Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα Σμύρνη : Μάχες σώμα με σώμα - Ξυλοκοπούσαν για 2,5 λεπτά τον αστυνομικό

Νέα Σμύρνη : Μάχες σώμα με σώμα – Ξυλοκοπούσαν για 2,5 λεπτά τον αστυνομικό

Επί ώρες ομάδα εκατοντάδων αγνώστων συγκρούονταν με τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ η κατάσταση ξέφυγε, όταν αστυνομικός δέχτηκε επίθεση με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να μεταφερθεί στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, χωρίς ωστόσο η ζωή του να διατρέχει κίνδυνο.

Σε πεδίο μάχης μετέτρεψαν το βράδυ της Τρίτης τη Νέα Σμύρνη τα σοβαρά επεισόδια και οι οδομαχίες που ξέσπασαν, με αποτέλεσμα να διαλύσουν την συγκέντρωση χιλιάδων πολιτών, κατά της αστυνομικής βίας.

Επί ώρες ομάδα εκατοντάδων αγνώστων συγκρούονταν με τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ η κατάσταση ξέφυγε, όταν αστυνομικός δέχτηκε επίθεση με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να μεταφερθεί στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, χωρίς ωστόσο η ζωή του να διατρέχει κίνδυνο.

Δεκαέξι συλλήψεις έγιναν συνολικά από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των  χτεσινών σοβαρών επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη, ενώ προσήχθησαν και άλλα 11
άτομα, αλλά αφέθηκαν ελεύθερα. Οι αστυνομικοί που τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι  συνολικά πέντε. Οι τρεις παραμένουν για νοσηλεία στο 401 Στρατιωτικό  Νοσοκομείο, χωρίς να διατρέχουν κάποιο κίνδυνο, ενώ οι άλλοι δύο  αποχώρησαν μετά τις πρώτες βοήθειες.

Ο πυρήνας των επεισοδίων εκτυλίχθηκε κοντά στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής ενώ είχαν ξεσπάσει εστίες από μικρές φωτιές είτε σε δέντρα είτε σε κάδους, με τους πολίτες να επιχειρούν να τις σβήσουν μόνοι τους, μετά την λήξη των επεισοδίων.

Η κατάσταση αποπνικτική, τόσο από τις αναθυμιάσεις αλλά και από την ρίψη δακρυγόνων από την αστυνομία.

Ο σοβαρός τραυματισμός του αστυνομικού αλλά και οι βίαιες συμπεριφορές από πλευράς της αστυνομίας σε βάρος πολιτών κατά τη διάρκεια προσαγωγής τους, δείχνει πως το σκηνικό της βίας που στήθηκε χθες δυστυχώς μπορεί να έχει και συνέχεια.

Στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, χαρακτηρίζουν δολοφονική την επίθεση, καθώς οι δράστες χτυπούσαν ανελέητα τον αστυνομικό, με ξύλα και κλωτσιές για περίπου 2,5 λεπτά. Όπως λένε, τον έσωσε το γεγονός ότι δεν του έβγαλαν το κράνος από την πρώτη στιγμή, αλλά φέρει τραύματα στο πρόσωπο και στο πίσω μέρος του κεφαλιού, καθώς και σε όλο το σώμα.

Σοκάρει το βίντεο της επίθεσης

Δεκάδες άτομα επιτέθηκαν σε ξυλοκόπησαν τον ειδικό φρουρό, αφήνοντάς τον αιμόφυρτο στο έδαφος, έχοντας ωστόσο τις αισθήσεις του.

Όλα ξεκίνησαν, όταν δίκυκλα της «ΔΡΑΣΗ» απομονώθηκαν κατά τη διάρκεια των συμπλοκών, πέφτοντας σε οδοφράγματα που είχαν στήσει άγνωστοι.

Όπως μπορείτε να δείτε και στα ακόλουθα βίντεο, ο πυρήνας των αστυνομικών «έσπασε» κατά τις συγκρούσεις, με αποτέλεσμα να χωριστούν σε υποομάδες.

Στη συμβολή της οδού Πλαστήρα με την Αγίας Φωτεινής, μια ομάδα 70 κουκουλοφόρων, έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τη μηχανοκίνητη ομάδα ΔΡΑΣΗ. Ένας από αυτούς, ορμάει και αρπάζει τον ένστολο συνεπιβάτη, τον γκρεμίζει ενώ οι υπόλοιποι από το πλήθος πετούν πέτρες, μολότοφ και καπνογόνα σε βάρος των αστυνομικών.

