Πρόσφατα δημοσιευμένη κυβερνητική έκθεση των ΗΠΑ περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η Ελέιν Τσάο, υπουργός μεταφορών στην κυβέρνηση Τραμπ και σύζυγος του ηγέτη της μειοψηφίας της γερουσίας, Μιτς Μακόνελ, χρησιμοποίησε την εξουσία της για προσωπικό όφελος του εαυτού της και της οικογένειάς της.

Το γραφείο του γενικού ερευνητή του Υπουργείου Μεταφορών δεν κατέληξε στο κατά πόσον η 67χρονη Τσάο παραβίασε τις συστάσεις περί ηθικής, όμως οι ερευνητές επανέλαβαν ότι σύμφωνα με την κυβέρνηση «οι υπάλληλοι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν τον δημόσιο ρόλο τους για ιδιωτικά συμφέροντα», ενώ περιέγραψε, μεταξύ άλλων, πώς η Τσάο χρησιμοποίησε την εξουσία της για να βοηθήσει την οικογένειά της, που έχει στην κατοχή της ναυτιλιακή εταιρεία.

Ο γενικός ερευνητής ανέλαβε την υπόθεση το 2019.

Η τελική έκθεση που σύμφωνα με το People δημοσιεύθηκε την Τρίτη, αναφέρει περιστατικά στα οποία η Τσάο, που έχει θητεύσει και ως υπουργός εργασίας της κυβέρνησης του Τζορτζ Γ. Μπους, ζήτησε από προσωπικό της κυβέρνησης να συμβάλλουν στη… βελτίωση της βιογραφίας του πατέρα της. Επιπλέον, ενέπλεξε τον πατέρα και την αδερφή της, που διοικούν την ναυτιλιακή εταιρεία της οικογένειάς της σε ένα προγραμματισμένο ταξίδι στην Κίνα το 2017 το οποίο εντέλει ακυρώθηκε και ζήτησε από υπαλλήλους να κάνουν προσωπικές της δουλειές, όπως να στείλουν στην οικογένειά της… Χριστουγεννιάτικα στολίδια, και να αλλάξουν τη σελίδα του πατέρα της στη Wikipedia.

«Πείτε τους ότι είμαι η Υπουργός Μεταφορών», είπε σε ένα περιστατικό η Τσάο σε έναν υπάλληλο, από την οποίο είχε ζητήσει να καλέσει ένα κατάστημα επισκευών και να τους πει να ολοκληρώσουν ταχύτερα μια επισκευή αντικειμένου που ανήκε στον πατέρα της, σύμφωνα με την έκθεση.

Επιπλέον, είχε αναθέσει στο προσωπικό να επιμεληθεί το προωθητικό υλικό για το βιβλίο που έγραψε ο πατέρας της.

Η Τσάο παραιτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου, εκδίδοντας παράλληλα ανακοίνωση στην οποία ισχυριζόταν ότι η παραίτησή της ήρθε ως αποτέλεσμα της εισβολής στο Καπιτώλιο.

Βοηθός της που μίλησε στους Times της Νέας Υόρκης, που δημοσίευσαν πρώτοι την υπόθεση, δήλωσε ότι η παραίτησή της πράγματι δεν είχε σχέση με την έρευνα εις βάρος της.

Από την πλευρά της, η πρώην υπουργός ισχυρίστηκε ότι ανέθετε ιδιωτικές εργασίες στους υπαλλήλους της κυβέρνησης εξαιτίας των… πολιτιστικών της παραδόσεων.

«Όποιος γνωρίζει την ασιατική κουλτούρα ξέρει ότι είναι κεντρική αξία των ασιατικών κοινοτήτων να εκφράζουν τον σεβασμό τους προς τους γονείς τους, αλλά και ότι η αξία της αγάπης, του σεβασμού και της σύνδεσης με την οικογένεια πάντα έχει το προβάδισμα σε σχέση με την προώθηση του εαυτού», αναφέρει υπόμνημα του επικεφαλής δικηγόρου του υπουργείου, Στίβεν Μπράντμπουρι, σύμφωνα με την έκθεση.

«Ως πρωτότοκη κόρη, αναμένεται ότι θα έχει ηγετικό ρόλο σε οικογενειακά ζητήματα και ότι θα τιμά τον πατέρα της και την εκλιπούσα μητέρα της», συνεχίζει το υπόμνημα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο