Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πού πάνε οι αμερικανοί πρόεδροι όταν «γεράσουν»;

Πού πάνε οι αμερικανοί πρόεδροι όταν «γεράσουν»;

Πρακτικές οδηγίες αποχωρισμού της προεδρικής καρέκλας

«Κύριε πρόεδρε, ήταν υπέροχα που τα ξαναείπαμε, σας παρακαλώ γυρίστε πίσω σύντομα»

Με αυτόν τον τρόπο η τηλεοπτική παρουσιάστρια του «φιλοτραμπικού» Fox News, Μαρία Μπαρτιμόρο, έκλεισε την προχθεσινή δημόσια τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Λίγα δευτερόλεπτα πριν, ο Τραμπ είχε πει: «Ποντάρω στη Βασίλισσα. Δεν είμαι θαυμαστής της Μέγκαν».

Τι είναι πιο εντυπωσιακό;

Ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, που ο τηλεοπτικός φακός είχε γίνει η δεύτερή του φύση, αρκείται πια σε ολιγόλεπτες τηλεφωνικές συνεντεύξεις ( με αγριεμένη πάντως φωτογραφία) ή ότι «αναγκάζεται» να σχολιάζει θέματα όπως οι σχέσεις μεταξύ πρώην και νυν μελών της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, ακόμα και αν αφορμή για το σχόλιό του στάθηκαν οι φήμες για ενδεχόμενη συμμετοχή της Μέγκαν Μαρκλ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 2024;

Από την άλλη, τι μπορεί να κάνει ένας πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν πλέον έχει αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, αλλά καλώς ή κακώς αισθάνεται ότι είναι ακόμα ικανός να προσφέρει;

Έτσι κι αλλιώς, όταν έχεις υπάρξει ηγέτης μιας παγκόσμιας υπερδύναμης, όταν για μεγάλο χρονικό διάστημα οι αποφάσεις σου επηρεάζουν ολόκληρο τον πλανήτη και γι’ αυτό σε αποκαλούν Πλανητάρχη, είναι απολύτως κατανοητό να δυσκολεύεσαι να επιλέξεις τα βήματα που θα σε απομακρύνουν από τον προεδρικό «θρόνο».

Υπάρχει το στυλ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μόνο συμφιλιωμένος δεν είναι με την ήττα, η οποία του στέρησε το δικαίωμα της επανεκλογής. Αφού πρώτα προκάλεσε μέχρι και εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο, συνεχίζει, σαν να μην πέρασε μια μέρα από τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, να μιλάει για νοθεία, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει και πάλι την προεδρία των ΗΠΑ στις επόμενες εκλογές.

Ο προκάτοχος του, Μπάρακ Ομπάμα, ακολουθεί μια διαφορετική τακτική.

Έχοντας συμπληρώσει το μέγιστο δυνατό των δύο προεδρικών θητειών, αποχώρησε μεν από την πολιτική, παραμένει όμως στο προσκήνιο με πολλούς τρόπους.

Τα απομνημονεύματά του δημοσιεύθηκαν πρόσφατα και κυκλοφορούν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Συμμετέχει σε ομιλίες και fora αλλά επιλέγει και ακόμα πιο εναλλακτικούς τρόπους προβολής και επαφής του με το ευρύ κοινό. Πρόσφατα για παράδειγμα ξεκίνησε η κυκλοφορία των ηχογραφημένων συζητήσεών του (podcasts) με τον αμερικανό τραγουδοποιό Μπρους Σπρίνγκστιν με θέματα όπως η πατρότητα, ο γάμος, οι φυλετικές διακρίσεις και η γενικότερη κατάσταση στις ΗΠΑ.

Αναπόφευκτα στην πολιτική έρχεται η ώρα που είτε οι ψηφοφόροι είτε το εκλογικό σύστημα σε στέλνει σπίτι σου.

Το θέμα είναι αν επιλέγεις να το κάνεις με τρόπο εύσχημο και δημιουργικό είτε προσπαθώντας μάταια να γαντζωθείς από μία καρέκλα που πλέον ανήκει σε άλλον.

Ο Τραμπ πάντως ,ακόμα και αν το στυλ του Ομπάμα παραείναι εναλλακτικό για τα γούστα του, θα μπορούσε, ακολουθώντας μια μακραίωνη αμερικανική παράδοση, να αφιερωθεί στη δημιουργία της δικής του Προεδρικής Βιβλιοθήκης.

Με μια δεύτερη σκέψη βέβαια, πιθανότερο από το να αφιερωθεί ο Τραμπ σε αρχεία και έγγραφα που ξεπερνούν σε λέξεις το μέγεθος ενός tweet, είναι να βγάλει podcast ο Κώστας Σημίτης με τον Γιάννη Αγγελάκα.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024