Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεξουαλική κακοποίηση : Τα ηχηρά ονόματα που έχουν κατηγορηθεί

Σεξουαλική κακοποίηση : Τα ηχηρά ονόματα που έχουν κατηγορηθεί

Πολύ γνωστά ονόματα του θεάματος και της πολιτικής έχουν στην πλάτη τους σεξουαλικά σκάνδαλα

Τα ηχηρά ονόματα του Χόλυγουντ, κι όχι μόνο, που εμπλέκονται σε σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης και θυμόμαστε είναι μάλλον λίγα. Εκτός από τους Γουαϊνστιν, Κρόσμπι, Έπσταιν και Σπέισι, πολλοί ισχυροί άντρες του θεάματος και της πολιτικής έχουν εμπλακεί σε καταγγελίες.

Πολλές από αυτές  αφορούσαν σε αδικήματα που είχαν παραγραφεί. Άλλες έπαψαν να βρίσκονται στην επικαιρότητα επειδή τα θύματα απέσυραν τις μηνύσεις  τους για τους δικούς τους λόγους  ή γιατί ήρθαν σε συμβιβασμό με τους θύτες.

Ας θυμηθούμε ορισμένα γεγονότα:

Τόνυ Ρόμπινς

Ο Γκουρού της αυτοβοήθειας στην Αμερική οφείλει τη φήμη του και την μεγάλη πλέον περιουσία του στα ιδιαίτερα  σεμινάρια που προκαλούν μεγάλες αλλαγές στις ζωές εκείνων  που τα παρακολουθούν και εμπιστεύονται τον Ρόμπινς τυφλά.

Το 2017 αρχίσαν να έρχονται στο φως δημοσιογραφικές έρευνες , σχετικά με τους ισχυρισμούς γυναικών που εργάζονταν μαζί του .Οι γυναίκες είπαν  πως τις παρενοχλούσε, ήθελε να δουλεύουν όταν εκείνος κυκλοφορούσε  γυμνός ενώ μια ανέφερε πως  απολύθηκε όταν η συναινετική σεξουαλική σχέση που είχαν , αποφάσισε πως έπρεπε να τελειώσει. Υπήρξαν κι άλλες κατηγορίες πως ήταν κακοποιητικός και έβριζε ανθρώπους που έκαναν μαζί του τις ακριβοπληρωμένες  «θεραπευτικές συνεδρίες» .Το θέμα έγινε πιο σοβαρό όταν δημοσιεύτηκε ,ο ισχυρισμός μιας γυναίκας πως είχε σχέση μαζί του όταν εκείνη ήταν 15 και εκείνος 25 την δεκαετία του 80.

Ο Ρόμπινς σε ανοιχτή επιστολή απάντησε πως όλα αυτά είχαν σκοπό να τον καταστρέψουν και πως ήταν αθώος ενώ παραδέχτηκε πως οι θεραπευτικές του μέθοδοι: «δεν ήταν για όλους». Μέχρι σήμερα το θέμα έμεινε σε επίπεδο δημοσιευμάτων .

Νιλ ντεΓκρας Τάισον

Ο αστροφυσικός -σταρ, πρωταγωνιστής σε ντοκιμαντέρ με μεγάλη απήχηση , κατηγορήθηκε από τρεις γυναίκες για παρενόχληση και βιασμό. Τα περιστατικά απασχόλησαν το δίκτυο FOX και το National Geographic  που ηταν εργοδότες του επιστήμονα, καθώς τα περιστατικά είχαν συμβεί την δεκαετία του 80 και ειχαν παραγραφεί νομικά. Το αποτέλεσμα ήταν να θεωρηθούν αβάσιμες οι καταγγελίες και έτσι να ανανεωθούν οι συνεργασίες του.

Συλβέστερ Σταλόνε

Το 2018, η εισαγγελία του Λος Άνζτελες ανακοίνωσε πως είχε αρχίσει έρευνες σχετικά με τον Σταλόνε και σεξουαλικά εγκλήματα . Όπως έγινε αργότερα γνωστό μια γυναίκα είχε καταγγείλει πως το 1986, στο Hilton του Λάς Βέγκας, ο ηθοποιός την είχε κακοποιήσει μαζί με τον σωματοφύλακα του και είχε απειλήσει πως θα την έδερνε αν τολμούσε να μιλήσει.

Η σχέση τους σύμφωνα με την γυναίκα ήταν συναινετικού σεξ, αλλά η κατάσταση έγινε άβολη , όταν ο σωματοφύλακας του ,εμφανίστηκε στο κρεβάτι και εκείνη ένιωσε πως την εξευτέλιζαν. Διέρρευσε   πως το θυμα «έκλαιγε ασταμάτητα»  όταν θυμόταν την βραδιά αλλά τελικά για λόγους άγνωστους  απέσυρε την καταγγελία της  .Ο Σταλόνε αρνήθηκε το συμβάν .

Μόργκαν Φρίμαν

Ο επιβλητικός, διακεκριμένος ηθοποιός  ΄σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, είχε κατηγορηθεί από οχτώ γυναίκες για κακοποίηση .Μια από αυτές διηγήθηκε πως της σήκωνε τη φούστα . Μια άλλη, υποστήριξε  πως έκανε προσβλητικά σχόλια για τις σιλουέτες των γυναικών μπροστά τους.

Ο Φρίμαν εξέδωσε μια απολογητική ανακοίνωση και ζήτησε συγνώμη. Υπήρξαν  συνεργάτες του που έσπευσαν να τον στηρίξουν , λέγοντας πως  πρόκειται για έναν  εξαιρετικό επαγγελματία όμως τα καλά τους  λόγια δεν έφτασαν ώστε να διασώσουν το φημολογούμενο «ακριβό» συμβόλαιο  του ηθοποιού για  σειρά διαφημίσεων πιστωτικών καρτών που ακυρώθηκε .

Τζέιμς Φράνκο

Ο γοητευτικός ηθοποιός κλήθηκε να αντιμετωπίσει φήμες σύμφωνα με τις οποίες συμπεριφερόταν άσχημα σε πολλές γυναίκες μεταξύ των οποίων η μια ήταν συμπρωταγωνίστρια του. Η αντίδραση του ήταν να εμφανιστεί σε βραδινή τηλεοπτική εκπομπή και να δηλώσει πως αποτελεί προτεραιότητα του να αναγνωρίζει τα λάθη του και να αναλαμβάνει ευθύνες και πως οι φήμες  ήταν ανακριβείς.

Ντέιβιντ Κόπερφιλντ

Μια γυναίκα κατηγόρησε τον παγκοσμίου φήμης ταχυδακτυλουργό το 2018 , πως το 1988 της επιτέθηκε .Όπως ισχυρίστηκε όλα συνέβησαν αφότου γνώρισε τον Κοπερφιλντ σε ένα  διαγωνισμό ομορφιάς όπου «ο μάγος» ήταν ένας από τους κριτές και εκείνη  διαγωνιζομένη. Υπήρξαν κι άλλες κατηγορίες εναντίον του, αυτή όμως η υπόθεση θεωρήθηκε η σοβαρότερη καθώς η γυναίκα  ήταν τότε μόλις  17 ετών.

Ο Κοπερφιλντ ,σύμφωνα με την μαρτυρία της,  την κάλεσε σε μια παράσταση του και έπειτα , όταν συναντήθηκαν, της έριξε κάτι στο ποτό με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις της ενώ εκείνος την κακοποιούσε.

Ο Κόπερφιλντ δεν έκανε δηλώσεις αλλά έγραψε στο twitter του πως το κίνημα metoo έχει και θύματα καθώς κάποιες από τις κατηγορίες ήταν ψευδείς και ζήτησε από τον κόσμο να μην βιαστεί να καταλήξει  σε πρόωρα συμπεράσματα.

Μάικλ Ντάγκλας

Μια γυναίκα που εργαζόταν στενά με τον Ντάγκλας τον κατηγόρησε πως την δεκαετία του 80, της φερόταν αποτρόπαια ενώ υπήρξαν περιστάσεις όπου αυνανίστηκε μπροστά της . «Όλοι» όπως ισχυρίστηκε της είχαν πει να μην το αναφέρει από φόβο πως δεν  θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον πανίσχυρο ηθοποιό , σκηνοθέτη και παραγωγό του Χόλυγουντ που όπως είναι γνωστό, έχει νοσηλευτεί σε κλινική απεξάρτησης από το σεξ.

Αν και ο Ντάγκλας ποτέ δεν απάντησε ευθέως στην κατηγόρια , ανέφερε πως μια γυναίκα- ισχυρή executive στην βιομηχανία του θεάματος, τον είχε κατηγορήσει, χωρίς ποτέ να έχει εκφράσει την δυσαρέσκεια της όσο εργαζόταν μαζί του .Αναγνώρισε πως στο παρελθόν μιλούσε με γλώσσα που ίσως ενοχλούσε τους πιο ευαίσθητους  και δεν παρέλειψε  να αναφέρει πως υποστηρίζει με σθένος το κίνημα metoo.

Ρίτσαρντ Μπράνσον

Μια τραγουδίστρια που εργαζόταν ως «δεύτερη φωνή» για μεγάλους τραγουδιστές, κατήγγειλε τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο πως σε ένα πάρτι στο ιδιωτικο του νησί, την πλησίασε, έβαλε στο στόμα του στο ντεκολτέ της  και έκανε ήχους μηχανής -κίνηση που η γυναίκα θεώρησε ανεπίτρεπτη.

Εκπρόσωπός τύπου του Μπρανσόν, απάντησε πως: «όλοι έδειχναν να απολαμβάνουν το νησί» και πως ο Μπρανσον δεν θυμόταν το γεγονός , ουδέποτε είχε την πρόθεση να κάνει κάποιον να αισθανθεί δυσάρεστα και  πως ζητούσε συγνώμη αν αυτό συνέβη άθελα του.

