Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
(Ξανα)γεννημένος την 4η Ιουλίου: Η ημέρα της απελευθέρωσης από τον κοροναϊό

(Ξανα)γεννημένος την 4η Ιουλίου: Η ημέρα της απελευθέρωσης από τον κοροναϊό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έθεσε δύο ορόσημα για την έξοδο των Αμερικανών από το τούνελ της πανδημίας και της κρίσης. Το κόστος είναι ήδη πολύ βαρύ, όμως ο Μπάιντεν κάλεσε τους συμπατριώτες του να κάνουν την τελευταία προσπάθεια.

Δύο ορόσημα έθεσε χθες το βράδυ ο Τζο Μπάιντεν για την οριστική έξοδο των Ηνωμένων Πολιτειών από το τούνελ της πανδημίας: Την 1η Μαΐου και την 4η Ιουλίου.

Μιλώντας λίγο μετά την υπογραφή του νέου πακέτου στήριξης της οικονομίας – νοικοκυριών, επιχειρήσεων και βασικών υποδομών – ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ φρόντισε να τηρήσει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην αισιοδοξία και την ανησυχία. Γνωρίζει, άλλωστε, ότι το επόμενο διάστημα διακυβεύονται πολλά και τίποτα δεν είναι δεδομένο, καθώς σήμερα το ποσοστό εμβολιασμού των Αμερικανών φτάνει μόλις στο 10%.

Φρόντισε, όμως, με την 24λεπτη ομιλία του, να δώσει μια ορατή προοπτική προς τους συμπολίτες του, γνωρίζοντας πως την έχουν ανάγκη – αλλά και για να μείνει πιστός στην προεκλογική του δέσμευση ότι θα αντιμετωπίσει την πανδημία πιο αποτελεσματικά από τον προκάτοχό του.

Πρώτος σταθμός η 1η Μαΐου

Τι θα συμβεί, λοιπόν, την 1η Μαΐου, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο Μπάιντεν; Πολύ απλά, ότι όλες οι πολιτείες, οι περιφέρειες και λοιπές αρχές θα πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρουν σε κάθε Αμερικανό άνω των 18 ετών ένα από τα διαθέσιμα και εγκεκριμένα εμβόλια, ώστε να το κάνει εφόσον επιθυμεί.

Και με τι ισοδυναμεί το ορόσημο της 4ης Ιουλίου; Το είπε ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ: «Εάν το κάνουμε όλοι μαζί, μέχρι την 4η Ιουλίου υπάρχει σοβαρή πιθανότητα εσείς, οι οικογένειές σας και οι φίλοι σας να είναι σε θέση να βρεθείτε όλοι μαζί στην αυλή του σπιτιού ή στη γειτονιά σας και να συμμετέχετε σε ένα μπάρμπεκιου, γιορτάζοντας την ημέρα της ανεξαρτησίας».

«Μετά από αυτόν τον μακρύ και δύσκολο χρόνο, το ορόσημο αυτό θα καταστήσει αυτή την ημέρα πραγματικά ξεχωριστή, καθώς δεν θα σηματοδοτήσει μόνο την ανεξαρτησία μας ως έθνους, αλλά και την ανεξαρτησία μας από αυτόν τον κοροναϊό», πρόσθεσε.

Μένουν, έτσι, άλλες 114 ημέρες μέχρι την έξοδο των Αμερικανών από το τούνελ, σύμφωνα με τον πρόεδρό τους. Δεν είναι λίγες, αλλά δεν είναι και πολλές, μπροστά στα όσα έχουν προηγηθεί. Αποτελούν ένα ορόσημο ελπίδας.

«Πρώτα οι ΗΠΑ»

Για τον λόγο αυτό, ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να εισακούσουν τις προσκλήσεις και εκκλήσεις άλλων κυβερνήσεων (και της ΕΕ) για εξαγωγές εμβολίων που παράγονται στο έδαφός τους προς αυτές. «Οι ΗΠΑ μας είπαν ότι δεν υπάρχει τρόπος να στείλουν εμβόλια της AstraZeneca στην ΕΕ», δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Για μια ακόμη φορά «Πρώτα οι ΗΠΑ», λοιπόν, έστω και με διαφορετικό τρόπο.

Ακόμη και στην περίπτωση που το χρονοδιάγραμμα πιαστεί, πάντως, το κόστος της καταστροφής θα είναι πολύ βαρύ και θα κυνηγά την πιο ισχυρή χώρα του πλανήτη, όπως και όλες τις υπόλοιπες, για πολλές δεκαετίες. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, άλλωστε, όταν τα θύματα της πανδημίας έχουν ξεπεράσει αθροιστικά εκείνα του Πρώτου και του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και των πολέμων στην Κορέα και το Βιετνάμ;

Υπενθυμίζεται, για την ιστορία, ότι ενώ οι αρχικές προβλέψεις του Λευκού Οίκου (και του Ντόναλντ Τραμπ) έκαναν λόγο για 100-240.000 νεκρούς, ο αριθμός έχει φτάσει ήδη τις 528.000 και θα αυξηθεί περαιτέρω με βάση την εικόνα που επικρατεί.

Με τις ευθύνες τι θα γίνει;

Υπάρχει, όμως, μια ακόμη πλευρά, εξίσου σημαντική. Αυτή που έχει να κάνει με το ζήτημα των ευθυνών που προκάλεσαν την καταστροφή. Όσοι σκέφτονται να απαντήσουν είτε λέγοντας «τι άλλο να κάνουμε, ήταν μια πρωτόγνωρη κρίση» είτε ισχυριζόμενοι πως «απέναντι σε αυτή την κρίση ήμασταν όλοι ίδιοι», ας το ξανασκεφτούν…

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024