Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα 4+1 διατροφικά μυστικά για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα

Τα 4+1 διατροφικά μυστικά για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα

Φροντίζουμε τον οργανισμό μας, για να μπορεί να μας φροντίσει κι εκείνος, αν χρειαστεί

Όχι, δεν αρκεί ένα μήλο την ημέρα. Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από πολλά περισσότερα για να είναι σε θέση να αποκρούσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς που επιδιώκουν να τον μετατρέψουν σε «σπίτι» τους. Και φέτος, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι ίσως σημαντικότερη από ποτέ. Ευτυχώς για εμάς, δεν είναι και τόσο δύσκολο να του δώσουμε ό,τι χρειάζεται. Πέντε απλά βήματα, αρκούν για να ενισχύσουν σημαντικά τη θωράκισή του.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει διάφορες λειτουργίες, όμως η πιο διάσημη εξ αυτών – και δικαίως – είναι η ικανότητά του να καταπολεμά ασθένειες και λοιμώξεις που προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς.

Για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, ένα ευρύ δίκτυο κυττάρων και ιστών βρίσκονται διαρκώς σε αναζήτηση «ξένων εισβολέων». Και μόλις τους εντοπίσουν, το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενεργοποιείται.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πόσο σημαντική είναι επαρκής λειτουργία του, επομένως και η ενίσχυσή του. Προς το παρόν, το ανοσοποιητικό σύστημα διατηρεί ορισμένα «μυστικά» από τους επιστήμονες που εξακολουθούν να εργάζονται για την πλήρη αποκρυπτογράφησή του. Αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο, είναι ότι συνδέεται άμεσα με το περιεχόμενου του πιάτου μας.

Αν όχι ένα μήλο, τότε τι;

Πώς σχετίζονται, λοιπόν, οι τροφές με το ανοσοποιητικό; Η διατροφή μας, όπως και τα γενετικά χαρακτηριστικά και ο γενικότερος τρόπος ζωής μας επηρεάζει το μικροβίωμά μας, δηλαδή τα βακτήρια που ζουν στον οργανισμό μας. Και το μικροβίωμα έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιεί και να εξισορροπεί τις ανοσολογικές αποκρίσεις, ανάλογα με τη διατροφή.

Τα συστατικά της επιτυχίας

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά είναι πιο σημαντικά από άλλα για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας – και αυτά είναι που θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι περιλαμβάνονται σε γενναίες ποσότητες στην καθημερινή μας διατροφή.

Η σταρ των βιταμινών

Όταν ακούμε ανοσοποιητικό, οι περισσότεροι σκεφτόμαστε αυτομάτως τη βιταμίνη C. Και έχουμε απόλυτο δίκιο, αφού δεν ενισχύει μόνο την άμυνα του οργανισμού μας, αλλά συμβάλλει και σε πολλές ακόμη σημαντικές λειτουργίες.

Που θα τη βρούμε: Φυσικά στα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, τα grapefruit και τα μανταρίνια, αλλά και στις κόκκινες πιπεριές, την παπάγια κι τις φράουλες.

Δώρα του ήλιου

Αντιθέτως, η βιταμίνη D συνήθως έρχεται στο μυαλό μας μόνο σε σχέση με την υγεία των οστών μας, αφού βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου. Κι όμως, είναι ταυτόχρονα πολύτιμη και για την άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στους εισβολής!

Πού θα τη βρούμε: Σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και στο συκώτι και τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες και στους κρόκους αβγών.

Μέταλλο για ανοσοποιητικό από ατσάλι

Ο ψευδάργυρος είναι επίσης πολύτιμος για την φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και για την προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες – μεταξύ άλλων σημαντικών λειτουργιών του.

Πού θα τον βρούμε: Στο άπαχο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, προϊόντα ολικής άλεσης, σουσάμι, ταχίνι, κολοκυθόσπορους και καρπούς.

Μικροσκοπικά αλλά θαυματουργά

Ιχνοστοιχεία όπως το σελήνιο, μέταλλα όπως ο σίδηρος, αλλά και πρεβιοτικά και προβιοτικά, μπορούν επίσης να βάλουν ένα χεράκι για τη σωστή λειτουργία των αμυνών μας.

4+1 βήματα για ισχυρό ανοσοποιητικό

Τρώγοντας έρχεται η υγεία

Φροντίζουμε το περιεχόμενο του πιάτου μας να χαρακτηρίζεται από εναλλαγές, να είναι υγιεινό και να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά με αποδεδειγμένη δράση επί της λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Τέτοια είναι ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, η βιταμίνες C και D, το φολικό οξύ, ο χαλκός και αμέτρητα ακόμη θρεπτικά συστατικά.

Ας το χωνέψουμε

Η διατροφή μας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της και το μικροβίωμα του εντέρου μας. Προκειμένου αυτό να παραμένει υγιές – και να φροντίζει να συμβαίνει το ίδιο και με εμάς – είναι σημαντικό να επιλέγουμε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση με φυσικές διεργασίες, όπως είναι το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινόγαλο, το τυρί, το προζύμι και ο ελληνικότατος τραχανάς.

Όνειρα γλυκά

Ποιοτικός και επαρκής ύπνος σημαίνει και καλή υγεία. Δεν χρειάζεται να δείτε απόψε και το τελευταίο επεισόδιο της αγαπημένης σας σειράς.

Πάντα σε κίνηση

Το ξέρουμε καλά, ας το επαναλάβουμε άλλη μια φορά: Η άσκηση είναι απαραίτητη για την υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Δεν χρειάζεται να γίνουμε αθλητές: 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα – ή οποιασδήποτε άλλης άσκησης προτιμούμε – είναι υπεραρκετά για να δώσουν στον οργανισμό μας ένα μικρό boost. Και φυσικά, για να βελτιώσουν και την ψυχολογία μας.

Βάζουμε ένα χεράκι

Προκειμένου να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι έχουμε δώσει στο σώμα μας όλα όσα έχει ανάγκη, μπορούμε να προσθέσουμε στις καθημερινές μας συνήθειες και ένα συμπλήρωμα διατροφής, όπως το Immune Booster της Herbalife Nutririon.

Το συγκεκριμένο ρόφημα, που εντάσσεται εύκολα στην καθημερινότητά μας χάρη στην ευχάριστη γεύση μούρου που διαθέτει, είναι πλούσιο σε βιταμίνες C και D, σελήνιο και ψευδάργυρο, τα οποία συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενώ περιέχει και το συστατικό EpiCor®, ένα επιστημονικώς τεκμηριωμένο συστατικό από ζυμωθείσα ξηρά μαγιά, με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα.

Η προσθήκη ενός συμπληρώματος διατροφής όπως το Immune Booster της Herbalife Nutrition στη ρουτίνα μας, πάντα σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή που χαρακτηρίζεται από ποικιλία, και στο πλαίσιο ενός υγιεινού και δραστήριου τρόπου ζωής, διασφαλίζει τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

H Herbalife Nutrition είναι μια παγκόσμια εταιρεία διατροφής που δραστηριοποιείται στον κλάδο το 1980 και είναι η πρώτη εταιρεία στον κόσμο στις κατηγορίες των υποκατάστατων γεύματος και των πρωτεϊνούχων συμπληρωμάτων διατροφής συνδυαστικά

Τα προϊόντα διατίθενται αποκλειστικά μέσω των Ανεξάρτητων Συνεργατών Herbalife Nutrition.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.herbalife.gr ή ακολουθήστε τη Herbalife Nutrition στο Facebook, το Instagram ή το YouTube.

[1] Οι Βιταμίνες C και D, το Σελήνιο και ο Ψευδάργυρος συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024