Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μεγαλώνοντας παιδιά με χιούμορ

Μεγαλώνοντας παιδιά με χιούμορ

Παιδιά που έχουν μεγαλώσει με γονείς που κάνουν μεταξύ τους αστεία, λένε ανέκδοτα και διασκεδάζουν ακόμα και χωρίς συγκεκριμένο λόγο, είναι σίγουρο ότι θα μιμηθούν την συμπεριφορά τους

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία από το να μεγαλώνεις ένα παιδί με χιούμορ και να το ακούς να γελάει.

Ο ήχος αυτός είναι, ειδικά για τους γονείς, το κίνητρο για να αντέξουν σε όλες τις δυσκολίες και η τονωτική «ένεση» της ημέρας.

Όσο και αν νομίζουμε ότι η αίσθηση του χιούμορ είναι κάτι με το οποίο γεννιόμαστε, στην πραγματικότητα καλλιεργείτε από τις πρώτες μέρες της ζωής μας.

Παιδιά που έχουν μεγαλώσει με γονείς που κάνουν μεταξύ τους αστεία, λένε ανέκδοτα και διασκεδάζουν ακόμα και χωρίς συγκεκριμένο λόγο, είναι σίγουρο ότι θα μιμηθούν την συμπεριφορά τους.

Τα οφέλη του γέλιου

Το γέλιο είναι ένας άριστος τρόπος σύνδεσής μας με την πραγματικότητα. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες και να τις ξεπερνάμε.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδία. Το χιούμορ ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους και τα βοηθά να κρατήσουν μια θετική στάση ζωής.

Με το γέλιο μπορεί εύκολα να μειωθεί το άγχος ενός παιδιού και είναι πιο πιθανό για εμάς μέσα από ένα αστείο να του αποσπάσουμε την προσοχή από μια δυσκολία.

Η αισιοδοξία που προκαλείται σε ένα παιδί που μεγαλώνει με χιούμορ θα φανεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στην υπόλοιπη ζωή του καθώς θα διαχειρίζεται πιο εύκολες δυσκολίες και κακοτοπιές.

Έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι που γελούν περισσότερο είναι πιο υγιείς, έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη, έχουν λιγότερους καρδιακούς παλμούς και καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πώς αντιλαμβάνονται τα παιδιά το χιούμορ

Οι ερμηνείες που έχουν δοθεί στην λέξη χιούμορ είναι πολλές αλλά εν συντομία θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η διαφορά σε αυτό που περιμένουμε να γίνει και σε αυτό που γίνεται στην πραγματικότητα.

Καθώς η μνήμη του παιδιού σημειώνει πρόοδο δημιουργούνται προσδοκίες για την εξέλιξη των γεγονότων. Όταν αυτές ανατραπούν τα παιδιά το θεωρούν διασκεδαστικό.

Αν ο μπαμπάς αποφασίσει να φορέσει στο κεφάλι του μια κατσαρόλα, ή αν στο αγαπημένο τους παραμύθι αλλάξει ο ήχος των ζώων τα παιδιά αντιλαμβάνονται την ανατροπή και γελούν.

Κάθε ηλικία έχει το… αστείο της

Είναι σημαντικό από τις πρώτες μέρες που έρχεται ένα μωρό στον κόσμο να μας βλέπει να χαμογελάμε και να κάνουμε αστεία. Τα μωρά και ειδικά τα βρέφη είναι μιμητικά και θέλουν πάντα να συμπεριφέρονται όπως οι γονείς τους.

Τα μωρά δεν καταλαβαίνουν πραγματικά το χιούμορ σας αλλά ξέρουν πότε χαμογελάτε και αυτό τους αρκεί.

Μεταξύ 9 και 15 μηνών, τα μωρά γνωρίζουν αρκετά καλά τον κόσμο που έχουν έρθει και μπορούν να αντιληφθούν ότι παραδείγματος χάρη όταν η μαμά βάζει στο κεφάλι της ένα ρούχο τους, ή κάνει αστείους ήχους κάνει κάτι απρόσμενο και άρα αστείο.

Παιδιά έως 3 ετών

Η έκπληξη είναι το βασικό στοιχείο για να αντιληφθούν το χιούμορ τα παιδιά μέχρι τριών ετών. Το απρόσμενο γαργάλισμα, η ξαφνική είσοδος μας στο χώρο, τα αστεία ρούχα είναι από τα πρώτα αστεία που κάνουμε σε ένα παιδί.

Όσο αναπτύσσει τις γλωσσικές δεξιότητες μπορούμε να εισάγουμε στην καθημερινότητα του αστείους ρυθμούς και λέξεις που ηχούν περίεργα.

Σε αυτή την ηλικία πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του χιούμορ στο παιδί είναι να γελάμε και εμείς με τα αστεία του ακόμα και δεν είναι πολύ πετυχημένα.

Παιδιά προσχολικής ηλικίας

Η αντίληψη των αστείων για τα παιδιά μεγαλύτερα των τριών ετών αλλάζει σταδιακά.

Η ασυνέπεια μεταξύ εικόνας και ήχου φαίνεται αστεία σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και σιγά σιγά τα πρώτα ανέκδοτα μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Τα κινούμενα σχέδια βοηθούν πολύ στην ανάπτυξη του χιούμορ σε αυτή τη φάση καθώς το παιδί οπτικοποιεί καταστάσεις που ξεφεύγουν από την πραγματικότητα.

Παιδιά σχολικής ηλικίας

Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν η υπερβολή είναι αυτή που του προξενεί το γέλιο. Μπορεί σε εμάς να φαίνονται πολλές φορές ανόητα, αλλά στα μικρά παιδιά τα αστεία που βασίζονται στην υπερβολή είναι τρόπος ζωής.

Δεν χρειάζεται να τα μαλώνουμε, ούτε να τα αποτρέπουμε από τέτοιους είδους αστεία. Αρκεί εμείς να φροντίζουμε να τους λέμε ανέκδοτα και να τους προκαλούμε το γέλιο με τους πιο έξυπνους τρόπους.

Ένα παιδί που έχει καλλιεργήσει την αίσθηση του χιούμορ από μικρή ηλικία είναι σίγουρο ότι θα βρει τρόπο να την εξελίξει μεγαλώνοντας.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024