Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσκόπηση : Στις 15 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ - Τι λένε οι πολίτες για εμβόλιο, lockdown και... Λιγνάδη

Δημοσκόπηση : Στις 15 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ – Τι λένε οι πολίτες για εμβόλιο, lockdown και… Λιγνάδη

Η πανδημία του κοροναϊού, το lockdown αλλά και οι εξελίξεις που αφορούν στις σεξουαλικές κακοποιήσεις σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους τέθηκαν στην κρίση των πολιτών

Η πανδημία του κοροναϊού, το lockdown αλλά και οι εξελίξεις που αφορούν στις σεξουαλικές κακοποιήσεις σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους τέθηκαν στην κρίση των πολιτών.

Οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν σε πολλά φλέγοντα ζητήματα που παρουσιάζονται σε δημοσκόπηση της PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, στην οποία αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, η ανησυχία για τις μεταλλάξεις. Πάντως, το αισιόδοξο είναι πως η πλειοψηφία δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στα εμβόλια.

Σε πολιτικό επίπεδο, η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 15 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προηγείται στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός.

Τα εμβόλια

Ειδικότερα, οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες απάντησαν ότι θα κάνουν το εμβόλιο κατά του κοροναϊού (σίγουρα 59% / μάλλον ναι 21%), ενώ το 18% απάντησε ότι δεν θα εμβολιαστεί (μάλλον όχι 10% / σίγουρα όχι 8%).

Στο ερώτημα «πότε θα κάνετε το εμβόλιο, το 61% απάντησε «το συντομότερο δυνατό», το 14% «μετά από 2 – 3 μήνες», το 14% «αρκετά αργότερα» και το 9% «ποτέ».

Τα εμβόλια φαίνεται πως κερδίζουν μέρα με την ημέρα την αποδοχή των πολιτών, καθώς τον περασμένο Νοέμβριο, μόλις το 37% των ερωτηθέντων (59% σήμερα) απαντούσε ότι σίγουρα θα εμβολιαστεί.

Οι μεταλλάξεις

Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες (56%) ανησυχούν για τις μεταλλάξεις του κοροναϊού «πολύ» (24%) ή «αρκετά» (32%). Μέτρια ανησυχία εξέφρασε το 21% ενώ το 19% ανησυχεί λίγο (9%) ή ελάχιστα έως καθόλου (10%).

Η ανησυχία για τις μεταλλάξεις ανεβαίνει στο 66% στην ηλικιακή ομάδα των 66 και άνω.

Το lockdown

Σχεδόν επτά στους δέκα τάσσονται υπέρ της παράτασης του lockdown είτε μικρή με επανεξέταση των δεδομένων (39%) είτε για όσο χρειαστεί (29%), ενώ υπέρ της άμεσης χαλάρωση των περιορισμών τοποθετείται το 24%.

Το άνοιγμα της αγοράς

Για την προτεραιότητα που θα πρέπει να δοθεί κατά το άνοιγμα τομέων της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, το 44% θεωρεί ότι πρέπει να ανοίξουν ταυτόχρονα τα σχολεία και το λιανεμπόριο, το 29% εκτιμά ότι η αρχή πρέπει να γίνει με το λιανεμπόριο και το 19% με τα σχολεία.

Η υπόθεση Λιγνάδη

Πάνω από τους μισούς (51%) αξιολογούν αρνητικά την στάση της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες αποκαλύψεις που ξεκίνησαν από τη Σοφία Μπεκατώρου και με αποκορύφωμα την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη.

Ειδικότερα, «σίγουρα αρνητικά» κρίνει τη στάση της κυβέρνησης το 36%, «μάλλον αρνητικά» το 15%, «μάλλον θετικά» το 23% και «σίγουρα θετικά» το 21%.

Οι περισσότερες αρνητικές αξιολογήσεις δόθηκαν από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό θετικών αξιολογήσεων στην κυβέρνηση και τη ΝΔ (61%) προέρχεται από ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής.

Ακόμη πιο υψηλό είναι το ποσοστό των αρνητικών απαντήσεων για τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ με έξι στους δέκα (59%) να κρίνουν αρνητικά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ειδικότερα, «σίγουρα αρνητικά» κρίνει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ το 35%, «μάλλον αρνητικά» το 24%, «μάλλον θετικά» το 22% και «σίγουρα θετικά» το 12%.

Οι περισσότερες αρνητικές αξιολογήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ (82%) προέρχονται από το Κίνημα Αλλαγής και ακολουθούν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας (78%).

Στις 15 μονάδες η «ψαλίδα» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Σε πολιτικό επίπεδο, προβάδισμα 15 μονάδων διατηρεί η ΝΔ με 38% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρω.

Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7,5%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 3%. «Άλλο» απάντησε το 8% ενώ οι Αναποφάσιστοι/ΔΑ είναι στο 10%.

Στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις, η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο είναι στις 14 μονάδες με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 36% και τον ΣΥΡΙΖΑ 22%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 3%. «Άλλο» απάντησε το 7,5% ενώ η «γκρίζα ζώνη» των λευκών, άκυρο, αποχή και οι αναποφάσιστοι φτάνουν αθροιστικά στο 14,5%.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, προηγείται με 19 μονάδες διαφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Καταλληλότερο για πρωθυπουργό θεωρούν τον κ. Μητσοτάκη το 44% των ερωτηθέντων έναντι 25% που θεωρεί καταλληλότερο τον Αλέξη Τσίπρα.

Το 27% απάντησε ότι δεν θεωρεί κατάλληλο κανέναν από τους δύο.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024