Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία : Υπάρχουν και παρά τον Ρήνο φορολογικοί παράδεισοι

Γερμανία : Υπάρχουν και παρά τον Ρήνο φορολογικοί παράδεισοι

Ερευνα για λογαριασμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο αποκαλύπτει τους φορολογικούς παραδείσους γύρω από τον Ρήνο όπου γίνεται ό,τι στο... Λουξεμβούργο και την Ιρλανδία.

Eρευνα για τις μεθόδους αποφυγής φορολογίας από τον φαρμακευτικό κολοσσό της Bayer διεξήγαγαν οι ευρωπαίοι Πράσινοι, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχουν φορολογικές οάσεις και στον Ρήνο.

«Χειραγωγεί τον φόρο»

«Πώς η Bayer χειραγωγεί τον φόρο επιχειρήσεων στην Ευρώπη», τιτλοφορείται έρευνα για λογαριασμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο. Εχουν προηγηθεί αντίστοιχες έρευνες με αντικείμενο τη στρατηγική φοροαποφυγής διεθνών εταιριών όπως οι IKEA, BASF και Zara.

«Ανακαλύψαμε ότι ο φαρμακευτικός όμιλος Bayer εφαρμόζει πολύ επιθετική στρατηγική φοροαπαλλαγής», δηλώνει στην DW ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, ειδικός σε οικονομικά ζητήματα Σβεν Γκίγκολντ:

«Η έρευνα δείχνει ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η γερμανική πολυεθνική εταιρία μεταφέρει θυγατρικές της εντός Γερμανίας από τον ένα δήμο στον άλλο εκμεταλλευόμενη τις διαφορές συντελεστών στον φόρο επιτηδεύματος. Με τον τρόπο αυτό η Bayer ρίχνει λάδι στη φωτιά του ήδη μαινόμενου ανταγωνισμού για ακόμα χαμηλότερη φορολόγηση».

Μεταφορές θυγατρικών

Ζημιά για την πλειονότητα διαπιστώνει ο Σβ. Γκίγκολντ

Στη Γερμανία ο φόρος επιχειρήσεων αποτελείται από τον ομοσπονδιακό φόρο του 15% στα κέρδη και τον φόρο επιτηδεύματος, τον οποίο ορίζει ο κάθε δήμος ή κοινότητα ξεχωριστά.

Για παράδειγμα, όταν ο μικρός δήμος Μόνχαϊμ έξω από το Ντίσελντορφ μείωσε τον φόρο στο 8,75% η Bayer μετέφερε εκεί την έδρα πέντε θυγατρικών. Το ίδιο έκανε και όταν η περιοχή Σένεφελντ έξω από το Βερολίνο, εκεί όπου βρίσκεται ο διεθνής αερολιμένας της πρωτεύουσας, περιόρισε τον φόρο επιτηδεύματος στο 8,4%.

Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων επισημαίνει ότι οι μεταφορές θυγατρικών με συνοπτικές διαδικασίες ωφελούν την πολυεθνική, αλλά και τους δήμους στους οποίους βρίσκονται οι θυγατρικές της.

Ζημιώνει ωστόσο τους γύρω δήμους, οι οποίοι αναγκάζονται να μειώσουν τους φόρους για να παραμένουν ανταγωνιστικοί.

Λουξεμβούργο και Ιρλανδία

Θυγατρικές της Bayer σε φορολογικές οάσεις

«Είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που κάνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο Λουξεμβούργο και Ιρλανδία σε βάρος των γειτονικών τους χωρών», λέει ο γερμανός ευρωβουλευτής.

«Στο τέλος διαπιστώνουμε ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ χωρών και δήμων οδηγεί σε ένα καταστροφικό καθοδικό σπιράλ. Διότι τελικά οι δήμοι δεν έχουν τα έσοδα που απαιτούνται για να επενδύσουν σε υποδομή, Παιδεία και μια βιώσιμη πολιτική για τη στέγαση και τις συγκοινωνίες» προσθέτει.

«Στερούνται σοβαρότητας»

Από τη πλευρά της η Bayer, η οποία δεν θέλησε να πάρει θέση στο μικρόφωνο της DW, τονίζει με γραπτή απάντηση εκπροσώπου Τύπου ότι οι μέθοδοι της έρευνας των Πρασίνων «στερούνται σοβαρότητας» και ότι οι «φερόμενες φοροαπαλλαγές είναι κατασκευασμένες».

Σ’ ένα σημείο η έρευνα των Πρασίνων και η Bayer συμφωνούν επί της αρχής. Παρά το γεγονός ότι ο φαρμακευτικός κολοσσός καταγράφει μόλις το 6% του τζίρου του στη Γερμανία, καταβάλλει στο γερμανικό δημόσιο πάνω από το 50% του φόρου επιχειρήσεων.

Αυτό δείχνει, τονίζει ο εκπρόσωπος της Bayer, πόσο μεγάλη σημασία αποδίδει η Bayer στη Γερμανία.

Πηγή: Deutche Welle

Sports in

Sport: «Φοβίζουν οι δυο… μεταγραφές του Ολυμπιακού»

Η εφημερίδα της Βαρκελώνης αναλύει τα ατού των «ερυθρολεύκων» ενόψει του πέμπτου αγώνα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024