Ντάστιν Χόφμαν

Μια βοηθός στο πλατό των γυρισμάτων της ταινίας «Ο Θάνατος του Εμποράκου», το 1985, κατηγόρησε το 2017, τον Χόφμαν πως τότε την φλέρταρε επίμονα και άγγιξε τα οπίσθια της  ενώ ήξερε πως ήταν μόλις 17 . Άλλες δύο γυναίκες  τον κατηγόρησαν για σεξουαλική κακοποίηση και μια τρίτη είπε πως της είχε δείξει τα γεννητικά του όργανα . Ο Χόφμαν μέσω γραπτής δήλωσης, επέμεινε πως σέβεται απεριόριστα τις γυναίκες και ζήτησε συγνώμη  αν  είχε κάνει κάτι προσβλητικό γιατί τέτοιες πράξεις δεν είναι του χαρακτήρα του.

Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος

Το 2017 μια ηθοποιός κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο πως το 2013, κατά την διάρκεια μιας πόζας για τους φωτογράφους , της έπιασε τα οπίσθια. Αρκετές ακόμη γυναίκες εμφανίστηκαν με παρεμφερείς ισχυρισμούς , εκ των οποίων  μια είπε πως ο Μπους την άγγιξε όταν ήταν ακόμη πρόεδρος, το 1992.

Σύμφωνα  με την επίσημη ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο του πρώην προέδρου, ο Μπους που τότε διένυε τον τελευταίο χρόνο της ζωής του και ήταν 93 ετών , ήταν  σε αναπηρικό καρότσι  και έτσι το υψος που βρισκόταν το χέρι του ήταν κοντά στο ύψος της περιοχής κάτω της μέσης. Ο πρόεδρος «ήταν εγκάρδιος και φιλικός ώστε κανεις να μην νιώθει αμήχανα όταν τον γνώριζε και  συχνά ακουμπούσε εκείνο το σημείο με ευγενική διάθεση αλλά κάποιες ενδεχομένως να παρεξήγησαν» και για αυτό τους ζητούσε ειλικρινά συγγνώμη.

Στίβεν Σιγκάλ

Περισσότερες  από 12 γυναικες γνωστές  ηθοποιοί τον κατήγγειλαν  για σεξουαλική κακοποίηση. Ανάμεσα τους και η  Πορτια Νε Ρόσι , σύντροφος της Έλεν ντι Τζενερις που υποστήριξε πως ο  Σιγκάλ σε οντισιόν για ρόλο, όταν βρέθηκαν μόνοι  της είπε πως χρειάζεται να διαπιστώσουν πρώτα  αν υπάρχει χημεία μεταξύ τους και άρχισε να κατεβάσει το φερμουάρ του. Μια εκ των γυναικών, ισχυρίστηκε πως την πλησίασε όταν ήταν 17 ετών  αλλά το αδίκημα είχε συμβεί την δεκαετία του 90 και συνεπώς είχε παραγραφεί.

Οι αρχές δεν φαίνεται πάντως να μην  έχουν σταματήσει να ασχολούνται με τον Σιγκάλ και παραμένει άγνωστο αν διερευνούν νέες υποθέσεις  σεξουαλικής παρενόχλησης καθώς  ο ηθοποιός πρωταγωνιστεί και σε οικονομικά σκάνδαλα.

Μπεν Αφλεκ

Γυναίκες που συνεργάστηκαν με τον Αφλεκ , ανάμεσα τους και η  ηθοποιός Χίλαρι Μπάρτον  και η προσωπική του μακιγιέζ, τον κατηγόρησαν πως της άγγιζε με απρεπή τρόπο. Ο Αφλεκ αντέδρασε άμεσα με Tweet όπου ζήτησε συγνώμη για την συμπεριφορά του από την γνωστή ηθοποιό αλλά δεν ανέφερε άλλο όνομα. Σε συνέντευξη του, όταν ερωτήθηκε  για την κουλτούρα σεξουαλικής παρενόχλησης στο Χόλυγουντ, ο Αφλεκ υποστήριξε  πως στο μέλλον οι άντρες οφείλουν να είναι πιο προσεκτικοί με την συμπεριφορά τους και να  αναλαμβάνουν ευθύνη για τις πράξεις του.

Όλιβερ Στόουν

Ήταν  ο μόνος που έκανε σχόλια που έδιναν την εντύπωση πως υποστήριζε τον Χάρβεϊ Γουαϊνστιν δηλώνοντας πως «αυτό που περνούσε την εποχή της διεθνούς κατακραυγής εναντίον του, δεν ήταν  εύκολο» . Το αποτέλεσμα ήταν δεκάδες γυναίκες, εκ των οποίων και  διάσημες, να εμφανιστούν ισχυριζόμενες πως ο Στόουν είχε κακοποιητική ή απρεπή  συμπεριφορά.

Η Πατρίσια Αρκέτ υπαινίχθηκε  πως είχε μια «περίεργη εμπειρία» μαζί του και η Μελίσα Γκίλμπερτ είπε πως την κακοποίησε το 1991, στην οντισιόν για την ταινία “The Doors”. Ο Στόουν αρνήθηκε την κατηγορία , αναφέροντας  πως οι οντισιόν για δεκάδες ηθοποιούς  είχαν γίνει ενώ υπήρχαν και πολλοί παραβρισκόμενοι  σ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας όπως ο υπεύθυνος κάστινγκ.

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024