Είμαι καλά, θα αντέξω

Σύμφωνα με το MEGA o τραυματίας αστυνομικός με καταγωγή από τις Σέρρες, μίλησε με συναδέλφους του που τον επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο.

Ο νεαρός αστυνομικός που χτυπήθηκε στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του σώματός του από τους κουκουλοφόρους είπε στους συναδέλφους του ότι «είμαι καλά, θα αντέξω».

Ο ίδιος, είπε στους συναδέλφους του ότι «προσπάθησα να σώσω το όπλο μου».

Ο συνδικαλιστής της ελληνικής αστυνομίας, Γρηγόρης Ευαγγέλου, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα επεισόδια της Τρίτης.

Όπως είπε, τα τραύματα του 24χρονου αστυνομικού είναι αρκετά σοβαρά, ενώ οι υπόλοιποι τραυματίες αστυνομικοί είναι σε καλύτερη κατάσταση.

«Η αστυνομία αυτή τη στιγμή είναι στο μάτι του κυκλώνα καθώς αποτελεί τον κύριο κατασταλτικό μηχανισμό του κράτους», υποστήριξε ο κ. Ευαγγέλου.

«γ@μ@στ@ τους»

Σοκ προκαλεί βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, όπου την ώρα που οι άγνωστοι επιτίθενται στον αστυνομικό φαίνονται δεκάδες άνθρωποι να κλωτσούν και να χτυπούν με καδρόνια τον πεσμένο στο έδαφος αστυνομικό. Μάλιστα, στο βίντεο ακούγεται κάποιος να φωνάζει δύο φορές «γ@μ@στ@ τους».

Το σοκαριστικό βίντεο:

Σύμφωνα, με όσα ανέφερε ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», Βασίλης Λαμπρόπουλος, ο αστυνομικός που τραυματίστηκε σοβαρά είναι ένας 24χρονος ειδικός φρουρός, ο οποίος κατάγεται από το Σιδηρόκαστρο Σερρών.

Συνολικά, τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

«Υπήρχε ανθρωποκτόνος διάθεση κατά των αστυνομικών»

Για τα γεγονότα που σημειώθηκαν στη Νέα Σμύρνη μίλησαν στο MEGA ο Συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ., Σταύρος Μπαλάσκας και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα, ο 27χρονος αστυνομικός είναι πολυτραυματίας, με τα σοβαρότερα χτυπήματα να είναι στο κεφάλι.

«Έχουμε να κάνουμε με αρπαγή αστυνομικού στην προκειμένη περίπτωση», δήλωσε ο κ. Μπαλάσκας.

Υποστήριξε πως οι δράστες της επίθεσης επιζητούν να υπάρξει ένας νέος Κορκονέας, αλλά «είμαστε εκπαιδευμένοι επαγγελματίες αστυνομικοί και άλλον Κορκονέα δε θα έχουμε».

Από την πλευρά του ο κ. Χρονόπουλος μίλησε για τους τραυματίες αστυνομικούς λέγοντας πως είναι πέντε στο σύνολο με τους τρεις να παραμένουν νοσηλευόμενοι. Για τον 27χρονο αστυνομικό, είπε ότι δεν υπάρχει ανησυχία για τη ζωή του.

Συνολικά για τα επεισόδια της Νέας Σμύρνης, υποστήριξε ότι υπήρχε ανθρωποκτόνος διάθεση, ενώ δήλωσε πως η αστυνομία πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να απομονωθούν οι φωνές που ρίχνουν λάδι στη φωτιά για να δημιουργηθούν τέτοια θέματα.

Ο κ. Χρονόπουλος μίλησε για τη στιγμή των επεισοδίων και την τακτική που ακολούθησε η αστυνομία τόσο κατά τη διάρκεια αυτών όσο και κατά τον τραυματισμό του 27χρονου αστυνομικού.

«Είμαστε όλοι μαζί γιατί οι αστυνομικοί είναι μέσα στην κοινωνίας μας», κατέληξε.

Βίαιες προσαγωγές με ξυλοδαρμούς

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν βίαιες προσαγωγές νεαρών.

