ΕΕ-ΗΠΑ : Οι Βρυξέλλες θέλουν να εξασφαλίσουν τις εισαγωγές αμερικανικών συστατικών εμβολίων
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσει τη Δευτέρα συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εξασφάλιση του εφοδιασμού σε αμερικανικά συστατικά των εμβολίων κατά της Covid-19, τα οποία υπόκεινται από την Ουάσινγκτον σε αυστηρούς περιορισμούς εξαγωγής, ανέφερε σήμερα ευρωπαϊκή πηγή στο AFP
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσει τη Δευτέρα συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εξασφάλιση του εφοδιασμού σε αμερικανικά συστατικά των εμβολίων κατά της Covid-19, τα οποία υπόκεινται από την Ουάσινγκτον σε αυστηρούς περιορισμούς εξαγωγής, ανέφερε σήμερα ευρωπαϊκή πηγή, την οποία επικαλείται το AFP.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τη βιομηχανική πλευρά τής παρασκευής εμβολίων, θα συναντηθεί το απόγευμα της Δευτέρας με τον Τζέφρι Ζάιεντς, συντονιστή της ομάδας για τη μάχη κατά της Covid-19 στον Λευκό Οίκο, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή αυτή, η οποία πρόσκειται στις συνομιλίες.
Η ιδέα είναι να «εργαστούμε συντονισμένα, ώστε να μην δημιουργηθεί “μποτιλιάρισμα” για τους Ευρωπαίους παρασκευαστές εμβολίων», εξήγησε.
Η Ουάσινγκτον διαθέτει ένα αυστηρό πλαίσιο για τις εξαγωγές όλων των απαραίτητων συστατικών για τα εμβόλια, οι οποίες υπόκεινται σε ειδικές άδειες.
«Ο καθένας έχει τους κανόνες του, που είναι νόμιμοι. Η ιδέα δεν είναι να τους ξανασυζητήσουμε», αλλά να εξετάσουμε «τις διοικητικές διαδικασίες που εφαρμόζονται» για τις εξαγωγές συστατικών και να δούμε «πώς θα τις διευκολύνουμε, θα τις επιταχύνουμε», υπογράμμισε η ευρωπαϊκή πηγή.
«Πρόκειται για ένα προληπτικό διάβημα. Καθώς η παραγωγή εμβολίων στην Ευρώπη πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά σε ισχύ, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλα τα συστατικά μπορούν να ακολουθήσουν», διευκρίνισε.
- Η ώρα της στέψης στο Κύπελλο Ελλάδας Betsson: Για το 9ο τρόπαιο ο ΠΑΟΚ, θέλει να γράψει ιστορία ο ΟΦΗ
- Πεθαίνει η 4αδα που θα ισορροπούσε την κινεζική επιρροή στην Ασία – Υπεύθυνος ο Τραμπ
- Ευρώπη: Ποιες χώρες έχουν δει τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων
- Σε φρεγάτα «Κίμων» και Μέγαρο Μαξίμου ο Μακρόν – Τα μηνύματα που έστειλε από την Αθήνα
- Η άνθιση του τουρισμού των λουλουδιών: Ποιοι είναι οι αγαπημένοι προορισμοί του 2026
- World Press Photo 2024: Οι φωτογραφίες που αποτυπώνουν την εποχή μας
- Τα σενάρια για τη μάχη σωτηρίας της Stoiximan GBL (pic)
- Αντιπυρική περίοδος 2026: Πολύ βρεγμένο χώμα, ένα φιλόδοξο νομοσχέδιο και άλυτα ακόμα ζητήματα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/kiarash-mansouri-7yIWldVlGks-unsplash-1-315x220.jpg)




































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442