Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στουρνάρας : Υπέρ της αύξησης των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ

Στουρνάρας : Υπέρ της αύξησης των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ

«Κατά την άποψή μου, υπάρχει μία αδικαιολόγητη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, επομένως θα ήταν ίσως ενδεδειγμένο η ΕΚΤ να επιταχύνει τον ρυθμό αγορών στο πλαίσιο του PEPP για να διασφαλίσει ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες», τονίζει ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας

H αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων είναι αδικαιολόγητη και θα ήταν ενδεδειγμένο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξήσει τον ρυθμό των αγορών τίτλων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματός της λόγω της πανδημίας (PEPP), δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Κατά την άποψή μου, υπάρχει μία αδικαιολόγητη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, επομένως θα ήταν ίσως ενδεδειγμένο η ΕΚΤ να επιταχύνει τον ρυθμό αγορών στο πλαίσιο του PEPP για να διασφαλίσει ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

«Κατά την άποψή μου, δεν υπάρχει ουσιαστική δικαιολογία για μία αύξηση στις ονομαστικές αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων», πρόσθεσε.

Ζητά περισσότερες αγορές ομολόγων

Ο διοικητής σημείωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ πρέπει στην επόμενη σύνοδό του, στις 11 Μαρτίου, να δώσει οδηγίες στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία ασκεί την καθημερινή διαχείριση της ΕΚΤ, περιλαμβανομένων των αγορών ομολόγων, ώστε να κάνει ανάλογες παρεμβάσεις.

Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί επίσης να αλλάξει «ελαφρά» το μήνυμα για την πολιτική της ΕΚΤ, αν και σημείωσε ότι δεν χρειάζεται καμία ουσιαστική μεταβολή καθώς η κεντρική τράπεζα έχει ακόμη αδιάθετο σχεδόν 1 τρισ. ευρώ από το πρόγραμμα PEPP.

To Reuters αναφέρει ότι ο Γιάννης Στουρνάρας είναι το πρώτο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που ζητά δημόσια μεγαλύτερες αγορές ομολόγων από την κεντρική τράπεζα για να ανακοπεί η αύξηση του κόστους δανεισμού.

Σημειώνει, επίσης, ότι με τις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης να αναμένεται να καταγράψουν τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση εδώ και τρία χρόνια, η ΕΚΤ υφίσταται κάποια πίεση να τηρήσει την υπόσχεσή της για διατήρηση, μέσω του PEPP, σε χαμηλά επίπεδα του κόστους δανεισμού των χωρών της περιοχής που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου, που αποτελεί δείκτη αναφοράς για την Ευρωζώνη, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο της ημέρας, στο -0,287%, μετά τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα, σύμφωνα με το Reuters, αλλά αναμένεται να καταγράψει τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση – κατά 24 μονάδες βάσης (0,24 της ποσοστιαίας μονάδας) – από τον Ιανουάριο του 2018.

Ανησυχεί η ΕΚΤ

Νωρίτερα σήμερα, τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν και Ίζαμπελ Σνάμπελ, δήλωσαν ότι χρειάζεται παρακολούθηση των αποδόσεων των ομολόγων χωρίς να αναφερθούν σε περισσότερες αγορές ομολόγων.

«Στο στάδιο αυτό, μία υπερβολική αύξηση των αποδόσεων δεν θα ήταν συνεπής με την αντιμετώπιση του σοκ της πανδημίας στην πορεία του πληθωρισμού», δήλωσε ο Λέιν σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι «ταυτόχρονα, είναι ξεκάθαρο ότι δεν ασχολούμαστε με τον έλεγχο της καμπύλης των αποδόσεων με την έννοια ότι θέλουμε να διατηρήσουμε σταθερή μία συγκεκριμένη απόδοση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024