Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Κώστας Ποντικόπουλος έγραψε ένα βιβλίο για την αγάπη και για το ποδόσφαιρο

Ο Κώστας Ποντικόπουλος έγραψε ένα βιβλίο για την αγάπη και για το ποδόσφαιρο

Η τρυφερή πένα του χάρισε στις Εκδόσεις Εύμαρος ακόμα ένα διαμάντι, με τον ιδιαίτερο τίτλο "Μπέργκαμο-Κούρβα Πιζάνι ρέκβιεμ"

Ο Πάολο Τεντέσκι γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπέργκαμο. Ολόκληρη η ζωή του περιστρέφεται γύρω από την Αταλάντα, την αγαπημένη ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης. Ο εννιάχρονος εγγονός του, Παολίνο, ξεχωρίζει με το ποδοσφαιρικό του ταλέντο στις παιδικές ακαδημίες της ομάδας. Παππούς και εγγονός θα πάνε μαζί στο γήπεδο, στο μοιραίο αγώνα Αταλάντα-Βαλένθια, εκείνο το βράδυ της Τετάρτης 19 Φεβρουαρίου 2020…

Το βιβλίο είναι μια εκτενέστερη γραφή τού ομώνυμου διηγήματος από τον συλλογικό τόμο “42 κείμενα καραντίνας” που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2020 και πάλι από τις εκδόσεις Εύμαρος.

Συμπληρώνεται σχεδόν ένας χρόνος από την κυκλοφορία του…

Το βιβλίο

«Η ώρα ήταν δέκα το βράδυ. Το Μπέργκαμο άρχιζε να συνέρχεται από την παραζάλη της προχθεσινής νίκης και σαρανταπέντε λεπτά αργότερα η Λομβαρδία κατέγραφε τον πρώτο νεκρό από τον καινούριο ιό. Το είπαν στις ειδήσεις την άλλη μέρα, αλλά πολλοί δεν έδωσαν μεγάλη σημασία.»

Η ώρα ήταν δώδεκα τη νύχτα και είχα μόλις τελειώσει βάρδια. Περίμενα από την Λεωφόρο Συγγρού το λεωφορείο που θα με άφηνε στο Φιξ για να συνεχίσω τον δρόμο μου προς την υποφωτισμένη Κυψέλη, την γειτονιά μου. Από λεωφορείο σε συρμό, το βιβλίο του Κώστα Ποντικόπουλου κόντευε να τελειώσει, καθώς η μία σελίδα ξεφυλλιζόταν για να διαδεχθεί την άλλη.

Το τέταρτο βιβλίο του Ποντικόπουλου στις εκδόσεις Εύμαρος

Μια νουβέλα, ουσιαστικά, που επιτρέπει στον αναγνώστη μια χορταστική, αλλά σύντομη, ματιά στην γειτονική Ιταλία (τις οικογένειες, τους θεσμούς, τις συνήθειες των επαρχιακών πόλεων) με όχημα μια γραφή γδυτή από φτιασίδια και παράξενους τρόπους. Βρίσκομαι στην αγαπημένη Φαβέλα του Κώστα και πίνουμε τσίπουρο και τον ρωτώ και μου λέει. Έτσι ένιωσα.

Αλλά και για όσους αναγνώστες δεν γνωρίζουν τον Ποντικόπουλο προσωπικά, το βιβλίο αυτό τους τοποθετεί κάλλιστα στο σύμπαν του. Ένα σύμπαν αρρενωπό που κατοικείται από θηλυκά, ένα σύμπαν πεπερασμένο, κατάφυτο από έννοιες και σημασίες άχρονες: η Γετονιά, η Αγάπη, η Οικογένεια, ο Έρωτας.

Με τα πρώτα γράμματα κεφαλαία.

Ο Κώστας Ποντικόπουλος φοβήθηκε μήπως αυτό το βιβλίο αφορά αποκλειστικά εκείνους (και σε μικρότερο βαθμό, εκείνες) που ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο. Στο έργο του, όμως, το συγκεκριμένο το ποδόσφαιρο είναι απλώς η αφορμή για να διηγηθεί μια ιστορία Αγάπης. Πίσω από όλες τις ιστορίες, αχνοφαίνεται η Αγάπη ή, μάλλον, αποτελεί θεμέλιό τους αλάνθαστο.

Στις ιστορίες του Ποντικόπουλου, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και αυτό είναι, κατά την άποψή μου, σπάνιο στα κείμενα των Νεοελλήνων ανδρών πεζογράφων. Ο Ποντικόπουλος δεν φοβάται να χρίσει μόνο του όπλο την Τρυφερότητα και να της επιτρέψει, έστω, να συμμαχήσει με την Αλήθεια.

Προσωπικά, τον ευχαριστώ για τα δάκρυα που μου χάρισε στις τελευταίες του σελίδες. Μακάρι να είχα γνωρίσει περισσότερο τους παππούδες μου…

Ο συγγραφέας

Κώστας Ποντικόπουλος

Ο Κώστας Ποντικόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονική στη Ρώμη και βιοπορίζεται από αυτή με το γραφείο που έχει στο Μαρούσι από το 1987. Το «Μπέργκαμο-Κούρβα Πιζάνι ρέκβιεμ» είναι το τέταρτό του βιβλίο στις εκδόσεις Εύμαρος, μετά  το μυθιστόρημα Ζαβολιά, το αφήγημα Τα μπλουζ του Αγίου Παντελεήμονα (2013) και τη συλλογή διηγημάτων Το φορτηγό και το τριαντάφυλλο (2015). Μεσολάβησε το Ακούγοντας τον Μπάρμπα Φάνη: μια προσωπική μαρτυρία απ’ τον Εμφύλιο (Αθήνα 2018).
Έχει αρθρογραφήσει σε διάφορα έντυπα και για τρία χρόνια έγραφε στην εφημερίδα του Μαρουσιού, “Αμαρυσία”.

Sports in

Οι μέρες και οι ώρες των Game 5 Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και οι ώρες των Game 5 του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024