Κατά γενική ομολογία ο Σέργιος Κατσαρός, επικεφαλής Commercial & Finance, της εταιρείας BioPiX-T, κέρδισε τις εντυπώσεις, παρουσιάζοντας ένα πολύ ενδιαφέρον Case Study σε διαδικτυακή εκδήλωση- ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας με θέμα: Παρουσίαση του εναλλακτικού τρόπου χρηματοδότησης μέσω κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (equity financing) και της πρωτοβουλίας EquiFund ( όλη η εκδήλωση εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=o7zOWBevwq8).

Από ανάρτηση στο facebook  βρήκα ένα χρήσιμο κείμενο αναφοράς: «Η https://biopix-t.com/είναι μία tech startup στον τομέα της Βιοτεχνολογίας που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 από τους Γιώργο Παπαδάκη, Αλέξανδρο Πανταζή, Νικόλαο Φίκα, ερευνητές που συνεργάζονταν στον εργαστήριο των Βιοαισθητήρων του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ (IMBB – ITE) και την καθηγήτρια κα. Ηλέκτρα Γκιζελή, με σκοπό να διαθέσει στην αγορά μια φορητή συσκευή μοριακής διάγνωσης την οποία ονομάσαμε IRIS, η οποία βασίζεται σε μία μέθοδο και ένα σύστημα που είχαν οι ίδιοι δημιουργήσει.

Tο πρώτο πρωτότυπο δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2019 με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Proof-of-Concept», του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών. Αυτό ήταν και το πρόγραμμα που έδωσε τη δυναμική στην συγκεκριμένη τεχνολογία ώστε να μετουσιωθεί σε εταιρία, δίνοντας κατευθύνσεις και υποστήριξη στην ομάδα, καθώς επίσης και τη συμβουλή για την αναγκαιότητα ενός business co-founder, οπότε ουσιαστικά εντάχθηκα και εγώ στην ομάδα. Τον Ιούλιο του 2020 η εταιρία εγκαταστάθηκε στο Τεχνολογικό και Επιστημονικό Πάρκο Κρήτης.

Τον Αύγουστο του 2020 κατοχυρώθηκε στην BIOPIX-T μέσω μίας κοινοπραξίας, Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την άμεση πιστοποίηση και κυκλοφορία της συσκευής μας. Ταυτόχρονα, τον Σεπτέμβριο του 2020, έκλεισε η χρηματοδότηση από το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο Metavallon VC, σε συνδυασμό με Έλληνες ιδιώτες επενδυτές από το χώρο της υγείας».

Ενα… βότσαλο

Απευθύνθηκα στον ίδιο τον Σέργιο Κατσαρό για επικαιροποίηση των σχετικών πληροφοριών σε σχέση με τις δραστηριότητες της εταιρείας και εκείνος ανταποκρίθηκε ευγενικά: «To IRIS έχει πλέον μετονομαστεί σε Pebble λόγο του νέου του σχήματος (βότσαλο). Οι αλλαγές στο σχεδιασμό έγιναν για λόγους εργονομίας αλλά και ευκολότερης κατασκευής σε μεγάλη κλίμακα, η αρχή λειτουργίας όμως παραμένει ακριβώς η ίδια. Επίσης ο μέγιστος αριθμός ταυτόχρονων αναλύσεων (αριθμός θέσεων στη συσκευή) μειώθηκε «αναγκαστικά» από 8 σε 6. Το Pebble βρίσκεται ήδη στο στάδιο της δοκιμαστικής παραγωγής.

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκαν τα πρωτόκολλά για τα τεστ του κορωνοϊού και της γρίπης, ώστε να μπορεί να γίνει ανίχνευση του ιού και κατευθείαν από το δείγμα, όπως ήταν η αρχική μας πρόθεση, χωρίς να χρειάζεται το βήμα της εξαγωγής του (RNA extraction) όπως είναι το στάνταρτ πρωτόκολλο που ακολουθείται στις αναλύσεις στα εργαστήρια, το οποίο όμως έχει κόστος και σε χρήματα και σε χρόνο.

Ετοιμάσαμε το BIOPIX-T Cloud στο οποίο θα αποθηκεύονται τα αποτελέσματα των αναλύσεων και μέσω του οποίου θα γίνεται ο έλεγχος αυθεντικότητας των αναλωσίμων, και επανασχεδιάσαμε την εφαρμογή (Android App) ώστε να απευθύνεται στον τελικό χρήστη και όχι σε ερευνητές όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί.

Επίσης η εταιρία μας πιστοποιήθηκε κατά το ISO13485 που αφορά το Σχεδιασμό, την Κατασκευή και τη Διάθεση Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (Medical Devices), και το οποίο αποτελούσε προϋπόθεση ώστε να πιστοποιηθεί τελικά το προϊόν.

Ξεκινούν σύντομα οι κλινικές δοκιμές στην Ελλάδα και επίσης η συσκευή και τα δύο τεστ στέλνονται άμεσα σε ανεξάρτητο εργαστήριο στη Ελβετία προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες (Performance Evaluation), με τα αποτελέσματα τον οποίων θα ολοκληρωθεί ο τεχνικός φάκελος που θα κατατεθεί στον αρμόδιο φορέα από την BIOPIX-T, προκειμένου να δοθεί και στα 3 προϊόντα το αναγκαίο CE mark για την κυκλοφορία τους στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ελπίζουμε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο αυτό θα έχει επιτευχθεί!».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr