Το αρχιτεκτονικό γραφείο ot arch μετέτρεψε ένα παλιό καφέ εστιατόριο σε ένα μοντέρνο μίνιμαλ loft στην Μαλακάσα.

Η μελέτη αυτή αφορά στη διαμόρφωση μιας κατοικίας σε υφιστάμενο χώρο στην κοινότητα της Μαλακάσας.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της μελέτης ήταν η ένταξη της νέας χρήσης, της κατοικίας στο υφιστάμενο κτίσμα το οποίο λειτουργούσε μέχρι τότε ως καφέ-εστιατόριο, μπαρ στην κοινότητα. Όταν επισκεφτήκαμε τον χώρο διαβάσαμε σε αυτόν μια δομή παραδοσιακής ελληνικής αρχιτεκτονικής σε ένα διώροφο ψηλοτάβανο κτίριο με στέγη, σε ύφος ρουστίκ και με κυρίαρχα υλικά του το ξύλο και την πέτρα.

Αποτέλεσε στοίχημα για την αρχιτεκτονική μελέτη το πως θα επιτύχουμε να τροποποιηθεί πλήρως η αντίληψη και η αίσθηση του χώρου, για να υποδεχθεί τη νέα χρήση, διατηρώντας το βασικό κέλυφος και τα βασικά δομικά σημεία του χώρου.

Η κεντρική ιδέα θεμελιώθηκε στην αρχιτεκτονική πρόταση μας να αξιοποιήσουμε το πλούσιο και άπλετο φως που παρατηρήσαμε ότι λούζει το χώρο, στο μεγαλύτερο τμήμα της μέρας όπως και το να αναδείξουμε στο μέγιστο το διπλό ύψος του κτιρίου έως την ξύλινη στέγη.

Πως ξεκίνησε το όραμα για την κατασκευή;

«Αποφασίστηκε λοιπόν η καθαίρεση όλων των διαχωριστικών τοίχων και η ενοποίηση του νέου χώρου, τόσο στο ισόγειο όσο και στο πατάρι, έτσι ώστε να διαμορφωθεί νέα οργανική σύνδεση όλων των επιπέδων. Με τον τρόπο αυτό επιτύχαμε αρχικά την διαπλάτυνση του χώρου και με τον τρόπο αυτό την διάχυση του φωτός σε όλα τα σημεία του σπιτιού. Συνάμα με αυτή την απόφαση επιχειρήσαμε την αναδόμηση της μνήμης που συνέδεε το χώρο αλλά και τους χρήστες, με την προηγούμενή του χρήση και ταυτότητα».

Τι καθόρισε το σχέδιο;

«Καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της κεντρικής ιδέας έπαιξε η αλλαγή της θέσης την κεντρικής σκάλας ανόδου προς το πατάρι η οποία χωροθετήθηκε στην κεντρική σάλα του χώρου αναδεικνύοντας την αίσθηση της σύνδεσης του ισογείου όπου υπάρχουν όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι, με το πατάρι όπου υπάρχει το υπνοδωμάτιο. Με αυτό το τρόπο τονίσθηκε η ομορφιά και η τόλμη του διπλού ύψους αλλά και μια αίσθηση απλότητας και οικειότητας στα πλαίσια της Open plan λειτουργίας του χώρου. Επίσης ο σύγχρονος και μίνιμαλ σχεδιασμός της εξίσου ανοιχτής κουζίνας με επιλογές ήρεμων υφών και υλικών συνετέλεσε στην ενοποίηση της νέας κατοικίας σε ένα ομοιογενές και αρμονικό χωρικό σύνολο»

Τι νέο φέρνει αυτή η κατασκευή στο αρχιτεκτονικό στερέωμα;

«Τέλος πολύ σημαντικό το ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση παίζουν οι νέες υφές και τα χρώματα που επιλέχθηκαν. Προτείναμε για δάπεδο φυσικό ζεστό ξύλινο δάπεδο στο χρώμα του δρυ, στους τοίχους και τα υφάσματα ένα ζεστό λευκό που να αντανακλά το φώς σε κάθε κατεύθυνση. Η επίπλωση και τα διακοσμητικά στοιχεία , επιλέχθηκαν σε σύγχρονες λιτές γραμμές ώστε να υπακούν στην αρμονικές γραμμές του χώρου χωρίς να κραυγάζουν. Στοιχεία διαφάνειας και στιλπνότητας , που συναντά κάποιος στις καρέκλες τις τραπεζαρίας και τις πολυθρόνες του σαλονιού, επίσης συντελούν στην αίσθηση του διάφανου και συγχρόνως οικείου που θέλαμε να επιτύχουμε», σημειώνει η αρχιτέκτονας της κατασκευής Ουρανία Τύλιου στο in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο