Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημητρακόπουλος : Τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για το σεξ με 15χρονα παιδιά

Δημητρακόπουλος : Τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για το σεξ με 15χρονα παιδιά

Ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος σημείωσε πως στην Ελλάδα η ποινική προστασία για τους ανηλίκους είναι μέχρι τα 15 χρόνια.

Ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος επεσήμανε πως σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία προβλέπεται προστασία παιδιών και εφήβων για σεξουαλική παρενόχληση μέχρι την ηλικία των 18, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Στις δηλώσεις που έκανε στην πρωινή εκπομπή του OPEN TV, ο δικηγόρος αναφέρθηκε σε παλαιό νόμο, που εξακολουθεί να είναι σε ισχύ και σύμφωνα με τον οποίο το σεξ με 15χρονα παιδιά όταν υπάρχει η συναίνεσή τους δεν είναι αδίκημα, εκτός κι αν συντρέχει ειδική σχέση, όπως, για παράδειγμα, αυτή μεταξύ δασκάλου – μαθητή.

Όπως εξήγησε ο κ. Δημητρακόπουλος, στους ανηλίκους η ποινική προστασία είναι μέχρι τα 15 χρόνια. Αν κάποιος «πειράξει» παιδί χωρίς τη θέλησή του μέχρι 12 ετών προβλέπονται ποινές έως 15 έτη ενώ για παιδιά από 12 έως 14 έτη ο νόμος προβλέπει κάθειρξη 10 έτη. Για κάποιον που αποπλανήσει παιδί ηλικίας από 14 έως 15 ετών προβλέπεται ποινή έως 5 χρόνια.

Για περιπτώσεις από 15 έως 18 χρονών υπάρχει ποινική προστασία με ειδικές, όμως, προϋποθέσεις, ανέφερε ο ίδιος. Πρόκειται για την λεγόμενη κατάχρηση με τα παιδιά. Αν ο κατηγορούμενος αποδειχθεί ότι ήταν δάσκαλος του παιδιού ηλικίας 15 εώς 18 ετών, αν δηλαδή ήταν καθηγητής του ή γυμναστής του και τον είχαν εμπιστευθεί οι γονείς του για να φυλάει τον ανήλικο, τότε ο ενήλικας που θα πειράξει το παιδί θα πάει φυλακή μέχρι 5 χρόνια. Όταν δεν υπάρχει αυτή η σχέση δασκάλου και μαθητή, τότε η ποινική προστασία ανηλίκου είναι μέχρι 15 χρόνια.

Ο Δημητρακόπουλος σημείωσε πως πρέπει να αποδειχθεί ότι υπάρχει αυτή η σχέση εμπιστοσύνης, ενώ πρόσθεσε ότι σε αντίθετη περίπτωση -και αν δεν αποδειχθεί η σχέση εμπιστοσύνης- δεν είναι αδίκημα.

Η κοινή αποπλάνηση πρέπει να πάει μέχρι τα 18 χρόνια, πρότεινε τέλος ο δικηγόρος.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024