Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επενδύσεις : Γερμανικό ενδιαφέρον για την ελληνική πράσινη ενέργεια

Επενδύσεις : Γερμανικό ενδιαφέρον για την ελληνική πράσινη ενέργεια

Η Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας επιβεβαιώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον της Γερμανίας για την Ελλάδα

Το ενδιαφέρον της Γερμανίας να επιμείνει επενδυτικά στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μόλις υποχωρήσει η πανδημική κρίση και οι αγορές επιστρέψουν στην κανονικότητα, επιβεβαιώθηκε στο πλαίσιο σημερινού webinar, με θέμα «Επανεκκίνηση της Ελληνογερμανικής συνεργασίας-Ευκαιρίες για την οικονομία», που συνδιοργάνωσαν η Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Στην διαδυκτιακή εκδήλωση δηλώθηκαν συνολικά 86 ενδιαφερόμενοι και από τις δύο χώρες, προερχόμενοι από βασικούς κλάδους της οικονομίας, όπως η βιομηχανία, ο τομέας της τεχνολογίας και της καινοτομίας, καθώς και των ηλεκτρονικών ειδών, η ενέργεια, η αγορά τροφίμων, τα logistics, η φαρμακοβιομηχανία, η ναυτιλιακή αγορά, οι αερομεταφορές, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, όπως και οι νομικές και οικονομικές υπηρεσίες, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, φορέων της αγοράς και γερμανικών εκθεσιακών οργανισμών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, τόσο ο Dr. Volker Treier, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και επικεφαλής Εξωτερικού Εμπορίου του DIHK, όσο και ο Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, γενικός διευθυντής και μέλος ΔΣ του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, καθώς και η Dr. Corinna Bölhoff, διευθύντρια του τμήματος EC3 – Σχέσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ, του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, στάθηκαν στις διαχρονικές εμπορικές, επενδυτικές και ευρύτερα οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, τονίζοντας την ανταποδοτικότητά τους, καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω τόνωσής τους.

Ιδιαίτερες ήταν οι αναφορές στο σχέδιο ανασυγκρότησης της ΕΕ και τις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται συνολικά για την Ευρώπη, αλλά και ειδικότερα για την Ελλάδα, κυρίως λόγω των προοπτικών της οικονομίας της, στη μετά-Covid εποχή.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Αθανάσιος Κελέμης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «παρά τις σοβαρότατες οικονομικές επιπτώσεις και τα απανωτά lockdowns, τα οποία επέβαλε διεθνώς η πανδημική κρίση, Ελλάδα και Γερμανία, Γερμανία και Ελλάδα, επιμένουν να συμπορεύονται στον τομέα της οικονομίας, με την Γερμανία να αναζητεί συνεχώς νέες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στην πράσινη ενέργεια, στο περιβάλλον και την ανακύκλωση, στις νέες τεχνολογίες, στην αγροδιατροφή και τη φαρμακοβιομηχανία».

Όπως ο ίδιος τόνισε, βάσει στοιχείων, το 2019 τα συνολικά κεφάλαια από άμεσες επενδύσεις της Γερμανίας στην Ελλάδα φθάνουν τα 8,2 δισ. ευρώ, κινούμενα ανοδικά από το 2007, ενώ η Γερμανία κατέχει την πρώτη θέση στην κατάταξη των χωρών προέλευσης άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, ελέγχοντας μερίδιο 20,5% στο σύνολο των ξένων επενδεδυμένων κεφαλαίων.

Η πράσινη ενέργεια στο επίκεντρο των επενδύσεων

Ο Δρ. Αθανάσιος Κελέμης αναφέρθηκε και στο ελληνογερμανικό επενδυτικό deal της τελευταίας περιόδου, αυτό της υπογραφής του MoU μεταξύ της RWE και της ΔΕΗ για κοινές δράσεις στον τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Στάθηκε δε, ειδικότερα, στο σχέδιο απολιγνιτοποίησης της χώρας, καθώς και στο περιβάλλον και την ανακύκλωση, τονίζοντας ότι «αφενός η Ελλάδα προσφέρει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες στα πεδία αυτά, αφετέρου οι Γερμανοί επενδυτές διαθέτουν και πολυετή εμπειρία, αλλά και εξειδικευμένη τεχνογνωσία».

Σε ό,τι αφορά την πράσινη ενέργεια, ο γενικός διευθυντής της Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου υπογράμμισε ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ πρόκειται να αντληθούν περί τα 6,2 δισ. ευρώ, για την απολιγνιτοποίηση της χώρας θα διατεθούν 5 δισ. ευρώ έως το 2027 από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και, φέτος, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων περί τα 6,75 δισ. ευρώ γενικότερα για την ενεργειακή αγορά, ενώ ανέδειξε και τον κομβικό ρόλο που θα διαδραματίσει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, μέσω του οποίου θα διακινηθούν κονδύλια συνολικού ύψους 42 δισ. ευρώ σε βάθος 10ετίας.

Ιδιαίτερη ήταν, επίσης, η αναφορά του κ. Κελέμη στην ψηφιοποίηση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για την οποία, όπως είπε, προβλέπονται πόροι 2,1 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ο ίδιος αναφέρθηκε και στη «Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού», που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση και περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα 448 δράσεων και έργων, προϋπολογισμού 6 δισ. ευρώ, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και ιδιωτικά κεφάλαια.

Σημειώνεται ότι το Webinar «Επανεκκίνηση της Ελληνογερμανικής συνεργασίας – Ευκαιρίες για την οικονομία» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Corona Spotlights – Webinars, που υποστηρίζει το Δίκτυο των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων με 140 γραφεία σε 92 χώρες και στο οποίο ανήκει και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και έλαβε χώρα ένα χρόνο μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του «Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ – Όραμα και Ευκαιρίες Επενδύσεων», που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, μετά από πρωτοβουλία αλλά και τη συμμετοχή στη διοργάνωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της καγκελαρίου, ‘Ανγκελα Μέρκελ.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024