Ξεκινά διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για διασφάλιση της συνέχειας στην εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκων – Η ELPEN  στις 6 εταιρείες που εκπροσωπούν τους ευρωπαίους παραγωγούς βασικών φαρμάκων

Προτεραιότητα στην επαναφορά της παραγωγής φαρμάκων στο ευρωπαϊκό έδαφος δίνει η Ε.Ε., μετά τα σοβαρά προβλήματα ελλείψεων φαρμάκων που καταγράφηκαν την περασμένη άνοιξη στην κεντρική Ευρώπη, λόγω του lockdown που έφερε κλείσιμο και των συνόρων, διεθνώς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε σήμερα διάλογο για την ενίσχυση της ασφάλειας και ανθεκτικότητας της αλυσίδας εφοδιασμού φαρμάκων. Στη σχετική σύσκεψη μετείχαν ο  Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων κα. Στέλλα Κυριακίδου, ο  Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Thierry Breton, υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκπρόσωποι χωρών – μελών της Ε.Ε., της φαρμακευτικής βιομηχανίας, των ασθενών και της ερευνητικής κοινότητας.

Η ELPEN, την οποία εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας  Θεόδωρος Τρύφων, επελέγη μεταξύ των 6 ευρωπαϊκών εταιρειών που συμμετείχαν στο διάλογο, για την Ένωση “Medicines for Europe”, μέλη της οποίας είναι οι  μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής φαρμάκων στην  ΕΕ.  Οι εταιρείες – μέλη  της “Medicines for Europe” παράγουν το 70% των φαρμάκων που διατίθενται στην Ε.Ε. και τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως, μεταξύ άλλων, για τη θεραπεία του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και των αναπνευστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης  της COVID-19.

Η εμπειρία της αντιμετώπισης της πανδημίας του κοροναϊού έχει οδηγήσει στην αλλαγή της στάσης της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δίνει πλέον προτεραιότητα στην επαναφορά της παραγωγής φαρμάκων στη Ευρώπη, ώστε οι χώρες-μέλη να μην εξαρτώνται από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες και να μην υποφέρουν ξανά από σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά.

Αντίθετα στην Ελλάδα, κατά τη  διάρκεια της πανδημίας, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία με τις ισχυρές παραγωγικές της δυνατότητες συνέβαλε στην αυτάρκεια της χώρας και την επάρκεια στα αναγκαία φάρμακα πρώτης γραμμής. Περισσότεροι από 3 εκατ. ασθενείς κάλυψαν τις ανάγκες τους με ελληνικά φάρμακα που παράγονται σε ελληνικά εργοστάσια. Την ίδια περίοδο όμως, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ανταποκρίθηκε και σε επείγουσες ανάγκες άλλων ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετώπισαν ελλείψεις.

Κατά τη σημερινή συνάντηση, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών τόνισαν ότι οι βασικές προϋποθέσεις, που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη μιας υγιούς φαρμακευτικής βιομηχανίας στην Ευρώπη, ικανής να εξασφαλίσει την επάρκεια των βασικών φαρμάκων είναι οι εξής: η παροχή κίνητρων  και  οι ορθολογικές  πολιτικές αγοράς, τα υποστηρικτικά επενδυτικά κονδύλια και το ευέλικτο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Ο Αντιπρόεδρος της ELPEN και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ), κ. Θεόδωρος Τρύφων  ανέφερε  μεταξύ άλλων «Είναι μεγάλη τιμή για την ELPEN που  συμμετείχε σε αυτή τη σημαντική συζήτηση της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανθεκτικότητας  στο ευρωπαϊκό έδαφος. Ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας έχει επηρεαστεί δραματικά από τις πολιτικές συγκράτησης κόστους, που εφαρμόστηκαν από το 2009 στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης. Παρ΄ όλα αυτά, συνέχισε να επενδύει στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, καθώς και στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης. Συνεπώς, είναι καιρός να αναγνωριστεί ο ρόλος του στον εφοδιασμό της αγοράς. Για να συμβεί όμως αυτό, χρειάζεται η προώθηση εκείνων των μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο αγοράς, που θα ενθαρρύνουν την κλιμάκωση των επενδύσεων στην παραγωγή».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr