες στην Covid-19.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ο κοροναϊός φέρει στην επιφάνειά του πρωτεΐνες σε σχήμα ακίδας που συνδέονται στους υποδοχείς ACE2 των κυττάρων στους πνεύμονες και άλλα όργανα. Στη συνέχεια, ένα ένζυμο των κυττάρων που ονομάζεται πρωτεάση TMPRSS2 αποκόπτει ένα μικρό τμήμα της ακίδας, οπότε το σχήμα της ακίδας αλλάζει και ανοίγει την πόρτα για την είσοδο του εισβολέα στα κύτταρα.

Οι υποδοχείς ACE2 και η πρωτεάση TMPRSS2 υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους, παρόλα αυτά ορισμένοι είναι πιο ευάλωτοι στη λοίμωξη. Οι ηλικιωμένοι, οι άνδρες και οι καπνιστές είναι τρεις ομάδες που σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής Covid-19.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι ομάδες αυτές παρουσιάζουν αυξημένη παραγωγή του υποδοχέα και του ενζύμου, αποκαλύπτει η διεθνής μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Medicine.

H έρευνα αξιοποιεί δεδομένα του Άτλαντα Ανθρώπινων Κυττάρων, ένα διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα με το φιλόδοξο στόχο να χαρτογραφήσει την έκφραση (λειτουργία) επιμέρους γονιδίων σε όλους τους διαφορετικούς ιστούς του ανθρώπινου οργανισμού.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι υποδοχείς ACE2 και η πρωτεάση που χρησιμοποιεί ο κοροναϊός παράγονται σε αφθονία όχι μόνο στους πνεύμονες αλλά και στο συκώτι, το παχύ έντερο και τα μάτια.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα γονίδια του υποδοχέα και της πρωτεάσης εκφράζονται πιο έντονα στα κύτταρα των ηλικιωμένων και ελαφρώς πιο έντονα στα κύτταρα των ανδρών, συγκριτικά με τις γυναίκες.

Ακόμα, τα κύτταρα των καπνιστών τείνουν να φέρουν περισσότερους υποδοχείς και υψηλότερα επίπεδα πρωτεάσης, σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Η ερευνητική ομάδα στο Ινστιτούτο Broad τoυ MIT και του Χάρβαρντ επισημαίνει πως πιθανότατα υπάρχουν κι άλλοι, προς το παρόν άγνωστοι, παράγοντες που επηρεάζουν πόσο ευπαθής είναι κάθε άνθρωπος στη λοίμωξη.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους, «τα αποτελέσματα εξηγούν εν μέρει πώς η σοβαρότητα της νόσου μπορεί να διαφέρει ανάμεσα σε διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες λόγω του μοριακού προφίλ των κυττάρων».

Επισημαίνουν, τέλος, ότι τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μελέτες σε ασθενείς.

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024