Στα βίντεο φαίνονται οι αστυνομικοί να χτυπούν έναν νεαρό, με τους πολίτες από τα μπαλκόνια να τους φωνάζουν «αφήστε ρε το παιδί» με κάποιους να «στολίζουν».

Σε άλλο βίντεο φαίνονται 20 αστυνομικοί να έχουν πέσει πάνω σε ένα άτομο.

Την κοπέλα που διαμαρτύρεται για την σύλληψη του νεαρού χαστουκίζει ένας αστυνομικός ενώ συνάδελφοί του σπρώχνουν και βρίζουν και τους δημοσιογράφους που πλησιάζουν για να καλύψουν το γεγονός αλλά και να διαμαρτυρηθούν για τη συμπεριφορά των αστυνομικών.

Αντιδράσεις για τις εικόνες από τη Νέα Σμύρνη

Για θλιβερές και διχαστικές εικόνες στη Νέα Σμύρνη έκανε λόγο η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, λέγοντας παράλληλα πως συνιστούν ασέβεια για όλους εκείνους που δίνουν τη «μάχη» της πανδημίας στα νοσοκομεία.

Σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, η κ. Πελώνη εξαπέλυσε «πυρά» κατά της αντιπολίτευσης αλλά και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, υποστηρίζοντας πως υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση πατώντας στην ψυχολογική κόπωση, την οργή αλλά και την κούραση που υπάρχει για τα περιοριστικά μέτρα.

Μάλιστα, ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται σαν κόμμα του 3%, προσθέτοντας παράλληλα ότι τα συνθήματά του θυμίζουν τις καταστάσεις του 2008 και του 2011.

Την ίδια ώρα, απέρριψε το επιχείρημα «η βία γεννά βία», υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούμε να εξισώνουμε τα όργανα επιβολής του νόμου με «μπαχαλάκηδες» και πως υπάρχουν νόμοι και κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται.

Αναφερόμενη στο περιστατικό αστυνομικής βίας την περασμένη Κυριακή στη Νέα Σμύρνη, επανέλαβε πως πρόκειται για ενοχλητική και αδιανόητη εικόνα και για αυτό και έχει διαταχθεί έρευνα.

«Ένα μεμονωμένο περιστατικό αστυνομικής βίας το οποίο διερευνάται, δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για να καίγεται η πόλη, δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για να γεμίζουν τα νοσοκομεία, δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι γιατί δέχονται κάποιοι το ρίσκο», τόνισε η κ. Πελώνη.

Επικαλέστηκε μάλιστα συγκριτικά στοιχεία για την πανδημία από τις 10 Φεβρουαρίου, οπότε σε συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την αναφορά περί ρίσκου, έως σήμερα.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

«Οι θλιβερές εικόνες βίας που είδαμε όλοι, απόψε, στην Αθήνα πρέπει να είναι οι τελευταίες. Και η ζωή ενός συμπολίτη μας, του νεαρού αστυνομικού που κινδύνευσε, να μας αφυπνίσει. Αυτές τις στιγμές πρέπει να επικρατήσει απ’ όλους αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Και απευθύνομαι ειδικά στους νέους μας, που είναι προορισμένοι να δημιουργούν. Όχι να καταστρέφουν. Η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά.

Δυστυχώς, κάποιοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας. Και σε όσους επιχειρούν να σπείρουν το μίσος και το διχασμό στην κοινωνία για να καλύψουν το δικό τους αδιέξοδο, όπως έκαναν και στο παρελθόν, απαντώ το εξής: To βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 τόνισα ότι είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων. Αυτό επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω».

Ομόθυμη ήταν η καταδίκη και από τα πολιτικά κόμματα.

ΣΥΡΙΖΑ: Η βία μόνο δικαιώνει τη βία

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταδικάζει τα επεισόδια λέγοντας ότι η βία δεν απαντιέται με βία.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα όσους επέλεξαν με πράξεις βίας να αμαυρώσουν μια ειρηνική διαμαρτυρία χιλιάδων κατοίκων, μαθητών εργαζομένων και καταστηματαρχών της Νέας Σμύρνης.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση σε άνδρα της ελληνικής αστυνομίας.

Η βία δεν απαντιέται με βία.

Η βία μόνο δικαιώνει τη βία».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024