Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το paper των ερευνητών από την Θεσσαλονίκη και η διαδρομή του μέχρι την Silicon Valley

Το paper των ερευνητών από την Θεσσαλονίκη και η διαδρομή του μέχρι την Silicon Valley

Η δουλειά μιας ερευνητικής ομάδας από το ΚΕΔΕΚ του ΑΠΘ βρήκε ανταπόκριση στη κοιλάδα της Καλιφόρνιας διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για μια αποτελεσματική και αποδοτική συνεργασία.

Ο Στράτος Στυλιανίδης, αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης στο ίδιο Πανεπιστήμιο έγραψε στο Linkedin για τις επιδόσεις – εν πολλοίς, επιδόσεις εξωστρέφειας- ενός προβεβλημένου μέλους της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, του Νίκου Πλέρου.

Διαβάζω μαζί σας τη σχετική ανάρτηση: Ο Nikos Pleros, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Aristotle University of Thessaloniki (AUTH) και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας WinPhoS Research Group που στεγάζεται στο ΚΕΔΕΚ – Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας ΑΠΘ παρουσίασε στη διάρκεια διαδικτυακής ημερίδας του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του Special Account for Research Funds AUTH – Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας ΑΠΘ τη διαδρομή μιας τεράστιας επιτυχίας, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την πατέντα και την έναρξη μιας πολλά υποσχόμενης συνεργασίας με start-up της #siliconvalley των ΗΠΑ.

Όλα αυτά έγιναν με την υποστήριξη του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας και του Γραφείο Νομικής Υποστήριξης του ΕΛΚΕ ΑΠΘ. Αντικείμενο αυτής της δραστηριότητας είναι η συν-ανάπτυξη φωτονικής τεχνολογίας για την παραγωγή κυκλωμάτων (chip) ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η αξιοποίηση της έρευνας στο ΑΠΘ αλλάζει ταχύτητα. Οι ερευνητικές μας ομάδες ωριμάζουν, ανοίγουν τους ορίζοντές τους και κοιτάζουν έξω από τους τοίχους των εργαστηρίων τους. Επενδύουμε στην ανάπτυξη της Μεταφοράς Τεχνολογίας και στην αποτελεσματική διαχείριση της διανοητικής ιδιοκτησίας με πόρους, με ιδέες, με συμβουλευτική και νομική υποστήριξη. Επενδύουμε στους ανθρώπους μας.

Νίκο θερμά συγχαρητήρια! Σε όλη την ομάδα!».

Ο Νίκος Πλέρος που μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη (τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις του στο ΑΠΘ και το ΚΕΔΕΚ) και τη Χαλκίδα (όπου ζει η οικογένεια του) και είναι πλήρως αφοσιωμένος στην ερευνητική εργασία και δραστηριότητα. Ο ίδιος πέραν της έρευνας πιστεύει και το αποδεικνύει στη πράξη στην συλλογική δουλειά, στη δουλειά της ομάδας.

Το βασικό όχημα της ερευνητικής δραστηριότητας του είναι η ομάδα (μία από τις 22 ομάδες) που φιλοξενείται στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2014.

H Ερευνητική ομάδα Ασύρματων και Φωτονικών Συστημάτων και Δικτύων (ΕΡ.Α.ΦΩ.Σ) – Wireless and Photonics Systems and Networks Research Group (WINPHOS) – http://winphos.web.auth.gr/index.php- , όπως διαβάζω στο site του ΚΕΔΕΚ, «δημιουργήθηκε το 2015 από την συνένωση των ερευνητικών ομάδων του Επίκουρου Καθηγητή Νίκου Πλέρου και της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Αμαλίας Μήλιου από το Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ, του Λέκτορα κου Κωνσταντίνου Βυρσωκινού από το Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ και του Καθηγητή Λεωνίδα Γεωργιάδη από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ».

Η διαδρομή επιτυχίας του Νίκου Πλέρου και της ερευνητικής του ομάδας ξεκίνησε όπως «ακούσθηκε» από ένα …paper που βρέθηκε μπροστά στα … «κατάλληλα μάτια» στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Εν ολίγοις, το περιεχόμενο του επιστημονικού paper  βρήκε ανταπόκριση και κινητοποίησε δυνάμεις που μπορούν με πολλαπλό τρόπο να στηρίξουν την «δουλειά» του εργαστηρίου, επενδύοντας στην αναπτυξιακή προοπτική και επιχειρηματική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων – επιτευγμάτων. Σε αυτό το σημείο ήρθε η υποδομή και η τεχνογνωσία του ΑΠΘ να στηρίξει σε γερές βάσεις την προοπτική συνεργασίας αλλά και τις υπερατλαντικές γέφυρες. Το περιεχόμενο της συνεργασίας -όταν ανακοινωθεί και επισημως σε όλες τις λεπτομέρειες της- θα εκπλήξει ευχάριστα πολλούς και για πολλά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024