Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέα Σμύρνη : Οδομαχίες και πρωτοφανή επεισόδια - Η στιγμή της επίθεσης στον αστυνομικό, τον χτυπούσαν επί 2,5 λεπτά

Νέα Σμύρνη : Οδομαχίες και πρωτοφανή επεισόδια – Η στιγμή της επίθεσης στον αστυνομικό, τον χτυπούσαν επί 2,5 λεπτά

Ο αστυνομικός νοσηλεύεται στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. Εχει τις αισθήσεις του και δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Εκρηκτική ατμόσφαιρα, μολότοφ, χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης από την ΕΛ.ΑΣ, οδομαχίες και σοβαρά επεισόδια, συνέθεσαν την εικόνα χθες στη Νέα Σμύρνη, με την πορεία κατά της αστυνομικής βίας να ξεφεύγει.

Τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στην διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας είχαν σαν αποτέλεσμα κουκουλοφόροι να ξυλοκοπήσουν άγρια έναν αστυνομικό της ομάδας ΔΡΑΣΗ , ο οποίος τελικά χρειάστηκε να μεταφερθεί με σοβαρά τραύματα στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, αλλά χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.

Ο πολύ σοβαρός τραυματισμός του αστυνομικού αλλά και οι ακρότητες, πολλές φορές αστυνομικών κατά πολιτών κατά τη διάρκεια της προσαγωγής τους, δείχνει ότι το σκηνικό της βίας που στήθηκε χθες δυστυχώς μπορεί να έχει και συνέχεια.

Ο αστυνομικός έχει τις αισθήσεις του και δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του, σύμφωνα με τους γιατρούς. Στο νοσοκομείο μετέβησαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης για να ενημερωθούν από τους γιατρούς για την κατάσταση της υγείας των αστυνομικών.

Είμαι καλά,  θα αντέξω

Σύμφωνα με το MEGA o τραυματίας αστυνομικός με καταγωγή από τις Σέρρες, μίλησε με συναδέλφους του που τον επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο.

Ο νεαρός αστυνομικός που χτυπήθηκε στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του σώματός του από τους κουκουλοφόρους είπε στους συναδέλφους του ότι «είμαι καλά, θα αντέξω».

Ο ίδιος, είπε στους συναδέλφους του ότι «προσπάθησα να σώσω το όπλο μου».

Ο συνδικαλιστής της ελληνικής αστυνομίας, Γρηγόρης Ευαγγέλου, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα επεισόδια της Τρίτης.

Όπως είπε, τα τραύματα του 24χρονου αστυνομικού είναι αρκετά σοβαρά, ενώ οι υπόλοιποι τραυματίες αστυνομικοί είναι σε καλύτερη κατάσταση.

«Η αστυνομία αυτή τη στιγμή είναι στο μάτι του κυκλώνα καθώς αποτελεί τον κύριο κατασταλτικό μηχανισμό του κράτους», υποστήριξε ο κ. Ευαγγέλου.

Τον χτυπούσαν επί 2,5 λεπτά

Ο αστυνομικός από την ομάδα ΔΡΑΣΗ τραυματίστηκε την ώρα που περνούσε με τη μηχανή του πολύ κοντά στο συγκεντρωμένο πλήθος. Διαδηλωτές τον έριξαν από τη μηχανή και άρχισαν να τον χτυπούν όλοι μαζί, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι.

Τα βίντεο από την επίθεση σοκάρουν. Οπως φαίνεται μία ομάδα αστυνομικών με μηχανές περνά από τον δρόμο με σκοπό να διαλυθεί το πλήθος. Εκεί ωστόσο ένας εκ των κουκουλοφόρων που βρίσκεται σε απόσταση, αλλά πλάτη στους αστυνομικούς, τρέχει με ταχύτητα προς την τελευταία μηχανή και με γρήγορες κινήσεις ρίχνει κάτω τον 27χρονο αστυνομικό. Εκεί αρχίζει να τον κλωτσάει και σε δευτερόλεπτα δεκάδες άτομα άρχισαν να τον χτυπούν με μανία, είτε με τα πόδια, είτε με καδρόνια και άλλα αντικείμενα.

Αμέσως άνδρες της αστυνομίας σχημάτισαν κλοιό γύρω του για να τον προστατεύσουν. Ο αστυνομικός έμεινε αιμόφυρτος στο οδόστρωμα για περισσότερη από μισή ώρα, έως ότου έφτασε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο τον μετέφερε στο στρατιωτικό νοσοκομείο 401.

Ο αστυνομικός συμμετείχε σε μηχανοκίνητη ομάδα που κινούνταν στην περιοχή, όταν δέχθηκαν επίθεση από περίπου 60-70 άτομα, στη συμβολή των οδών Αγίας Φωτεινής και Νικολάου Πλαστήρα, τα οποία κατάφεραν να τον ρίξουν από τη μοτοσικλέτα και να τον τραυματίσουν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τον προστάτευσε το κράνος του από τα χτυπήματα στο κεφάλι, ωστόσο κατάφεραν να του το αφαιρέσουν και να του προκαλέσουν περισσότερα πλήγματα.

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ έγινε αγώνας δρόμου να φτάσει ασθενοφόρο και διασώστες του ΕΚΑΒ για να του παράσχουν τις πρώτες βοήθειες και να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Αρχικά έφθασε ένας διασώστης με μοτοσικλέτα και στη συνέχεια ασθενοφόρο που τον παρέλαβε. Διακομίσθηκε στο 401 και η κατάσταση της υγείας του θα κριθεί από τους γιατρούς.

Οπως φαίνεται σε ένα από τα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, οι κουκουλοφόροι επί 2,5 περίπου λεπτά χτυπούσαν δίχως έλεος τον αστυνομικό και χάρη στην επέμβαση των ΜΑΤ διαλύθηκε το πλήθος από πάνω του.

 Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται ολόκληρη η επίθεση. Δείτε τον άγριο ξυλοδαρμό από το 2.25 του βίντεο και μετά:


Τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, επιβεβαιώνουν όλους εκείνους που φοβούνται πως κάποιοι θέλουν να χυθεί αίμα.

Σε ένα από αυτά που φαίνεται να έχει τραβηχτεί από τους διαδηλωτές που επιτίθενται εκείνη την ώρα στον αστυνομικό, φαίνονται δεκάδες άνθρωποι να κλωτσούν και να χτυπούν με καδρόνια τον πεσμένο στο έδαφος αστυνομικό. Μάλιστα, στο βίντεο ακούγεται κάποιος να φωνάζει δύο φορές «γ@μ@στ@ τους».

Δείτε το σοκαριστικό βίντεο:

Δείτε βίντεο από την επίθεση:

Ειδικός φρουρός από τις Σέρρες

Σύμφωνα, με όσα ανέφερε ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», Βασίλης Λαμπρόπουλος, ο αστυνομικός που τραυματίστηκε σοβαρά είναι ένας 24χρονος ειδικός φρουρός, ο οποίος κατάγεται από το Σιδηρόκαστρο Σερρών.

Συνολικά, τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Σε βίντεο της ΕΛ.ΑΣ., φαίνεται μια φωτοβολίδα πετυχαίνει στο κεφάλι έναν άλλο άνδρα της ομάδας ΔΡΑΣΗ.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας για τα γεγονότα

Την 18.00 ώρα σήμερα (Τρίτη 9 Μαρτίου 2021), μετά από κάλεσμα διαφόρων Οργανώσεων, Συλλόγων, Σωματείων και Συλλογικοτήτων πραγματοποιήθηκε συνάθροιση (5.000) περίπου ατόμων, στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Την 18.45 ώρα, (3.000) άτομα περίπου από τους συγκεντρωμένους πραγματοποίησαν πορεία μέσω των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου, Εφέσου και Πλαστήρα με κατεύθυνση το Αστυνομικό Τμήμα Νέας Σμύρνης.

Πλησιάζοντας τον αστυνομικό φραγμό προ του Τμήματος, ομάδα (400) περίπου ατόμων που προηγείτο της πορείας, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και κρατώντας στα χέρια τους μολότοφ, φωτοβολίδες, καπνογόνα, καδρόνια, μπετόβεργες και άλλα αντικείμενα ανέπτυξε ταχύτητα και επιτέθηκε με σφοδρότητα στις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις κάνοντας χρήση των αναγκαίων μέσων τους απέκρουσε.

Στη συνέχεια οι επιτιθέμενοι χωρίσθηκαν σε ομάδες και συνέχισαν επιθέσεις με πρωτοφανή σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, προκαλώντας παράλληλα φθορές σε καταστήματα, αυτοκίνητα και άλλες εγκαταστάσεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να απαντήσουν με λελογισμένη χρήση δακρυγόνων λόγω του πυκνοκατοικημένου της περιοχής και με ρίψεις νερού.

Υπάρχουν (3) τουλάχιστον τραυματίες αστυνομικοί.

Πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμή (10) συλλήψεις.

Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση.

Σύσσωμη καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο

Την επίθεση στον αστυνομικό καταδίκασε ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος της χώρας μας.

Σε παρέμβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε πως πρέπει οι θλιβερές εικόνες στη Νέα Σμύρνη να είναι οι τελευταίες. «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει» τόνισε σε αυστηρό τόνο ο πρωθυπουργός.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

«Οι θλιβερές εικόνες βίας που είδαμε όλοι, απόψε, στην Αθήνα πρέπει να είναι οι τελευταίες. Και η ζωή ενός συμπολίτη μας, του νεαρού αστυνομικού που κινδύνευσε, να μας αφυπνίσει. Αυτές τις στιγμές πρέπει να επικρατήσει απ’ όλους αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Και απευθύνομαι ειδικά στους νέους μας, που είναι προορισμένοι να δημιουργούν. Όχι να καταστρέφουν. Η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά.

Δυστυχώς, κάποιοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας. Και σε όσους επιχειρούν να σπείρουν το μίσος και το διχασμό στην κοινωνία για να καλύψουν το δικό τους αδιέξοδο, όπως έκαναν και στο παρελθόν, απαντώ το εξής: To βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 τόνισα ότι είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων. Αυτό επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω».

Ομόθυμη ήταν η καταδίκη και από τα πολιτικά κόμματα.

ΣΥΡΙΖΑ: Η βία μόνο δικαιώνει τη βία

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταδικάζει τα επεισόδια λέγοντας ότι η βία δεν απαντιέται με βία.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα όσους επέλεξαν με πράξεις βίας να αμαυρώσουν μια ειρηνική διαμαρτυρία χιλιάδων κατοίκων, μαθητών εργαζομένων και καταστηματαρχών της Νέας Σμύρνης.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση σε άνδρα της ελληνικής αστυνομίας.

Η βία δεν απαντιέται με βία.

Η βία μόνο δικαιώνει τη βία».

ΚΙΝΑΛ: Όλοι μαζί να απομονώσουμε τους οπαδούς της βίας, από όπου και αν προέρχονται

Στο ίδιο πνεύμα και το ΚΙΝΑΛ τονίζοντας ότι οι οπαδοί της βίας θα πρέπει να απομονωθούν.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση που οδήγησε στον τραυματισμό αστυνομικού απόψε στη Νέα Σμύρνη.

Την ώρα που οι πολίτες πληροφορούνται ότι σήμερα είχαμε ρεκόρ κρουσμάτων, κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια με τη φωτιά.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιδίδονται σε ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας στήνοντας ένα σκηνικό σύγκρουσης, πόλωσης και διχασμού με θύματα τη δημόσια υγεία, την οικονομία, την κοινωνία και τελικά και την δημοκρατική ομαλότητα.

Αυτό το σκηνικό επιβάλλεται να ανατραπεί.

Η χώρα και η κοινωνία μας έχουν ανάγκη ένα εθνικό σχέδιο για να τελειώνουμε με την πανδημία και να δουλέψουμε με σχέδιο και ενότητα για την επόμενη μέρα.

Επιβάλλεται να διεξαχθεί άμεσα συζήτηση στη Βουλή μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων για την κατάσταση που δημιουργείται.

Όλοι μαζί να απομονώσουμε τους οπαδούς της βίας, από όπου και αν προέρχονται».

ΚΚΕ: Απαράδεκτός ο τραυματισμός του αστυνομικού

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για μεγαλειώδη συγκέντρωση καταδικάζοντας ταυτόχρονα τον τραυματισμό του αστυνομικού.

«Η μεγαλειώδης συγκέντρωση σωματείων, συλλόγων εργαζομένων, μαζικών φορέων, αλλά και χιλιάδων κατοίκων σήμερα στη Νέα Σμύρνη ενάντια στην απρόκλητη αστυνομική βία δεν αμαυρώνεται από τα επεισόδια που έστησαν κυβέρνηση, άλλοι ύποπτοι μηχανισμοί με τη συνδρομή κάποιων προβοκατόρικων στοιχείων, ενάντια στη μεγάλη κινητοποίηση του λαού της Αθήνας.

Ο απαράδεκτος τραυματισμός του αστυνομικού και όσα εκτυλίσσονται σήμερα στη Νέα Σμύρνη σε καμιά περίπτωση δεν αθωώνουν την κυβέρνηση της ΝΔ από τις ευθύνες που έχει για το κλίμα αστυνομοκρατίας που συνεχίζει να επιβάλλει».

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024