Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πανελλαδικές 2021: Ορίστηκαν οι συντελεστές ελάχιστων βάσεων εισαγωγής για τα ΑΕΙ

Πανελλαδικές 2021: Ορίστηκαν οι συντελεστές ελάχιστων βάσεων εισαγωγής για τα ΑΕΙ

Οι τιμές που καθόρισε το υπουργείο Παιδείας θα λειτουργήσουν ως το μικρότερο η το ανώτατο όριο το οποίο σε συνδυασμό με τον μέσο πανελλαδικό όρο των φετινών επιδόσεων των υποψηφίων, θα καθορίσουν τις βάσεις εισαγωγής ανά τμήμα.

Νέο εξεταστικό σύστημα από το καλοκαίρι στα ΑΕΙ με το υπουργείο Παιδείας να κάνει σήμερα το τελευταίο βήμα για την εφαρμογή του.

Καθορίστηκε έτσι και επίσημα η ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.), τον οποίο και θα  χρησιμοποιήσουν φέτος τα ΑΕΙ της χώρας για να καθορίσουν τα βαθμολογικά «εισιτήρια» στα προγράμματα τους. Οι τιμές που καθόρισε το υπουργείο Παιδείας θα λειτουργήσουν ως το μικρότερο η το ανώτατο όριο το οποίο σε συνδυασμό με τον μέσο πανελλαδικό όρο των φετινών επιδόσεων των υποψηφίων, θα καθορίσουν τις βάσεις εισαγωγής ανά τμήμα.

Το ποσοστό που θα διαλέξει κάθε τμήμα (από 0,80 έως 1,20) θα πολλαπλασιαστεί με τον μέσο όρο των επιδόσεων κάθε μαθητή ανά ομάδα προσανατολισμού στα 4 μαθήματα της.

Για παράδειγμα, εάν ο γενικός μέσος προς των επιδόσεων των υποψηφίων για τις Θεωρητικές σπουδές είναι 8 κάτω από την βαθμολογική βάση του δέκα, η εισαγωγή στα τμήματα τους θα γίνεται από 6,4 έως 9,6 ανάλογα με το τι θα επιλέξει κάθε τμήμα.

Αναλυτικά στην Υπουργική Απόφαση ορίζονται ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της Ε.Β.Ε. των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και εφεξής οι τιμές 0,80 και 1,20 αντιστοίχως. Ως συντελεστής της Ε.Β.Ε. μπορεί να οριστεί αριθμός με έως δύο δεκαδικά ψηφία, ο οποίος βρίσκεται εντός του ανωτέρω διαστήματος ελάχιστης και μέγιστης τιμής.

Ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της Ε.Β.Ε. των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και εφεξής ορίζονται οι τιμές 0,70 και 1,10 αντιστοίχως. Ως συντελεστής της Ε.Β.Ε. μπορεί να οριστεί αριθμός με έως δύο δεκαδικά ψηφία, ο οποίος βρίσκεται εντός του ανωτέρω διαστήματος ελάχιστης και μέγιστης τιμής.

Ο πρόσφατα ψηφισθείς Ν 4777/2021 θέσπισε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ):

-Για τη διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών,
-Για τη θωράκιση του κύρους των Πανεπιστημιακών σπουδών,
-Για την ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει την ιδιαίτερη ακαδημαϊκή τους φυσιογνωμία, καθώς για πρώτη φορά προβλέπεται αποφασιστικός ρόλος των ΑΕΙ στην εισαγωγή των φοιτητών,
-Για την ορθολογικότερη κατανομή και χρήση των πόρων του κάθε ΑΕΙ.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024