Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σπάρτη : Στο δρόμο οικογένειες προσφύγων - «Μας βγάζουν έξω από τη δομή, δεν έχουμε ελπίδα»

Σπάρτη : Στο δρόμο οικογένειες προσφύγων – «Μας βγάζουν έξω από τη δομή, δεν έχουμε ελπίδα»

Συγκεκριμένα, από τους 250 πρόσφυγες, οι 45 απέμειναν χωρίς να γνωρίζουν που θα διανυκτερεύσουν ή που να μείνουν.

Στον δρόμο βρέθηκαν πρόσφυγες, ανάμεσα τους όπως φαίνεται και οικογένειες, που φιλοξενούνταν στο Sparta Inn, μετά την λήξη του προγράμματος «Filoxenia».

Συγκεκριμένα, από τους 250 πρόσφυγες, οι 45 απέμειναν χωρίς να γνωρίζουν που θα διανυκτερεύσουν ή που να μείνουν.

Μια καταγγελία για αυθαίρετη κατάληψη πεζοδρομίου είναι αρκετή για να επέμβει η Αστυνομία και να παρέμβει.

Σε βίντεο που ανέβηκε στην ιστοσελίδα notospress, φαίνονται άνδρες που κλαίνε μπροστά στην κάμερα γιατί δεν ευθύνονται για την απάνθρωπη περιπέτεια που ζουν.

Είναι αλήθεια ότι η Σπάρτη υποδέχθηκε και φιλοξένησε 300 περίπου πρόσφυγες στην «καρδιά» της. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, οι τοπικές αρχές και η κοινωνία διαχειρίστηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την κατάσταση.

«Δεν ευθυνόμαστε»

Οι πρόσφυγες βρέθηκαν με απέναντι τους την αστυνομία να αναρωτιούνται με αγωνία τι θα κάνουν.

«Έχουμε μήνες να λάβουμε χρηματικό βοήθημα, έχουμε απομείνει χωρίς στίγμα στον χάρτη, μας βγάζουν έξω από τη δομή, δεν έχουμε περιθώρια, δεν έχουμε επιλογή, δεν έχουμε ελπίδα, δεν έχουμε αύριο… Δεν ευθυνόμαστε εμείς που δεν μας δίνουν τα έγγραφα για να φύγουμε νόμιμα…».

Κραυγές αγωνίας και εκκλήσεις για λίγες ώρες ακόμα ανθρωπιάς.

 Δήμος Σπάρτης: Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση

Ο Δήμος Σπάρτης με σχετική καθυστέρηση παίρνει θέση σχετικά με τους 45 πρόσφυγες που είναι υποχρεωμένοι να αποχωρήσουν από την πόλη αλλά χωρίς να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα νομιμότητας.

Η θέση του Δήμου Σπάρτης είναι η εξής:

«Σχετικά με όσους φιλοξενούνται στο Sparta Inn και δεν έχουν ήδη αποχωρήσει: Ο Δήμος Σπάρτης ζήτησε – κατ’ επανάληψη- από τις Κρατικές Αρχές και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, να έλθουν στη Σπάρτη και να επιβλέψουν την ομαλή αποχώρηση και των τελευταίων φιλοξενουμένων.

Διαβάστε επίσης: Πρόστιμα σε πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης μας απάντησε (και σήμερα), ότι:

«το πρόγραμμα προσωρινής φιλοξενίας του ΔΟΜ «FILOXENIA» ολοκληρώθηκε την Κυριακή 28/2/2021, γεγονός σηματοδότησε τη λήξη πληρωμής των συμμετεχόντων επιχειρηματιών-ξενοδόχων – catering που δραστηριοποιούνται όχι μόνο στη Σπάρτη αλλά και σε άλλες περιοχές της ενδοχώρας. … Οι διαμένοντες έχουν ενημερωθεί έγκαιρα και για την λήξη του προγράμματος και για όλες τις νόμιμες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να λάβουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα. Ταυτόχρονα, ομάδα του ΔΟΜ από το πρόγραμμα HELIOS, επισκέπτονταν σε τακτική βάση το ξενοδοχείο SPARTA INN, με σκοπό να ενημερώσει τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας για το πρόγραμμα και τις επιλογές τους.»

Δηλαδή, σύμφωνα με τον ΔΟΜ, όλοι όσοι φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο Sparta Inn στη Σπάρτη, έχουν έγκαιρα ειδοποιηθεί ότι έπρεπε να είχαν ήδη αποχωρήσει και να κατευθυνθούν όπου και όπως τους είχε και έχει ήδη υποδειχθεί! Όσοι δεν έχουν ήδη παραλάβει όλα τα τελικά ταξιδιωτικά τους έγγραφα, έχουν ήδη ειδοποιηθεί πως θα τα παραλάβουν στο νέο τόπο διαμονής τους!

Ως Δήμος, δεν έχουμε καμία επίσημη έγγραφη ή προφορική ενημέρωση από κανένα φορέα, εκτός από όποιες πληροφορίες αποκτούμε από το δικό μας ενδιαφέρον και από δική μας πρωτοβουλία.

