Με την έγκριση του πρίγκιπα-διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν η επιχείρηση για την βάρβαρη δολοφονία Κασόγκι, το 2018, στην Κωνσταντινούλη, σύμφωνα με έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ

Δριμύ «κατηγορώ» για τον ρόλο του πρίγκιπα-διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, το 2018, αποτελεί το πόρισμα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την πολύκροτη υπόθεσηη αποχαρακτηρισμένη έκδοση της οποίας δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα.

«Εκτιμούμε ότι ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ενέκρινε επιχείρηση στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας για τη σύλληψη ή τη δολοφονία του Σαουδάραβου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι», επισημαίνεται στην έκθεση.

«Βασίζουμε αυτήν την εκτίμηση στον έλεγχο που ασκεί ο πρίγκιπας-διάδοχος στη λήψη αποφάσεων στο βασίλειο [της Σαουδικής Αραβίας], την άμεση εμπλοκή ενός στενού συμβούλου και μελών της ασφάλειας του Μουχάμαντ Μπιν Σαλμάν στην επιχείρηση, καθώς και στην υποστήριξη του πρίγκιπα-διαδόχου στη χρήση βίαιων μεθόδων για να σιωπήσουν αντιφρονούντες στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου του Κασόγκι», υπογραμμίζεται στη σύνοψη συμπερασμάτων.

«Από το 2017, ο πρίγκιπας-διάδοχος είχε τον απόλυτο έλεγχο των οργανισμών ασφαλείας και πληροφοριών του σαουδαραβικού βασιλείου, καθιστώντας εξαιρετικά απίθανο οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι να έφεραν σε πέρας μία επιχείρηση αυτού του είδους, χωρίς την εξουσιοδότηση του πρίγκιπα-διαδόχου», καταλήγει το κείμενο, μόλις τεσσάρων σελίδων.

Η έκθεση είχε συνταχθεί μετά τη δολοφονία του Κασόγκι. Είχε κρατηθεί, ωστόσο, απόρρητη κατ’ εντολή του πρώην προέδρου Τραμπ, παρά το φρικιαστικό περιεχόμενό της και την νομική, πολιτική και διπλωματική βαρύτητα των συμπερασμάτων.

Τώρα, η δημοσιοποίησή της από την προεδρία Μπάιντεν θεωρείται τεστ αντοχής για τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, επί μακρόν στενών συμμάχων.

Είχε πάντως προηγηθεί χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Μπάιντεν με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν –την πρώτη από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του στον Λευκό Οίκο.

Σε δύσκολη θέση ο πρίγκιπας-διάδοχος

Το πεδίο είναι ιδιαίτερα ρευστό, ειδικά για τον πρίγκιπα-διάδοχο του αραβικού βασιλείου.

Το 2019, υπό το βάρος της διεθνούς κατακραυγής, είχε αναλάβει «πλήρη ευθύνη» για τη δολοφονία Κασόγκι, ωστόσο μόνον λόγω θέσης, αρνούμενος κατηγορηματικά ότι είχε ουδέποτε δώσει σχετική εντολή.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι είχαν τότε ισχυριστεί ότι η δολοφονία ήταν έργο μελών των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφορίων, που έδρασαν μόνοι τους, χωρίς άνωθεν εντολές.

Πέρυσι, δικαστήριο στη Σαουδική Αραβία καταδίκασαν σε φυλάκιση οκτώ άτομα για την δολοφονία  Κασόγκι, χωρίς να έχουν κατονομαστεί.

Μία φρικτή δολοφονία

Αυτοεξόριστος τότε στις ΗΠΑ, καθότι επικριτής του καθεστώτος στο Ριάντ, ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι είχε μεταβεί το 2018 στο προξενείο της χώρας του, στην Κωνσταντινούπολη, για να παραλάβει έγγραφα που χρειαζόταν για τον επικείμενο γάμο του.

Δεν βγήκε ποτέ από το κτίριο. Βρήκε φρικτό, βασανιστικό θάνατο στα χέρια περίπου δώδεκα Σαουδάραβων αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών, που είχαν επί του τούτου φθάσει στην Τουρκία.

Κοριός που προφανώς είχαν τοποθετήσει οι τουρκικές αρχές στο προξενείο κατέγραψε ηχητικά σχεδόν τα πάντα. Ο Κασόγκι εκτιμάται ότι διαμελίστηκε και τα περισσότερα μέλη του διαλύθηκαν σε οξύ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr