Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ίδρυση του πρώτου Τεχνοβλαστού του ΕΜΠ και με τη βούλα της Συγκλήτου

Ίδρυση του πρώτου Τεχνοβλαστού του ΕΜΠ και με τη βούλα της Συγκλήτου

Η spin-off LightCoce θα προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες στον τομέα του σκυροδέματος και των κεραμικών υλικών για τον κλάδο των κατασκευών, την αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροδιαστημική.

Και με τη βούλα της Συγκλήτου του ΕΜΠ προχωρά η σύσταση της πρώτης εταιρείας Τεχνοβλαστού του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που κατέχει λόγω φυσιογνωμίας αλλά και παράδοσης, έτσι και αλλιώς, κεντρική θέση στο εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας της χώρας.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός. Την Τρίτη 2/3/2021, η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ενέκρινε  την  ίδρυση της πρώτης εταιρείας Spin-off (Τεχνοβλαστού) του Ιδρύματος. Το ΕΜΠ, όπως διευκρινίζεται εκ μέρους του Ιδρύματος, θα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της υπό σύσταση εταιρείας με ποσοστό 16,7%. Με αυτόν τον τρόπο, «το κορυφαίο τεχνολογικό ίδρυμα της χώρας», όπως επισημαίνεται, «στηρίζει τις καινοτόμες δράσεις, επενδύοντας στο υψηλού επιπέδου ερευνητικό προσωπικό του».

Δεύτερο βήμα, η ίδια η εταιρεία. Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες από την πλευρά του ΕΜΠ, σκοπός της εταιρείας έντασης γνώσης με την επωνυμία LightCoceOpenInnovationTestBed IKE και το διακριτικό τίτλο LightCoce, είναι: «Η δημιουργία ενός επιχειρηματικού οικοσυστήματος ανοιχτής πρόσβασης στην καινοτομία, που θα προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες στον τομέα του σκυροδέματος και των κεραμικών υλικών για τον κλάδο των κατασκευών, την αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροδιαστημική. Η εταιρεία θα παρέχει υπηρεσίες που καλύπτουν όλο το φάσμα των αναγκών της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας στους κλάδους αυτούς και οι οποίες αφορούν στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και τεχνολογιών με στόχο να εξασφαλίσουν την επιτυχή είσοδό τους στην αγορά. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη, αξιολόγηση, προτυποποίηση, και μοντελοποίηση υλικών και τεχνολογιών, ανάλυση κύκλου ζωής, μελέτη διείσδυσης νέων προϊόντων στην αγορά και σχέδιο βέλτιστης διαχείρισης της καινοτομίας. Στο οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί συμμετέχουν αναγνωρισμένα τεχνολογικά ιδρύματα, ερευνητικά ινστιτούτα και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες. Το όραμα της εταιρείας είναι να υποστηρίξει τις ανάγκες της βιομηχανίας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες δε διαθέτουν τους πόρους και τις αναγκαίες υποδομές για έρευνα, και να γίνει πανευρωπαϊκό σημείο αναφοράς παροχής υπηρεσιών και καινοτομίας στους παραπάνω βιομηχανικούς κλάδους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συμμετέχουν, το Εργαστήριο Μεταλλουργίας της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, το Εργαστήριο Οπλισμένου Σκυροδέματος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών και το Εργαστήριο Προηγμένων Υλικών, Νανο-υλικών και Νανοτεχνολογίας της Σχολής Χημικών Μηχανικών.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνεται, « φιλοδοξία του τεχνοβλαστού LightCoce είναι να αποτελέσει τον αρχικό πυρήνα για τη συμμετοχή περισσότερων ομοειδών ευρωπαϊκών εργαστηρίων, ενισχύοντας την υπάρχουσα υποδομή και διευρύνοντας την προσφερόμενη τεχνογνωσία».

Για το τέλος, κράτησα δύο δηλώσεις. Ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Καθηγητής Ανδρέας Μπουντουβής, δήλωσε ότι «η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί ορόσημο, δηλωτικό της προσπάθειας που καταβάλλεται από το Ίδρυμα για την εκμετάλλευση της γνώσης που παράγεται από τους ερευνητές του και της διασύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή και την καινοτομία». Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Αντιπρύτανης Έρευνας, Καθηγητής Ιωάννης Χατζηγεωργίου, σημείωσε ότι «το αποτέλεσμα αυτό ήταν προϊόν πολύμηνης προσπάθειας που απαίτησε τη συλλογή και σύμπτυξη των διάσπαρτων κανονιστικών και νομοθετικών διατάξεων που αφορούν στους τεχνοβλαστούς και τη θέσπιση ορθών και αποτελεσματικών διαδικασιών έγκρισης».

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024