Ξεκάθαρη θέση στο θέμα του Δημήτρη Κουφοντίνα παίρνει ο διεθνούς βεληνεκούς σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς χρησιμοποιώντας μάλιστα σκληρή γλώσσα.

«Το ότι τον αφήνουν να πεθάνει είναι σαν εκδίκηση. Και είναι απαράδεκτο. Γι’ αυτό έχουμε τη Βουλή, γι’ αυτό έχουμε τους νόμους που αποφασίζουν. Ιδίως όταν σκέφτεται κανείς αυτό που ζήτησε» τονίζει ο κ. Γαβράς, σημειώνοντας σε άλλο σημείο ότι «ο Κουφοντίνας ήταν εγκληματίας και έχει καταδικαστεί. Δεν μπορεί και η κοινωνία να φέρεται ως εγκληματίας, πρέπει να δώσει το παράδειγμα».

Το κράτος δεν μπορεί να φέρεται ως εγκληματίας

Σε συνέντευξή του στο Ράδιο ΜέΡΑ και στην εκπομπή «Το Στίγμα της ΜέΡΑς» με την Μπούλικα Μιχαλοπούλου ο γνωστός σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς μίλησε για όλα, από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Δημοκρατία έως την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και την Γαλλία αλλά και το πόσο απαραίτητο είναι να αγωνιζόμαστε.

«Το ότι τον αφήνουν να πεθάνει είναι σαν εκδίκηση. Και είναι απαράδεκτο. Γι’ αυτό έχουμε τη Βουλή, γι’ αυτό έχουμε τους νόμους που αποφασίζουν. Ιδίως όταν σκέφτεται κανείς αυτό που ζήτησε.»

» Μου θύμισε την Θάτσερ που άφησε να πεθάνουν οι Ιρλανδοί από την πείνα. Εκείνο που ήταν περίεργο εκείνη την εποχή ήταν ότι η Θάτσερ είχε χάσει τον γιο της που ήταν σε ταξίδι στην Αφρική. Είχε χαλάσει ο κόσμος και παράλληλα πεθαίνανε οι Ιρλανδοί.»

» Το κράτος, η κοινωνία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την εκδίκηση, δηλαδή δεν μπορεί να φέρεται όπως φέρονται οι εγκληματίες. Ο Κουφοντίνας ήταν εγκληματίας και έχει καταδικαστεί. Δεν μπορεί και η κοινωνία να φέρεται ως εγκληματίας, πρέπει να δώσει το παράδειγμα», είπε ο κ. Γαβράς.

Οι συντηρητικές, δεξιές κυβερνήσεις καλλιεργούν πάντα την αβεβαιότητα ιδίως όταν δεν έχουν δίκιο, σύμφωνα με τον γνωστό σκηνοθέτη καθώς «η δεξιά γενικά απομακρύνεται πολύ συχνά, όταν έχει προβλήματα, από την απαραίτητη κοινωνική κατάσταση, τον σεβασμό της κοινωνίας, τον σεβασμό των νόμων κτλ.».

«Η νέα Ευρώπη… τελείως γερμανική»

Για την Ευρώπη που υποτάσσεται στη Γερμανία αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στη Γαλλία με την Λεπέν να «απειλεί» στις επόμενες προεδρικές εκλογές τον Μακρόν, καθώς εκλείπει ένας δυνατός αριστερός σχηματισμός, έκανε επίσης λόγο ο Κώστας Γαβράς:

«Η Ευρώπη ξεκίνησε καλά, αλλά στη συνέχεια έγινε η νέα Ευρώπη γερμανική τελείως. Δηλαδή, μια Ευρώπη που ακολουθεί τις γερμανικές ανάγκες και τίποτα δεν άλλαξε με τη νέα Πρόεδρο της Κομισιόν.»

» Ο Μακρόν δεν είναι ούτε δεξιά ούτε αριστερά, είναι κάπου στη μέση και πολλοί τον πίστεψαν. Αν και προσπαθεί να εφαρμόσει αυτή την πολιτική σιγά σιγά πάει προς τα δεξιά. Και φυσικά πάει προς τα δεξιά για να πάρει τους οπαδούς που είναι δεξιά και άκρα δεξιά γιατί το πρόβλημα είναι η Μαρί Λεπέν χωρίς αμφιβολία.»

Το χειρότερο για τη Γαλλία να επικρατήσει η Λεπέν

« Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στη Γαλλία είναι να έχουμε τη Μαρί Λεπέν. Το καλύτερο θα είναι να μπορέσουν οι αριστεροί να κάνουν μία συμμαχία, να συνεννοηθούν με έναν μόνο υποψήφιο για την Προεδρία. Για την ώρα βέβαια τα πράγματα δεν δείχνουν ότι μπορεί να συμβεί αυτό και έτσι η κατάσταση βοηθάει τον Μακρόν και τη Λεπέν.»

» Σκεφτείτε ότι σήμερα η Αριστερά έχει 6-7 υποψηφίους για την Προεδρία. Οπότε στη δεύτερη ψηφοφορία όλα θα κριθούν ανάμεσα στον Μακρόν και τη Λεπέν. Και αν βγει η Λεπέν θα είναι μία καταστροφή. Και οι αριστεροί το ξέρουν πολύ καλά αυτό και δεν κάνουν τίποτα. Δεν βρέθηκαν αριστεροί ηγέτες που να κάνουν πολιτική αριστερή. Τα αριστερά κόμματα που ήρθαν στην εξουσία δεν ικανοποίησαν τον κόσμο».

«Η κοινωνία σε γενικές γραμμές έχει ανάγκη από αλλαγές», τόνισε, αλλά «θέλει χρόνο και όσοι υπόσχονται ότι θα αλλάξουν την κοινωνία από την μία μέρα στην άλλη αυτό είναι αδύνατον. Δεν υπάρχουν σωτήρες. Κάθε φορά παρουσιάζονται οι πολιτικοί σαν σωτήρες, αυτό είναι το πιο αρνητικό, δεν λένε την αλήθεια» και γι’ αυτό ο κ. Γαβράς επεσήμανε ότι «είναι απαραίτητο να αγωνιζόμαστε».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr