Ελληνική Χρυσός : Στη Βουλή η επενδυτική συμφωνία για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας
Όπως αναφέρεται στην έκθεση ανάλυσης των συνεπειών της ρύθμισης οι μεταλλευτικές δραστηριότητες στα Μεταλλεία Κασσάνδρας λαμβάνουν χώρα επί δεκαετίες στην Ελλάδα, η δε νυν εκμεταλλεύτρια εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» αναπτύσσει σε αυτά μεταλλευτικές δραστηριότητες βάσει της από 12-12-2003 Σύμβασης.
Κατατέθηκε στη Βουλή προς κύρωση, η Επενδυτική Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της «Ελληνικός Χρυσός Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Μεταλλείων και Βιομηχανίας Χρυσού».
Το σχετικό νομοσχέδιο εισάγεται, προς επεξεργασία, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, την ερχόμενη Τετάρτη, 10/03/2021.
Όπως αναφέρεται στη συνοδευτική έκθεση του ΓΛΚ, με το υπόψη νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου, η ανωτέρω Επενδυτική Συμφωνία, που υπεγράφη στην Αθήνα στις 5 Φεβρουαρίου 2021, μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Μονοπρόσωπη ΑΕ. Με τις διατάξεις της κυρούμενης Επενδυτικής Συμφωνίας, τροποποιείται η αρχική Σύμβαση Μεταβίβασης (άρθρο 52 του ν.3220/2004), με την οποία το Δημόσιο μεταβίβασε στην Εταιρεία το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της TVX HELLAS ΑΕ.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση ανάλυσης των συνεπειών της ρύθμισης οι μεταλλευτικές δραστηριότητες στα Μεταλλεία Κασσάνδρας λαμβάνουν χώρα επί δεκαετίες στην Ελλάδα, η δε νυν εκμεταλλεύτρια εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» αναπτύσσει σε αυτά μεταλλευτικές δραστηριότητες βάσει της από 12-12-2003 Σύμβασης.
Σημειώνεται ότι «έχει περάσει ικανό χρονικό διάστημα ώστε να διαφανούν τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης για την αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας της επένδυσης» και ότι «με την αξιολογούμενη ρύθμιση επιδιώκεται μια νέα αρχή σε σύγχρονες βάσεις για τη συνέχιση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας επ’ ωφελεία του Ελληνικού Δημοσίου».
Στην ίδια ανάλυση αναφέρεται ότι στους βραχυπρόθεσμους στόχους της ρύθμισης περιλαμβάνονται:
-Άμεση ξένη επένδυση ύψους περίπου ενός (1) δισ. δολαρίων ΗΠΑ την πρώτη πενταετία.
-Διατήρηση περίπου 1.650 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας και δημιουργία 1.400 νέων, με εντεινόμενη απασχόληση την περίοδο κατασκευής του μεταλλείου των Σκουριών (επιπλέον 900 θέσεις για μια διετία).
-Αύξηση των εσόδων του Δημοσίου λόγω αύξησης της παραγωγής και αυξημένου συντελεστή μεταλλευτικών τελών (royalties) (έσοδα 400 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ).
-Προστασία του περιβάλλοντος μέσω της εφαρμογής νέων βέλτιστων τεχνικών, ιδίως της τεχνολογίας ξηρής απόθεσης αποβλήτων («έργο Καρατζά»).
-Η άρση οποιασδήποτε νομικής αμφιβολίας σχετικά με τη διάρκεια των υφιστάμενων μεταλλευτικών παραχωρήσεων.
Επίσης, στους μακροπρόθεσμους στόχους περιλαμβάνονται:
-Η αύξηση του χρόνου ζωής των μεταλλείων Κασσάνδρας, κατ’ ελάχιστον για 25 έτη, επένδυση συνολικού ύψους 2,9 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας και οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και τα δημόσια έσοδα (έσοδα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.
Τέλος, βραχυπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος στόχος είναι η άρση οποιασδήποτε νομικής αμφιβολίας σχετικά με τη διάρκεια των υφιστάμενων μεταλλευτικών παραχωρήσεων.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Ξεπέρασαν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ οι ζημιές από το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την Σικελία
- Ολυμπιακός: Μετά τον Μιλουτίνοφ και ο Νιλικίνα εκτός αγώνα κόντρα στην Εφές
- Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Πάγωσαν» οι διαδικασίες επί της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ και ΗΠΑ λόγω Γροιλανδίας
- «Ήταν ένας τρόπος να μην αποδεχτώ τη σιωπή»: Η Κάουθερ Μπεν Χάνια για όσα δεν είδαμε στην ταινία για την Χιντ Ρατζάμπ
- Κικίλιας για νεκρό Λιμενικό στο Παράλιο Άστρος: Τα στελέχη του Λιμενικού ρισκάρουν καθημερινά τη ζωή τους
- Mercosur: Απογοήτευση στην Κομισιόν – Διχασμένο το Ευρωκοινοβούλιο – Η επόμενη μέρα





