Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σεξ και εγκυμοσύνη: Οδηγός Επιβίωσης

Σεξ και εγκυμοσύνη: Οδηγός Επιβίωσης

Είναι όμορφο ένα ζευγάρι που περιμένει το παιδί του να έρθει στον κόσμο, να συνεχίζει να επιθυμείται και να αγαπιέται. Όχι όμως χωρίς να έχει υπόψη μερικά σημαντικά σημεί.

Μια γυναίκα μπορεί να κάνω σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της; Είναι, πια, διαδεδομένο πως ναι.

Η ερωτική επαφή, μάλιστα, μπορεί να συνεχιστεί κανονικά σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εκτός από τις περιπτώσεις που:

Έχει ιστορικό αποβολών ή υπάρχει κίνδυνος αποβολής στην παρούσα εγκυμοσύνη
Υπάρχει κίνδυνος προωρότητας (ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης πριν την 37η εβδομάδα)
Υπάρχει αιμορραγία, σε οποιαδήποτε εβδομάδα εγκυμοσύνης
Ο τράχηλος φαίνεται, σύμφωνα με την επίβλεψη του γυναικολόγου, να έχει ανοίξει νωρίτερα από το αναμενόμενο
Έχει διαγνωστεί με επιπωματικό πλακούντα
Είναι σε πολύδυμη εγκυμοσύνη
Έχουν σπάσει τα νερά της

Αν υπάρχει κάτι από τα προηγούμενα, τότε το πιθανότερο είναι ότι ο επαγγελματίας υγείας που σας παρακολουθεί θα σας προτείνει να αποφύγεις το σεξ. Αυτό, συχνότερα, σημαίνει την αποφυγή διείσδυσης, όχι κατ΄ανάγκην την ερωτική πράξη με άλλους τρόπους που μπορούν αν οδηγήσουν σε ευχαρίστηση ή οργασμό.

Τι συμβαίνει, αλήθεια, με το έμβρυο;

Το μωρό είναι απόλυτα προστατευμένο μέσα στον αμνιακό σάκο, ενώ η είσοδος του τραχήλου σας έχει κλείσει από την αρχή της εγκυμοσύνης με μια πυκνή βλεννώδη ουσία, που ονομάζεται τραχηλικό πώμα και στην ουσία καθιστά αδιαπέραστη τη δίοδο από τον κόλπο στον τράχηλο. Το τραχηλικό πώμα βρίσκεται εκεί για να προστατεύσει το μωρό από τυχόν μολύνσεις που θα μπορούσαν να μεταφερθούν εκεί και να το βλάψουν. Το πέος του συντρόφου σας διεισδύει στον κόλπο σας, οπότε έτσι κι αλλιώς υπάρχει “απόσταση ασφαλείας” από το μωρό.

Παρά το ότι το σεξ, με τους όρους που προαναφέρθηκαν, «επιτρέπεται», είναι πολλές οι γυναίκες που μοιάζει να μην το θέλουν.

Είναι αρκετές εκείνες οι έγκυοι που δηλώνουν ότι υπήρξε αλλαγή ως προς την επιθυμία τους για σεξ από τότε που έμειναν έγκυες. Σε γενικές γραμμές, η αλλαγή στην ερωτική διάθεση είναι αναμενόμενη και εύλογη, καθώς οι αλλαγές που γίνονται στο σώμα μας κατά την εγκυμοσύνη είναι ραγδαίες. Η ερωτική διάθεση επηρεάζεται από διάφορους ορμονικούς παράγοντες, αλλά και από την ίδια τη ψυχολογία μας.

Εκτός από την ψυχολογία, μπορεί να αλλάξει ακόμα και η ίδια η αίσθηση του σεξ αυτή καθ’ εαυτή.

Όπως και στην προηγούμενη ερώτηση, η απάντηση ποικίλει από γυναίκα σε γυναίκα. Υπάρχει μερίδα γυναικών που δεν αναφέρουν καμία διαφορά. Υπάρχει, όμως και μερίδα γυναικών που αναφέρει ότι κατά την εγκυμοσύνη, η αίσθηση του σεξ ήταν διαφορετική, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο.

Αν ανήκετε σε εκείνες που νιώθουν ότι ευχαριστιούνται περισσότερο το σεξ κατά την εγκυμοσύνη, η αιτία της διαφοράς αυτής μπορεί να είναι η αυξημένη αιμάτωση στην περιοχή, όπως και η αυξημένη έκκριση κολπικών υγρών, που διευκολύνουν τη διείσδυση.

Αντίστοιχα, μπορεί να είστε από εκείνες τις γυναίκες που νιώθουν ότι δεν ικανοποιούνται το ίδιο στο σεξ σε σχέση με την περίοδο πριν την εγκυμοσύνη, τότε αυτό ίσως σχετίζεται με το ότι οι αλλαγές αυτές δεν σε κάνουν να νιώθεις ευχάριστα, αλλά άβολα, ακόμη και αποκρουστικά προς το σεξ, μερικές φορές.

Το σώμα μας μας δείχνει το δρόμο και ο μοναδικός στόχος που πρέπει να έχουμε είναι το να κάνουμε ό, τι είναι αυτό που μας βοηθά να νιώθουμε χαρά και άνεση.

Υπάρχουν είδη σεξ, τα οποία απαγορεύονται κατά την εγκυμοσύνη;

Αν ο επαγγελματίας υγείας που σας παρακολουθεί κατά την εγκυμοσύνη σου, σας έχει προτείνει τη αποφυγή ερωτικών επαφών, μπορείτε να ρωτήσετε αν αυτό ισχύει για κάθε είδος επαφής, ή μόνο για τη διείσδυση, ή μόνο για τον δικό σας οργασμό ή για όλα τα προηγούμενα.

Αν το είδος του σεξ που σας ευχαριστεί θα το παρομοιάζατε με… extreme sports, τότε μάλλον θα πρέπει να αλλάξετε για τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, αυτή την προτίμηση και να αναζητήσετε ηπιότερους τρόπους ευχαρίστησης.

Στοματικό σεξ (από εκείνον προς εσένα): Επιτρέπεται, εκτός αν ο σύντροφός σου έχει ενεργή ερπητική λοίμωξη στο στόμα του. Αν βρίσκεσαι στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σου, απόφυγε το στοματικό σεξ, ακόμη και αν δεν υπάρχει ερπητική λοίμωξη αυτή τη στιγμή στο στόμα του συντρόφου σου, αλλά υπήρχε κάποια στιγμή στο παρελθόν.

Πρωκτικό σεξ: Επιτρέπεται, εκτός αν ανήκεις σε κάποια από τις κατηγορίες της πρώτης παραγράφου ή αν έχεις αιμορροΐδες. Αυτό που δεν επιτρέπεται είναι το πρωκτικό σεξ χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, καθώς και η εναλλαγή διείσδυσης μεταξύ πρωκτού και κόλπου, χωρίς προηγουμένως να έχει αλλάξει προφυλακτικό ο σύντροφός σου.

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), όπως ο ιός HIV, τα κονδυλώματα, η σύφιλη κλπ., μπορούν να μεταδοθούν ΚΑΙ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κάποια από τα νοσήματα αυτά, μπορούν να βλάψουν και το έμβρυο, εκτός από εσένα. Για το λόγο αυτό, συστήνεται η χρήση προφυλακτικού, ειδικά αν δεν είσαι σε μονογαμική σχέση, ή αν δεν έχεις ελεγχθεί εσύ και ο σύντροφός σου για ΣΜΝ.

Θυμηθείτε, σε γενικές γραμμές, ότι η υγιής σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχει ευεργετική επίδραση σε εσάς και το σύντροφό σας, αλλά και στο μωρό σας, το οποίο είναι ο αποδέκτης όλων των θετικών συναισθημάτων που απελευθερώνονται από τους γονείς του.

Με πληροφορίες από το virus.com

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024