Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αυτό είναι το πρώτο σχολείο τρισδιάστατης εκτύπωσης στον κόσμο

Αυτό είναι το πρώτο σχολείο τρισδιάστατης εκτύπωσης στον κόσμο

Η τρισδιάστατη εκτύπωση μειώνει το κόστος αλλά και τον χρόνο κατασκευής από μήνες σε ημέρες.

Το πρώτο σχολείο στον κόσμο το οποίο θα είναι φτιαγμένο από 3D εκτυπωτή θα βρίσκεται σύντομα στη Fianarantsoa, πόλη της νότιας Μαδαγασκάρης.

«Ηut v1.0» είναι το όνομα του πιλοτικού έργου τα σχέδια του οποίου παρουσίασε η μη κερδοσκοπική οργάνωση Τhinking Ηuts. Το συγκεκριμένο σχολείο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για παρόμοια έργα που θα συνδυάζουν χαμηλό κόστος και φορητότητα.

«Θα χρησιμοποιήσουμε υλικά τοπικής προέλευσης, προσέχοντας το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και θα υιοθετήσουμε νέες τεχνικές κατασκευής καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, προσαρμόζοντας τις στο ξεχωριστό περιβάλλον κάθε κοινότητας», ανάφεραν οι υπεύθυνοι της οργάνωσης.

Ως αποτέλεσμα της πανδημίας, εκτιμάται ότι πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο μαθητές είναι αυτή τη στιγμή εκτός σχολείου. Σε απάντηση, η οργάνωση Thinking Huts σκοπεύει να αξιοποιήσει την τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης για να παρέχει κτιριακές υποδομές σε κοινότητες που τις έχουν ανάγκη.

«Οι  ανεπαρκείς επενδύσεις σε κτιριακές υποδομές είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που συναντά κανείς στον τομέα της εκπαίδευσης», εξηγούν οι εκπρόσωποι της οργάνωσης Thinking Huts.

«Η τρισδιάστατη εκτύπωση θα γεφυρώσει το κενό, ενώ θα ενθαρρύνει την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη. Δεν είναι η απόλυτη λύση σε όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση, είναι όμως μια σημαντική αρχή».

Την κατασκευή του σχολείου θα αναλάβει το στούντιο Mortazavi, ένα γραφείο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο και έχει παραρτήματα στη Λισαβόνα και το Παρίσι.

Κάθε σχολικό κτίριο θα έχει 3D printed τοίχους, πόρτα ασφαλείας, λειτουργικά παράθυρα και πρόσβαση στο ίντερνετ.

Στο εξωτερικό κάθε μονάδας θα υπάρχουν ηλιακά πάνελ, ενώ το εσωτερικό γραφεία, καρέκλες και τραπέζια. Θα υπάρχει μάλιστα δυνατότητα διαμόρφωσης των μονάδων η οποία θα επιτρέπει την εύκολη επέκτασή τους.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της αρχιτεκτονικής ομάδας η τρισδιάστατη εκτύπωση μειώνει τον χρόνο κατασκευής από μήνες σε ημέρες, μειώνοντας παράλληλα το αποτύπωμα άνθρακα του έργου.

Για την κατασκευή κάθε μονάδας, ένας εκτυπωτής αρχιτεκτονικής κλίμακας θα εξωθεί το δομικό υλικό, χτίζοντας τους τοίχους από το έδαφος προς τα πάνω, σε στρώσεις.

Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ένα υβρίδιο από τοίχους τρισδιάστατης εκτύπωσης και στέγη, πόρτες και παράθυρα από τοπικά υλικά.

Το Think Huts σκοπεύει να διδάξει στα μέλη της κοινότητας πώς να χρησιμοποιούν τον 3D εκτυπωτή, ώστε να μπορούν να επαναλάβουν τη διαδικασία για τη δημιουργία περισσότερων σχολείων στο μέλλον.

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024