
Ξανθός για εμβόλιο AstraZeneca: Κρίσιμης σημασίας η άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση
«Τα αγωνιώδη ερωτήματα των πολιτών που πρόκειται να εμβολιαστούν τις επόμενες μέρες απαιτούν πειστικές απαντήσεις»
Εύλογη χαρακτηρίζει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός την ανησυχία της κοινής γνώμης «μετά το «ντόμινο» αποφάσεων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες για αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Astra-Zeneca» κατά του κοροναϊού.
«Τα αγωνιώδη ερωτήματα των πολιτών που πρόκειται να εμβολιαστούν τις επόμενες μέρες απαιτούν πειστικές απαντήσεις από τους αρμόδιους επιστημονικούς και κρατικούς φορείς (Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ΕΟΦ, ΕΟΔΥ), αλλά κυρίως από το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση» συνεχίζει.
Ο κ. Ξανθός κατηγορεί την Ευρώπη και τους θεσμούς της πως «δεν φρόντισαν έγκαιρα για μια κοινή στάση των κρατών-μελών και «πυροδότησαν» την αυτονόμηση των εθνικών ρυθμιστικών αρχών. Οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις στη χώρα μας ότι όλα εξελίσσονται κανονικά και οι εκκλήσεις για ψυχραιμία δεν πείθουν και υπονομεύουν το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης στην κοινωνία για την ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου».
Όπως τονίζει, «είναι κρίσιμης σημασίας για τη συνολική αξιοπιστία του εμβολιαστικού εγχειρήματος η άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση των κομμάτων, των υγειονομικών και της κοινής γνώμης για τα δεδομένα που υπάρχουν, για την τοποθέτηση των ευρωπαϊκών επιστημονικών οργανισμών ( ΕΜΑ , ECDC) καθώς και για την τακτική που προτίθεται να ακολουθήσει η χώρα στο χειρισμό του προβλήματος».
«Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η αξία της διαφάνειας, της επιστημονικής τεκμηρίωσης και της διασφάλισης κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων στην αποτελεσματική διαχείριση μιας σοβαρής κρίσης Δημόσιας Υγείας» καταλήγει.
- Τραμπ: «Δεν είναι καλή στιγμή» – Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ίσως χάσει τον γάμο του γιου του λόγω του πολέμου στο Ιράν
- Έμπολα: 671 τα κρούσματα και 160 θάνατοι – Γιατί ανησυχούν οι υγειονομικές αρχές
- Σε αναμονή οι ευρωπαίοι ασθενείς για νέες θεραπείες ίσως και πάνω από 3 χρόνια
- Άσκηση: Εκτός από το σώμα, κάνει καλό και στη συγκέντρωση
- Καιρός: Βροχερός και σήμερα Παρασκευή – Πού θα πέσουν βροχές και καταιγίδες
- Οικογένεια, παρασκήνιο, ομερτά: Ο πρίγκιπας Χάρι προσπαθεί να επιστρέψει στην Αγγλία;