Έχουμε δε καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να υπάρχει ευταξία στη σχέση της Πόλης μας με τους φιλοξενούμενους.

Αν και τόσους μήνες δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα, σε τρεις περιπτώσεις χρειάστηκε η άμεση προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου για να κατευνάσουμε έντονες διαμαρτυρίες τους και κλείσιμο κεντρικού δρόμου.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος έχει δώσει οδηγίες στο Ξενοδοχείο Sparta Inn να φιλοξενήσει, εφόσον χρειαστεί, αυτούς που δεν έχουν αποχωρήσει, για μία ή δύο ημέρες ακόμα!

Αν δε, κριθεί απολύτως απαραίτητο για την ευταξία και ομαλότητα, και τρείς μέρες».

Δράσεις Αλληλεγγύης

Δράσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης προκαλεί το ανθρώπινο δράμα που βιώνουν 45 πρόσφυγες και μετανάστες που μέχρι πρότινος διαβιούσαν στη Δομή του Sparta Inn.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Σπάρτης, σε ανακοίνωσή της ζητά, «…Άμεση έκδοση των εγγράφων τους και διευκόλυνση για να ταξιδέψουν στη χώρα προορισμού τους. Όσοι επιθυμούν, να παραμείνουν στην Ελλάδα, να ληφθούν άμεσα μέτρα από το κράτος και όχι τις ΜΚΟ για τη χάραξη σχεδιασμένης και καθολικής ένταξής τους στην εργασία και την κοινωνία».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. πετάει στο δρόμο πρόσφυγες και μικρά παιδιά που φιλοξενούνταν σε ξενοδοχείο της πόλης μέχρι να εκδοθούν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και οι αιτήσεις ασύλου. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες έβλεπαν το αδιέξοδο, γι αυτό εδώ και αρκετό καιρό διαμαρτύρονταν.

Αντί η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να πάρουν έγκαιρα μέτρα τόσο για την άμεση έκδοση των απαραίτητων εγγράφων όσο και για την παραπέρα παράταση της διαμονής τους, μέσα σε μια νύχτα τους πετάνε έξω! Έχουν τεράστια ευθύνη για το ότι τους κρατούν εγκλωβισμένους στη χώρα μας λόγω των συμφωνιών με την ΕΕ και στη συνεχεία να τους αφήνουν στο δρόμο.

Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας όπως έμπρακτα κάναμε όλο αυτό το διάστημα, μέσα από τα μαθήματα Ελληνικών που γινόντουσαν κάθε εβδομάδα με μεγάλη συμμετοχή, μέσα από τις δράσεις μας για τα μικρά παιδιά, από τις συλλογές αγαθών και τροφίμων κ.α.

Καλούμε τους αρμοδίους να βρουν λύση στο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιουργούν σε βάρος ταλαιπωρημένων ανθρώπων.

Κανένας πρόσφυγας να μην πεταχτεί στο δρόμο. Να βρεθεί άμεσα χώρος αξιοπρεπής στέγασης για όσο χρειαστεί. Άμεση έκδοση των εγγράφων τους και διευκόλυνση για να ταξιδέψουν στη χώρα προορισμού τους. Όσοι επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να ληφθούν άμεσα μέτρα από το κράτος και όχι τις ΜΚΟ για τη χάραξη σχεδιασμένης και καθολικής ένταξής τους στην εργασία και την κοινωνία».

Επιπλέον, η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας, πραγματοποίησε συμβολική παρέμβαση στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου της Περιφέρειας, στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Σήμερα Δευτέρα 1η Μάρτη 2021 προχωρήσαμε σε μια συμβολική παρέμβαση έξω από το κτίριο της περιφέρειας Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, για να δηλώσουμε την συμπαράστασή μας στις οικογένειες των προσφύγων (50 άνθρωποι μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά) που πρόκειται να βρεθούν στο δρόμο, μετά το κλείσιμο της δομής από τον ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης).

»Οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες/ισσες ενώ έχουν πάρει άσυλο μόνο ορισμένα μέλη των οικογενειών τους έχουν λάβει τα απαιτούμενα έγγραφα.
Επομένως, εφόσον υπάρχουν μέλη αυτών των οικογενειών που δεν έχουν λάβει τα χαρτιά τους παραμένουν εγκλωβισμένοι. Μέσα σε αυτό το κλίμα, πετάγονται κυριολεκτικά στο δρόμο, χωρίς καμία προστασία και χωρίς φυσικά τα πενιχρά επιδόματα που έπαιρναν μέχρι χθες.

Αν συμβεί αυτό, θα ‘ναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τη Σπάρτη, αλλά πρωτίστως για τους ίδιους τους πρόσφυγες που θα αναγκαστούν να επιβιώσουν στο δρόμο εν μέσω χειμώνα και της πανδημίας του κοροναϊού».

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024