Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιώργος Μαζωνάκης : Το «Παιδί της νύχτας» από την Νίκαια που κατέκτησε τις πίστες

Γιώργος Μαζωνάκης : Το «Παιδί της νύχτας» από την Νίκαια που κατέκτησε τις πίστες

Ο Γιώργος Μαζωνάκης αποτελεί έναν ξεχωριστό τραγουδιστή, με ευρεία απήχηση και αποδοχή

Το φαινόμενο «Γιώργος Μαζωνάκης»: Το ανήσυχο παιδί που έγινε ο μεγαλύτερος λαϊκός ροκ σταρ της Ελλάδας.

Από την Νίκαια στην κορυφή

Ο Γιώργος Μαζωνάκης γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου του 1972 στη Νίκαια και από μικρός έδειξε την κλίση του προς το τραγούδι.

Ο γνωστός τραγουδιστής γνώριζε από μικρός ποιο θα είναι το μέλλον του. Λέγεται πως όταν γεννήθηκε, ο Έλληνας τραγουδιστής ότι δεν έκλαψε. Αντίθετα, τραγούδησε. Ο ίδιος δεν ήθελε να παίξει μπάλα στις αλάνες της Νίκαιας. Ήταν κάτι που τον απωθούσε, το ποδόσφαιρο. Ο ίδιος ήθελε να γίνει ηθοποιός ή τραγουδιστής.

Τα παιδικά χρόνια του ήταν γεμάτα από μουσική, με κύρια ακούσματα τα τραγούδια του Γιάννη Πάριου, του Στράτου Διονυσίου και της Χάρις Αλεξίου.

Το ανήσυχο πνεύμα του Γιώργου ήθελε να κάνει πράγματα που ξεχωρίζουν και προκαλούν εντύπωση.

Έτσι, σε πολύ νεαρή ηλικία ανεβαίνει για πρώτη φορά στην πίστα του νυχτερινού κέντρου «Παριζιάνα» στην Πάτρα, όπου σημειώνει μεγάλη επιτυχία, οι κάτοικοι της πόλης ακόμα θυμούνται τις επικές νύχτες διασκέδασης με τον πρωτοεμφανιζόμενο τότε καλλιτέχνη . Μάλιστα, στο συγκεκριμένο μαγαζί δε θα αποκτήσει μόνο την πρώτη του εμπειρία, αλλά θα τον ανακαλύψει η εταιρεία Polygram, σημερινή Universal.

«Θυμάμαι πως είχα ξεκινήσει να έρθω στην Πάτρα για λίγο και έμεινα αρκετά. Τι να πρωτοθυμηθώ; Την Παριζιάνα; Το τι γινόταν τότε; Είστε πραγματικά εκπληκτικοί», είχε πει σε εμφάνιση του στο κοινό της Πάτρας αρκετά χρόνια αργότερα.

Έτσι, οι εμφανίσεις του Γιώργου Μαζωνάκη στην Αθήνα δεν αργούν να έρθουν. Ο ξεχωριστός τρόπος που ερμηνεύει το κάθε τραγούδι και η μοναδική σκηνική του παρουσία, τον κάνουν ιδιαίτερα αγαπητό και στο αθηναϊκό κοινό.

Ο Γιώργος Μαζωνάκης εμφανίζεται στις μεγάλες πίστες και συνεργάζεται με γνωστούς κι καταξιωμένους καλλιτέχνες. Μεγάλη επιτυχία σημειώνει και στο εξωτερικό, όπου κι αν εμφανιστεί. Η Γερμανία, η Νέα Υόρκη, το Ατλάντικ Σίτυ, το Σικάγο και η Αυστραλία το αποθεώνουν σε κάθε του ερμηνεία. Βέβαια, δε γνωρίζει επιτυχία στο εξωτερικό μόνο κατά τη διάρκεια των συναυλιών του, καθώς το τραγούδι «Μου λείπεις» ξεχωρίζει και στην Ιταλία. Οι Ιταλοί κυριολεκτικά το λατρεύουν, κάθε φορά που το ακούν στο διαφημιστικό γνωστού μοντέλου αυτοκινήτου, κι έτσι πολύ γρήγορα κυκλοφορεί στη γείτονα χώρα ένα cd με τις μεγάλες επιτυχίες του.

 Από τον Φοίβο και τους Goin Through στον Κραουνάκη

Ο πρώτος δίσκος του Γιώργου Μαζωνάκη δεν αργεί να έρθει. Το 1993 κυκλοφορεί το «Μεσάνυχτα και κάτι» και την επόμενη χρονιά το άλμπουμ «Με τα μάτια να το λες» που τον έστειλε στην κορυφή των charts με τις επιτυχίες «3 το πρωί», «Ανήκω σε μένα» και «Μη μου ζητάς». Το 1996 βγαίνει το cd single «Μου λείπεις», το οποίο έγινε αμέσως χρυσό. Ακολουθούν πολλά cd singles και albums, όπως το «Παιδί της Νύχτας» το 1997 που έγινε πλατινένιο και ίσως μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ακόμη και σήμερα, το cd single «Θέλω να γυρίσω» σε στίχους Νίκου Βουρλιώτη κ.α. που θα μείνουν για πάντα στην καρδιά μας και τον κάνουν ένα γλυκό αλήτη που μοιάζει ακόμα αγρίμι. Καλλιτεχνικά και προσωπικά.

Η συνεργασία του με τους Goin Through στο «Θέλω να γυρίσω στα παλιά» είναι μια κίνηση που δεν θα τολμούσε εύκολα ένας λαϊκός τραγουδιστής όχι όμως ο Μαζωνάκης.

Το cd single με ένα μόνο τραγούδι πούλησε 75.000 αντίτυπα και την ίδια περίοδο ο «Μαζώ» κάνει συναυλίες με τους Goin Through προσεγγίζοντας ένα ακόμα πιο νεανικό κοινό.

Ναι ο Γιώργος Μαζωνάκης δεν είναι ένας καλλιτέχνης με συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ. Δεν ανήκει σε μια γενιά, ανήκει όλους εκείνους που αγαπούν το καλό λαϊκό τραγούδι.

Έτσι, σιγά-σιγά πολλοί είναι οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες που ζητούν να συνεργαστούν μαζί του.

Ακόμα και δύσκολα ονόματα του έντεχνου χώρου όπως ο Σταμάτης Κραουνάκης γοητεύονται από την αύρα του.

Ο τελευταίος τον προσεγγίζει για να τραγουδήσει δύο κομμάτια στο soundtrack της ταινίας «Βαρέθηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου» το 2002. Το «Ξημερώνει πάλι» θα γίνει ένα από τα κλασικά τραγούδια του Μαζώ, που τόσα γλυκά θα ενταχθεί στο λαϊκό του πρόγραμμα, όμως η εκτόξευση θα έρθει ένα χρόνο αργότερα.

 Οι χρυσές συνεργασίες

Οι συνεργασίες του Γιώργου Μαζωνάκη είναι πολλές και ιδιαίτερα σημαντικές.

Ποιος δε θυμάται τις εμφανίσεις του με τον Σταμάτη Γονίδη, τους Goin’ Through, τον Νότη Σφακιανάκη, αλλά και τη Μαίρη Λίντα, η οποία τραγούδησε για το album του «Μπροστά σ’ ένα Μικρόφωνο», το τραγούδι «Δεν θέλω πια να ξαναρθείς».

Ο Γιώργος Μαζωνάκης και ο χορογράφος Κωνσταντίνος Ρήγος έγραψαν τη δική τους ιστορία. Ο γνωστός χορογράφος τον πείθει να αλλάξει το σκηνικό του μαγαζιού όπου τραγουδά εκείνη την εποχή κι έτσι τον βάζει τους θαμώνες του νυχτερινού κέντρου να κάθονται σε καναπέδες και το προσωπικό του μαγαζιού να φοράει ρούχα που παραπέμπουν σε ξενοδοχείο του 1940.

Τέλος, στο Φωταέριο, ο Γιώργος Μαζωνάκης και η Καίτη Γαρμπή, η οποία εμφανίζεται έπειτα από μεγάλη αποχή, έβαλαν φωτιά μιλώντας ίσως για το πιο πετυχημένο ντουέτο στην βραδινή Αθήνα.

Τα τραγούδια «Λείπει πάλι ο Θεός» και «Καλώς σας βρήκα φίλοι» γίνονται μεγάλες επιτυχίες και ο κόσμος τα τραγουδάει μαζί του.

Παράλληλα, ο καταξιωμένος τραγουδιστής συνεργάζεται άψογα όχι μόνο με τους συναδέλφους του, αλλά και με χορογράφους και στυλίστες. Ο Al Giga γίνεται μόνιμος συνεργάτης του και μαζί δημιουργούν μια δυνατή στιλιστική περσόνα.

Το απόλυτο fashion icon

Με σταθερές πεποιθήσεις και προσωπικότητα, ο Γιώργος Μαζωνάκης, έχει καταφέρει με μοναδικό τρόπο να ερμηνεύει λαϊκές μελωδίες και ταυτόχρονα να παραδίδει μαθήματα στυλ . Ο τραγουδιστής συχνά πραγματοποιεί εκκεντρικές εμφανίσεις, τις οποίες απογειώνει με το προσωπικό του στυλ.

Ο Γιώργος Μαζωνάκης είναι ένας άνθρωπος που τολμά να πειραματίζεται στο στιλ του και το στηρίζει με τον καλύτερο τρόπο.

Η μεγάλη του λατρεία; Τα παπούτσια! Σε κάθε του εμφάνιση διαλέγει υποδήματα από διάσημους οίκους, όπως ο αγαπημένος του Louboutin, κάνοντας τον όχι μόνο να διαφέρει, αλλά πραγματικά να ξεχωρίζει.

Το επόμενο μεγάλο πρωτοποριακό βήμα του επιτυχημένου τραγουδιστή είναι η εμφάνισή του με φούστες και πλατφόρμες, κάτι που έκανε κοινό και κριτικούς να μιλούν για πολύ καιρό γι’ αυτή του την απόφαση.

Λατρεύει τα prints, τα έντονα χρώματα και το καπέλο fedora τα τελευταία χρόνια έχει γίνει το σήμα – κατατεθέν του.

Το στυλ είναι συνώνυμο με το όνομα του και κάθε του εμφάνιση «προκαλεί» συζητήσεις.

«Είναι και αυτό μία ακόμη δοξασία που κυκλοφορεί, ότι δήθεν προκαλώ ενδυματολογικά και τα γνωστά. Εγώ κάθομαι με τους συνεργάτες μου και κατεβάζουμε ιδέες που να βασίζονται σε μια αισθητική και να ταιριάζουν με το κόνσεπτ που επιλέγουμε κάθε φορά. Μου αρέσουν τα ρούχα και η προσεγμένη, εξωτερική εμφάνιση, αλλά μέχρι εκεί. Το στυλ δεν είναι κάτι ξεκρέμαστο, αποτελεί συστατικό στοιχείο της προσωπικότητα μας. Και είναι και κάτι ακόμη, αποτελεί και κριτήριο σεβασμού απέναντι στο κοινό», έχει δήλωσε σε συνέντευξη του.

Οι Ευαίσθητες Χορδές του Γιώργου Μαζωνάκη

Με ένα βίντεο-μήνυμα στα social media του Γιώργου Μαζωνάκη όπου, με λόγια απλά, εξηγεί αυτό που ξεκίνησε ο ίδιος – μία εκστρατεία για να αποκτήσει το Μπουζούκι ξανά την παλιά του αίγλη και αξιοπρέπεια:

«Μπουζούκι. Οι Ευαίσθητες Χορδές. Από 15 χρονών που θυμάμαι τον εαυτό μου να τραγουδώ, το μπουζούκι ήταν πάντα δίπλα μου… Μέσα σ’ όλα αυτά τα χρόνια άλλες φορές το άκουγα, με κουνούσε, που λέμε κι άλλες όχι… Ο λόγος είναι ότι, μάλλον το θεωρούσα δεδομένο… Τίποτα δεν είναι δεδομένο! Όπως έχω ξαναπεί, όσα χρόνια τραγουδάω, άλλα τόσα λαϊκά τραγούδια τραγουδάω. Το λαϊκό τραγούδι, για μένα, είναι ο δρόμος μου, είναι η ζωή μου, η αποστολή μου.

Πέρσι, αν θυμάμαι καλά, το Μάρτιο, μπαίνοντας στο studio, ήμουν μπροστά σ’ ένα μικρόφωνο και ηχογραφούσα το κομμάτι «Ώρες Μικρές»… και λέω το «Ώρες Μικρές» –θα κάνω μια παρένθεση–, διότι η μελωδία του μπουζουκιού την ώρα που ξεκινά, όχι απλώς με κούνησε, με ταρακούνησε! Και συνειδητοποίησα πόση δύναμη, μεγαλοπρέπεια και αρχοντιά έχει αυτό το όργανο, το μπουζούκι. Σκέφτηκα, λοιπόν, είναι δυνατόν το μπουζούκι να αντιμετωπίζεται στις μέρες μας, ως νοσταλγία, ως παρελθόν, ως μουσειακό είδος; Φυσικά και δεν γίνεται να αντιμετωπίζεται έτσι, διότι το μπουζούκι είναι σύγχρονο, είναι κλασικό, είναι παγκόσμιο. Ας ανοίξουμε, λοιπόν, αυτή τη συζήτηση… Για εμένα το μπουζούκι είναι ο πόνος μου, είναι η χαρά μου, είναι ο έρωτας, είναι η απώλεια, είναι ο θρίαμβος… Για εμένα το μπουζούκι είναι οι Ευαίσθητες Χορδές μου!»

Όσο ζω… ΜΑΖΩ

Ο μοναδικός τρόπος που κρατάει το μικρόφωνο,  οι αλήτικες ενίοτε κινήσεις του πάνω στην πίστα, το βαρύ του βήμα ο τρόπος που σαρώνει την πίστα, παραπέμπουν σε έναν Έλληνα ροκ σταρ της δεκαετίας του εβδομήντα. Ένας χαμαιλέοντας  που φοράει με την ίδια άνεση ένα ροζ κουφετί κοστούμι Saint Laurent ή μια φαρδιά βερμούδα για τρέξιμο.

Η αλήθεια είναι ότι ο Γιώργος Μαζωνάκης δεν μοιάζει με κανέναν. Είναι ο μοναδικός λαϊκός τραγουδιστής που τολμά να εκτίθεται. Η βραχνή φωνή, τα σκουλαρίκια και στα δύο αφτιά, μια υπόγεια σεξουαλικότητα που αποπνέει η κίνησή του στην πίστα, το αξύριστο look και η γνήσια αλητεία του καθηλώνουν.

Ο Γιώργος Μαζωνάκης φαίνεται να είναι πρόθυμος να παίξει, να καινοτομήσει με την εικόνα του, να επανεφεύρει τον εαυτό του, να βγάλει τη γλώσσα στο κοινό του. Πρόκειται για ένα τραγουδιστή που δύσκολα τυποποιείται κι εντάσσεται στη συνήθη κατηγοριοποίηση του ελληνικού τραγουδιού.

Είναι άραγε απλώς το κακό παιδί της ελληνικής δισκογραφίας;

«Θα σας το πω μια κι έξω χωρίς καμιά περιστροφή: Δεν ένιωσα ποτέ κακό παιδί, μη σας πω ότι αισθανόμουν ακριβώς το αντίθετο, πολύ συνεσταλμένος έως ντροπαλός». Ως προς τον εαυτό του τουλάχιστον, δεν έχει υπάρξει ποτέ κακό παιδί; «Ίσως με τη συμβατική έννοια του όρου, αν και δεν θα το έλεγα «κακό παιδί». Αυτοκαταστροφικός υπήρξα κάποιες φορές», δήλωσε ο Γιώργος Μαζωνάκης.

Το λαϊκό τραγούδι είναι ροκ και ο Γιώργος Μαζωνάκης είναι ίσως ο καλύτερος ροκ λαϊκός τραγουδιστής που υπάρχει αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα.

MEGA LIVE ALBUM

Ο ένας και μοναδικός Γιώργος Μαζωνάκης αποχαιρέτησε το 2020 με ένα Grand Finale για «Σπίτι με το MEGA», το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου. Μια αξέχαστη μουσική βραδιά που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ταξιδεύοντας τους τηλεθεατές στα μουσικά μονοπάτια του σπουδαίου λαϊκού ερμηνευτή.

Το Grand Finale για το 2020 της εκπομπής «Σπίτι με το MEGA» μεταδόθηκε για πρώτη φορά τηλεοπτικά στις 19/12/2020, σημειώνοντας ρεκόρ τηλεθέασης!

Η live εμφάνιση του Γιώργου Μαζωνάκη ηχογραφήθηκε για την δημιουργία του MEGA LIVE ALBUM με τον Γιώργο Μαζωνάκη να πρωτοπορεί για μία ακόμα φορά κυκλοφορώντας το πρώτα σε αποκλειστικότητα στο Spotify, την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021!

Στο Σπίτι με το MEGA, παρακολουθούμε τον Γιώργο Μαζωνάκη σε ρόλο αφηγητή, σε ένα οδοιπορικό ιδιαίτερης αισθητικής στην πόλη του, τον Πειραιά.

Στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, ο Γιώργος Μαζωνάκης υποδέχεται τον Μιχάλη Stavento και μαζί εξηγούν τι σημαίνει «αγαπώ» και τιμά τον τόπο καταγωγής του -την Κρήτη- τραγουδώντας αλλά και χορεύοντας την «Κρητική Λαλιά».

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του «Μπουζούκι. Οι Ευαίσθητες Χορδές», υποκλίνεται και υμνεί τη μεγαλοπρέπεια του μπουζουκιού με το δικό του μοναδικό τρόπο και τη συνοδεία δεκάδων μπουζουκιών!

Mία ανεπανάληπτη μουσική εμπειρία, με τον ένα και μοναδικό Γιώργο Μαζωνάκη να ερμηνεύει με τη σπάνια φωνή του 30 χρόνια επιτυχίες.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024