Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς έμαθα ελληνική ιστορία στη διάρκεια της περσινής χρονιάς

Πώς έμαθα ελληνική ιστορία στη διάρκεια της περσινής χρονιάς

Η ιστορία της χώρας μας μπορεί να είναι από τις πλουσιότερες στον κόσμο, όμως αυτό δεν σημαίνει πως η εκμάθησή της δεν μπορεί να μετατραπεί σε ψυχαγωγία

Πρόκειται για ένα μικρό θαύμα. Αναφέρομαι στο γεγονός ότι κατά κάποιο μαγικό τρόπο, μεγαλώνοντας έβρισκα την ιστορία, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα επιστημονικά πεδία (ποιο άλλο κρύβει τόσο πολύ σασπένς;) αφάνταστα βαρετή. Έτσι, έχοντας μπει πια για τα καλά στην τρίτη δεκαετία της ζωής μου, συνειδητοποίησα ότι είχα ασυγχώρητα γνωστικά κενά –ευτυχώς, ακριβώς στο διάστημα που είχα και τον χρόνο να τα καλύψω. Και το έκανα με τον πιο απολαυστικό τρόπο: Παρακολουθώντας μια σειρά από προσεγμένες παραγωγές ντοκιμαντέρ που ικανοποίησαν τόσο την επιθυμία μου για πληροφόρηση σε ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων και περιόδων, όσο και την ανάγκη μου για ψυχαγωγία.

Μια ηλεκτρονική οπτική βιβλιοθήκη

Δεν χρειάστηκε να παιδευτώ για να ανακαλύψω αυτά που έψαχνα: Με την παρότρυνση μιας φίλης, εξερεύνησα το COSMOTE HISTORY HD, το δημοφιλέστερο κανάλι ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV, που μετρά ήδη πέντε χρόνια λειτουργίας. Σε αυτό το διάστημα, έχουν γυριστεί περισσότερες από 120 πρωτότυπες παραγωγές και συμπαραγωγές ντοκιμαντέρ που απλώνονται σε περισσότερες από 800 ώρες τηλεοπτικού υλικού, ικανές να ικανοποιήσουν την περιέργειά μας για οποιαδήποτε περίοδο της ελληνικής ιστορίας.

Ένας καταστροφικός αλλά άγνωστος πόλεμος

Για παράδειγμα, το ντοκιμαντέρ «Ο Μεγάλος Πόλεμος – Μακεδονικό Μέτωπο (1915-1918) με έκανε να συνειδητοποιήσω την άγνοιά μου για μια σειρά από ζητήματα γύρω από τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο –ένα θέμα με το οποίο δεν είχε καταπιαστεί ποτέ στο παρελθόν η ελληνική τηλεόραση. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι οι ιστορικοί συμφωνούν ότι το «ελληνικό μέτωπο» ανήκει ανάμεσα στα τρία σημαντικότερα πεδία των εξελίξεων ενός από τους πιο καταστροφικούς πολέμους στην ανθρώπινη ιστορία, που μεταξύ άλλων καθόρισε τα βαλκανικά σύνορα. Εξαιρετική δουλειά για την ίδια περίοδο είναι και η συμπαραγωγή της COSMOTE TV «Στα Φτερά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου», που περιγράφει την πορεία της αεροπορίας από… νεωτερισμό αμφίβολης αξίας σε αποφασιστικό πλεονέκτημα με ουσιαστικές επιπτώσεις για την έκβαση του πολέμου.

Η ιστορία μέσα από την αρχιτεκτονική και την τέχνη

Άλλες παραγωγές με ξάφνιασαν, δείχνοντάς μου ότι υπήρχαν πτυχές της ιστορίας μας που με ενδιέφεραν… χωρίς να το ξέρω. Πάρτε για παράδειγμα τα «Τοπόσημα», ένα ντοκιμαντέρ που αναλύει την αρχιτεκτονική και ιστορική σημασία επιλεγμένων κτιρίων, εντάσσοντάς τα παράλληλα στο ιστορικό και κοινωνικοπολιτικό τους περιβάλλον. Στα οκτώ επεισόδιά του, νιώθει κανείς την ιστορία να ζωντανεύει και να του γίνεται πιο οικεία, καθώς περνά από τις πολύ χειροπιαστές γραμμές των κτιρίων που αποτελούν ορόσημα για τη χώρα μας. Αντίστοιχη λογική, για εκείνους που έχουν αδυναμία στις τέχνες, ακολουθεί και η σειρά ντοκιμαντέρ «Ο Κώδικας της Τέχνης», στο οποίο καταξιωμένοι ομιλητές επισκέπτονται ένα πλήθος μουσείων και παρουσιάζουν εκθέματα και έργα τέχνης, παραδίδοντας παράλληλα μαθήματα σημειολογίας.

Μυστήρια της αρχαιολογίας

Πάντα πίστευα ότι η αρχαιολογία κρύβει μέσα της κάτι από μυστήριο, και δεν φταίνε για αυτό μόνο οι χολιγουντιανές ταινίες δράσης. Απόδειξη το νησί της Κέρου, το οποίο εξακολουθεί να επιφυλάσσει εκπλήξεις και μυστικά για τους επιστήμονες. Ένα μέρος τους περιγράφεται δεξιοτεχνικά στο ντοκιμαντέρ της COSMOTE HISTORY HD, «Κέρος – Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων», όπου σημαντικοί καθηγητές προσπαθούν να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ της ιστορίας του νησιού, όπως περιγράφεται μέσα από τα… κυριολεκτικά κομμάτια των σπασμένων μαρμάρινων αγαλμάτων που καλύπτουν την επιφάνειά του, αλλά και από τα πρόσφατα ευρήματα ενός πολύ εντυπωσιακού προϊστορικού οικισμού.

Κλεμμένος πολιτισμός

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες βρήκα και δυο παραγωγές για τα… ανορθόδοξα ταξίδια των αρχαιοτήτων στον πλανήτη. Η πρώτη, με τίτλο «Τα Λάφυρα», αφορά τους πολιτιστικούς θησαυρούς από όλο τον κόσμο –και σε πολλές περιπτώσεις, φυσικά, από τη χώρα μας- που κατέληξαν να κοσμούν μερικά από τα πιο διάσημα μουσεία του πλανήτη μέσω της αρχαιοκαπηλίας. Καθένα από αυτά, κρύβει τις δικές του ιστορίες κλοπών και διεκδικήσεων και αντανακλά προ πολλού χαμένους πολιτισμούς. Η δεύτερη, αφορά καθαρά στις δικές μας κλεμμένες αρχαιότητες. «Το κάλεσμα των μαρμάρων» εξηγεί αναλυτικά τη σημασία της διασποράς των επιτευγμάτων του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και τις επιπτώσεις της στη διαμόρφωση της σύγχρονης ευρωπαϊκής ταυτότητας –αλλά και στη δημιουργία του ελληνικού κράτους.

Ντοκιμαντέρ για κάθε μεγάλη στιγμή της Ελλάδας

Φυσικά, αυτά ήταν μόνο μερικά από τα προσωπικά μου αγαπημένα, που ξεχώρισα ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες ποιοτικές παραγωγές. Ανάμεσά τους μπορείτε να ανακαλύψετε ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο μεγάλων προσωπικοτήτων, όπως ο Ιωάννης Καποδίστριας, να εξερευνήσετε το έργο μεγάλων Ελλήνων φιλοσόφων, να παρακολουθήσετε την Ελλάδα να μεγαλώνει στον παγκόσμιο χάρτη ή να γνωρίσετε ιστορικά γεγονότα μέσα από τη ζωή αλησμόνητων ζευγαριών.

Κοινοί εορτασμοί

Και φυσικά, είναι αυτονόητο ότι το COSMOTE HISTORY HD έχει προχωρήσει στις δικές του προετοιμασίες για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Μέσα από δημιουργίες Ελλήνων και ξένων δημιουργών, έχει συνθέσει ένα πλούσιο αφιέρωμα που αποτελείται από 11 πρωτότυπες παραγωγές και συμπαραγωγές COSMOTE TV, που αναμένεται να απλωθούν σε περισσότερες από 100 ώρες τηλεοπτικού χρόνου. Μάλιστα, όλες οι νέες παραγωγές θα διατεθούν ελεύθερα για όλους, μέσα από το κανάλι COSMOTE TV στο YouTube.

Ανακαλύψτε όλο το πλούσιο περιεχόμενο του COSMOTE HISTORY HD εδώ.

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024