Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο Yπουργείο Εργασίας την Πέμπτη, 11 Μαρτίου, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιήσει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «το διοικητικό συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, στην τελευταία του συνεδρίαση, εκτίμησε τις ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους από την πορεία της πανδημίας στη χώρα και ιδιαίτερα στην Αττική».

Το ΕΚΑ ζητεί από την Πολιτεία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, «απαιτεί», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

 • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.
 • Επικαιροποίηση των Εκθέσεων Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου σε κάθε χώρο δουλειάς, που θα λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των κινδύνων κάθε επιχείρησης (πανδημία και άλλοι κίνδυνοι) και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση, καθώς και έλεγχοι για την ουσιαστική εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων προστασίας.
 • Πραγματοποίηση δωρεάν μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας.
 • Καταγραφή και δημοσιοποίηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε κάθε επιχείρηση. Διασφάλιση της τήρησης όλων των απαραίτητων μέτρων στην περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος.
 • Διασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων (μισθοί, άδειες ειδικού σκοπού, κλπ) των εργαζομένων που νοσούν οι ίδιοι ή μπαίνουν προληπτικά σε καραντίνα.
 • Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων προς και από τη δουλειά, με πύκνωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Συχνές απολυμάνσεις και διασφάλιση τήρησης των μέτρων στα πούλμαν των εταιρειών.
 • Ουσιαστική ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και των νοσοκομείων της Αθήνας, με τη στελέχωσή τους με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό. Να γίνει άμεση επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων της περιοχής.
 • Μαζικός και δωρεάν εμβολιασμός.
 • Μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, 15 μαθητές ανά τμήμα, δωρεάν, μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού, ατομικά μέσα προστασίας σε όλα τα σχολεία. Αντίστοιχα μέτρα, για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια.
 • Να καταργηθούν οι νόμοι που περιορίζουν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα δικαιώματα, όπως για τις διαδηλώσεις, τις απεργίες, τη λειτουργία των συνδικάτων.
 • Να διαγραφούν τα πρόστιμα σε συνδικαλιστές, που επιβλήθηκαν κατά τη συνδικαλιστική δράση τους.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΚΑ καλεί το υπουργείο Εργασίας «να προχωρήσει σε μια σειρά μέτρα, που προστατεύουν τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους».

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, απαιτεί κατάργηση των νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ). «Η κυβέρνηση δεν έχει καμία δουλειά στον καθορισμό του κατώτατου μισθού και των κλαδικών ΣΣΕ», υπογραμμίζεται.

Επίσης, διεκδικεί:

 • Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, επαναφορά των τριετιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Καθολική υποχρεωτικότητα των κλαδικών ΣΣΕ και επαναφορά της ισχύος της ευνοϊκότερης σύμβασης.
 • Να στελεχωθούν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους, όπως το ΣΕΠΕ και το ΚΕΠΕΚ, και να διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς.
 • Να μην καταργηθεί η Κυριακή ως αργία. Να μην μονιμοποιηθεί η τηλεργασία.

Τέλος, με αφορμή την επέτειο της 8ης Μαρτίου (Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας), το ΕΚΑ προκήρυξε συμβολική στάση εργασίας τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου, από τις 12 έως τις 15.00.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο