Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βουλγαρία : Προεκλογικό… τέλος στις ομάδες προτεραιότητας στον εμβολιασμό

Βουλγαρία : Προεκλογικό… τέλος στις ομάδες προτεραιότητας στον εμβολιασμό

Η κυβέρνηση στη Βουλγαρία αποφάσισε ξαφνικά να εγκαταλείψει τη στρατηγική των ομάδων προτεραιότητας στον εμβολιασμό του πληθυσμού, ένα μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα. Εικόνες συνωστισμού στα εμβολιαστικά κέντρα.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών σχηματίζουν ουρές έξω από τα νοσοκομεία της φτωχότερης χώρας της Ε.Ε., της Βουλγαρίας, για να εμβολιαστούν κατά του κοροναϊού. Πρόκειται για μία ξαφνική, και μάλιστα διπλή μεταστροφή στη χώρα.

Αφενός της κυβέρνησης της Σόφιας, που – έναν μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές- αποφάσισε αιφνιδιαστικά να εγκαταλείψει τη στρατηγική των ομάδων προτεραιότητας στον εμβολιασμό του πληθυσμού. Μία κίνηση χωρίς προηγούμενο στην Ε.Ε.

Αφετέρου των κατοίκων της Βουλγαρίας, που μέχρι πρότινος εμφανίζονταν απρόθυμοι να εμβολιαστούν κατά του Covid-19. Το προηγούμενο διάστημα, μόνο το ένα τρίτο των εγγεγραμμένων εμφανίζονταν τελικά στο ραντεβού τους.

Εμβολιασμός μετ’ εμποδίων

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν ήθελε να εμβολιασθεί, σύμφωνα με δύο διαφορετικές δημοσκοπήσεις. Τη δυσπιστία τους ενίσχυε η μειωμένη προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών λειτουργών, που είχαν προτεραιότητα.

Το αποτέλεσμα, έως τώρα, ήταν να έχουν εμβολιασθεί μόλις 150.000 Βούλγαροι, περίπου το 2,1% του πληθυσμού. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των «27».

Τώρα, «η κατάσταση άλλαξε ριζικά. Πριν έπρεπε να παρακαλούμε τους ανθρώπους για να εμβολιασθούν», λέει στο πρακτορείο AFP η Σίλβια Χολάκοβα, υπεύθυνη πολυκλινικής στη Σόφια.

Ωστόσο, η απόφαση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες των κέντρων εμβολιασμού ήλθε την ώρα που είχε φθάσει, επιτέλους, η σειρά των άνω των 65 ετών και των χρονίως πασχόντων.

Μοιραία, οι ηλικιωμένοι και οι πιο ευάλωτοι αναγκάζονται πια να περιμένουν επί ώρα έξω από τα νοσοκομεία, στην ουρά, μαζί με νέους και υγιείς ανθρώπους.

Πέραν αυτού, ανακοινώθηκε ότι θα χορηγείται μαζικά το εμβόλιο της AstraZeneca ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας – σε αντίθεση με πολλά κράτη της Ε.Ε., που έχουν αποφασίσει να μην χρησιμοποιείται σε άτομα άνω των 65, λόγω ελλιπών στοιχείων.

Χαοτικοί χειρισμοί

«Οι ηγέτες μας είναι καταπληκτικοί: ξεμπλόκαραν το σύστημα προκαλώντας ένα τερατώδες χάος!», σχολιάζει ειρωνικά η εφημερίδα Segan, καταγγέλλοντας ότι ο συνωστισμός είναι δυνητικά επικίνδυνος για τις ευάλωτες ομάδες.

«Για να καλύψει την καθυστέρησή της, η κυβέρνηση άνοιξε την κάνουλα, όμως σε βάρος των πιο ηλικιωμένων και ευάλωτων», παρατηρεί η αναλύτρια Μποριάνα Ντιμιτρόβα του ινστιτούτου Alpha Research. Πρόκειται για «σοβαρή αδυναμία» της κυβέρνηση, που είδε τη δημοτικότητά της να πέφτει, μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες του καλοκαιριού, επισημαίνει.

Η επιφύλαξη της κοινής γνώμης εξηγείται από μια «δυσπιστία» έναντι των αρχών, εκτιμά και ο Παρβάν Σιμεόνοφ του ινστιτούτου Gallup, κάνοντας λόγο για πολιτικοποίηση του εμβολιασμού, ως ένδειξη πίστης στον Μπόικο Μπορίσοφ.

Συνοδευόμενος από υπουργούς του, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός μετέχει τώρα προσωπικά στην εκστρατεία εμβολιασμού σε απομακρυσμένα χωριά, που γίνεται με κινητές μονάδες. Μιλώντας συνέχεια τώρα για «τέλεια οργάνωση». Και, παρά την αύξηση των μολύνσεων τις τελευταίες εβδομάδες, ετοιμάζεται να πανηγυρίσει από τη Δευτέρα την επαναλειτουργία εστιατορίων και χώρων τυχερών παιγνιδιών.

Υποσχέθηκε, μάλιστα, ότι τα νυκτερινά κέντρα θα ανεβάζουν ξανά ρολό την 1η Απριλίου. Τρεις ημέρα, δηλαδή, πριν ανοίξουν οι κάλπες…

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και AFP

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024