Το τρίτο κύμα κοροναϊού φαίνεται να έχει φτάσει στην Ιταλία με αύξηση των μολύνσεων από μεταλλαγμένα στελέχη. Η κυβέρνηση Ντράγκι προσπαθεί να συντονίσει τους εμβολιασμούς.

Η Ιταλία αλλάζει στρατηγική για να καταφέρει να αντιμετωπίσει το τρίτο κύμα του κορονοϊού, το οποίο αναμένεται να αυξήσει εντυπωσιακά τις μολύνσεις, πιθανώς ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Μάριο Ντράγκι κατάλαβε προφανώς ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσουν να εξασφαλισθούν άμεσα περισσότερα εμβόλια. Και για το λόγο αυτό, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα La Repubblica, θα χορηγηθεί η πρώτη δόση σε όσους περισσότερους πολίτες γίνεται.

Ουσιαστικά θα χρησιμοποιηθούν τα αποθέματα που έχουν μπει στα ψυγεία και τα οποία θα έπρεπε να χρησιμεύσουν για την δεύτερη δόση. Πρόκειται περίπου για το 30% των παρτίδων που έχουν παραδοθεί στις διάφορες περιφέρειες.

Με τον τρόπο αυτό υπολογίζεται ότι θα μπορέσουν να χορηγηθούν άμεσα δυο εκατομμύρια δόσεις εμβολίου. Σύμφωνα με την La Repubblica η κυβέρνηση της Ρώμης ελπίζει ότι στο μεταξύ δεν θα βρεθεί χωρίς φιάλες, διότι σύντομα αναμένεται η έγκριση για την κυκλοφορία του εμβολίου Johnson&Johnson, το οποίο θα χορηγείται σε μια μόνο δόση.

Βρετανική μετάλλαξη το 35% των κρουσμάτων

Η αλλαγή πορείας πλεύσης οφείλεται στα επιδημιολογικά στοιχεία. Η βρετανική μετάλλαξη εντοπίζεται πλέον στο 35% των κρουσμάτων και σε δυο εβδομάδες οι ειδικοί θεωρούν ότι θα ξεπεράσει το 50%.

Στο Μιλάνο μάλιστα το τρίτο κύμα της πανδημίας προβλέπεται ότι θα ξεκινήσει στα μέσα Μαρτίου και ότι μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον έναν μήνα.

Επείγει κατά συνέπεια μια νέα, πιο δυναμική αντιμετώπιση της κατάστασης. Σε πολιτικό επίπεδο είναι προφανές πάντως ότι τα αιτήματα της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι για πλήρη επαναλειτουργία εστιατορίων και άλλων εμπορικών επιχειρήσεων δεν μπορούν να γίνουν δεκτά από τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Η μόνη χαλάρωση που διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι η δυνατότητα επαναλειτουργίας κινηματογράφων και θεάτρων από τα τέλη Μαρτίου. Μόνο όμως σε «κίτρινες περιοχές», με χαμηλά ποσοστά μετάδοσης και με αποκλειστική δυνατότητα κράτησης μέσω διαδικτύου.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr