Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αναστολές : Πόσο μειώθηκε η αναστολή συμβάσεων εργασίας με το νέο σύστημα

Αναστολές : Πόσο μειώθηκε η αναστολή συμβάσεων εργασίας με το νέο σύστημα

Ένας στους 8 εργαζόμενους, που είχε δηλωθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Ιανουάριο, βρέθηκε εκτός αναστολής τον Φεβρουάριο

Μειώθηκε κατά 12% η αναστολή συμβάσεων εργασίας το Φεβρουάριο συγκριτικά με τον Ιανουάριο, γεγονός που αποδίδεται στο σύστημα της προαναγγελίας, το οποίο είχε ως στόχο να σταματήσουν οι αναστολές-«μαϊμού».

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πρόκειται κυρίως για τις ψευδεπίγραφες αναστολές συμβάσεων, που δηλώνονταν από εργοδότες οι οποίοι απασχολούσαν κανονικά τους μισθωτούς τους, αλλά τους δήλωναν εκ των υστέρων, στο τέλος του μήνα, σε αναστολή σύμβασης, με στόχο να μετακυλήσουν το σύνολο του μισθολογικού τους κόστους στο κράτος

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι που δηλώθηκαν σε αναστολή τον Φεβρουάριο υπολείπονται κατά περίπου 75.000 από τους μισθωτούς που ήταν οι δικαιούχοι των 534 ευρώ τον Ιανουάριο του 2021.Αυτό σημαίνει ότι ένας στους 8 εργαζόμενους που είχε δηλωθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Ιανουάριο βρέθηκε εκτός αναστολής τον Φεβρουάριο, πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου συστήματος της προαναγγελίας.

Όπως έχουν υποστηρίξει σωματεία εργαζομένων, η αναστολή σύμβασης εργασίας, με τον τρόπο που την εκμεταλλεύονται ορισμένοι εργοδότες, αποτελεί ουσιαστικά μια νέα μορφή αδήλωτης εργασίας. Και να μην ξεχνάμε, βεβαίως, μία ακόμη τακτική κάποιων επιχειρήσεων, που ενώ βγάζουν σε αναστολή τους εργαζόμενους, εκείνοι ουσιαστικά δουλεύουν από το σπίτι – όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν. Με λίγα λόγια, συνδυασμός αναστολής και… τηλεργασίας!

Τα στοιχεία

Τον Ιανουάριο, δηλώθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας 623.557 εργαζόμενοι. Για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των συγκεκριμένων μισθωτών καταβλήθηκαν 306,43 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τον Φεβρουάριο δηλώθηκαν σε αναστολή σύμβασης περίπου 548.400 εργαζόμενοι. Αυτό σημαίνει πως οι αναστολές Φεβρουαρίου ήταν κατά 75.000 λιγότερες – αν και δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι έλεγχοι.

Λιγότερες αναστολές σημαίνει, φυσικά, μικρότερο κόστος για το κράτος. Για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού του Φεβρουαρίου, εκτιμάται πως θα απαιτηθούν περίπου 250-270 εκατ. ευρώ, ενώ για τις αποζημιώσεις του Ιανουαρίου είχαν απαιτηθεί 306 εκατ. ευρώ, δηλαδή 30-50 εκατ. ευρώ λιγότερα.

Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού

Την Παρασκευή 5 Μαρτίου, πάντως, θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού σε όλους τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή τον Φεβρουάριο, με βάση τα 534 ευρώ για 28 ημέρες αναστολής. Μαζί με τις αναστολές συμβάσεων Φεβρουαρίου, την Παρασκευή θα πληρωθούν από το Υπουργείο Εργασίας και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας παρελθόντων μηνών, για τις οποίες έχουν υποβληθεί συμπληρωματικές δηλώσεις, καθώς επίσης το επίδομα αδείας και η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας για εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό «Συν-Εργασία».

Το Υπουργείο Εργασίας εκτιμά πως το συνολικό ύψος των πληρωμών για αναστολές και «Συν-Εργασία» είναι της τάξης των 250 εκατ. ευρώ και αφορά περίπου 570.000 δικαιούχους.

Sports in

Ο «Superman» Ποντένσε έκλεισε εισιτήριο για τις 25 Ιουλίου, ο Ολυμπιακός όμως θέλει Ευρώπη στις… 25 Σεπτέμβρη (vids)

Ο Ντανιέλ Ποντένσε ανάγκασε τη Λεωφόρο να υποκλιθεί στο ταλέντο του και έκανε ήδη μια… δουλειά για τον Ολυμπιακό. Αλλά…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024