Μια φήμη ότι οι αρχές ετοιμάζονταν να εμβολιάσουν μικρούς μαθητές για την Covid-19 προκάλεσε πανικό σε δύο πόλεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, με τους γονείς να σπεύδουν στα σχολεία για να πάρουν τα παιδιά τους. Οι αρχές το διέψευσαν

Μια φήμη ότι οι αρχές ετοιμάζονταν να εμβολιάσουν μικρούς μαθητές για την Covid-19 προκάλεσε πανικό σε δύο πόλεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, με τους γονείς να σπεύδουν στα σχολεία για να πάρουν τα παιδιά τους.

«Μια τρελή φήμη που εξαπλώθηκε σήμερα το πρωί σαν πυρκαγιά (…) έκανε λόγο για την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού για την Covid-19 σε ορισμένα σχολεία του Μπουκάβου», στην επαρχία του Νότιου Κίβου, ανέφερε το γραφείο Τύπου του κυβερνήτη. «Οι γονείς των μαθητών έτρεξαν στα σχολεία, σε μια ατμόσφαιρα του τύπου «Ο σώζων εαυτός σωθήτω», για να πάρουν τα παιδιά τους», πρόσθεσε.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας, Τέο Νγκουαμπίτζε Κάσι, διέψευσε επισήμως αυτές τις ψευδείς πληροφορίες, που έσπειραν τον πανικό στους κατοίκους. Διευκρίνισε ότι δεν έχει φτάσει ακόμα κανένα εμβόλιο στο Νότιο Κίβου και, πολύ περισσότερο, στο Μπουκάβου.

«Ο κυβερνήτης καλεί τους γονείς να μην παρασύρονται από φήμες, τις οποίες κυκλοφορούν πρόσωπα που θέλουν να αποστρέψουν την προσοχή των αρχών από τον αγώνα κατά της πανδημίας», πρόσθεσε το γραφείο Τύπου.

Ο ίδιος πανικός παρατηρήθηκε και σε ορισμένα σχολεία του Λουμπούμπασι, της δεύτερης σε πληθυσμό πόλης της χώρας, όπου κυκλοφόρησε μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης μια παρόμοια φήμη. «Ορισμένοι γονείς ήρθαν να αναζητήσουν τα παιδιά τους, για να τα προστατεύσουν, όπως λένε, από το εμβόλιο της Covid-19», είπε η αδελφή Εντοξί Μουάνγκε, μια καλόγρια που διδάσκει στο κολέγιο Ιμάρα του Λουμπούμπασι.

Για να σταματήσουν οι φήμες, οι υγειονομικές αρχές ζήτησαν από τους αρχίατρους της περιοχής να περάσουν σήμερα από όλα τα σχολεία, για να διαψεύσουν τις πληροφορίες ότι επίκειται ο εμβολιασμός των μαθητών στα σχολεία.

Ο εμβολιασμός για το νέο κοροναϊό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα στη ΛΔ του Κονγκό, όπου πολλοί δυσπιστούν απέναντι στα εμβόλια. Στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν επίσης πολλές θεωρίες συνωμοσίας.

Το εμβόλιο για την Covid-19 «είναι μια αναπόφευκτη διέξοδος τώρα. Μολονότι δεν είναι υποχρεωτικό για τον πληθυσμό (…) είναι απαραίτητο και μπορεί να σώσει ζωές», είπε ο υπουργός Υγείας, Ετενί Λονγκοντό.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr