Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Φτιάξτε εμβόλια στην Ευρώπη!» – Επιστολή 5 ηγετών της ΕΕ στον Μισέλ

«Φτιάξτε εμβόλια στην Ευρώπη!» – Επιστολή 5 ηγετών της ΕΕ στον Μισέλ

Ενόψει της έκτακτης συνόδου κορυφής, οι πρωθυπουργοί Πολωνίας, Ισπανίας, Βελγίου και Δανίας, μαζί με τον πρόεδρο της Λιθουανίας, ζητούν η αλυσίδα παραγωγής να μεταφερθεί εντός ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί επάρκεια, σήμερα και μελλοντικά.

Καθώς τα προβλήματα με τους εμβολιασμούς και τις καθυστερήσεις συνεχίζονται – μόλις χθες η AstraZeneca προανήγγειλε ότι πιθανότατα θα παραδώσει στην ΕΕ τις μισές δόσεις από όσες έχει συμφωνήσει το δεύτερο τρίμηνο του έτους – πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες και οι προτάσεις για τη διασφάλιση επάρκειας στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες και χρόνια, τόσο στην παραγωγή όσο και στην τροφοδοσία.

Η πιο πρόσφατη ανήκει στον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι και εκδηλώθηκε ενόψει της έκτακτης τηλεδιάσκεψης κορυφής που πραγματοποιούν αύριο και μεθαύριο οι ηγέτες των «27», με κύριο θέμα την πανδημία και τους εμβολιασμούς. Στο πλευρό του δε τάχθηκαν οι πρωθυπουργοί άλλων τριών κρατών-μελών της ΕΕ – Ισπανίας, Βελγίου και Δανίας – καθώς και ο πρόεδρος της Λιθουανίας.

«Το βασικό μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε σήμερα είναι ότι χρειαζόμαστε επειγόντως να ενοποιήσουμε και να κατευθύνουμε στρατηγικά την αλυσίδα παραγωγής και διανομής έτσι ώστε να ενισχύσουμε την παραγωγική δυνατότητα εντός της Ευρώπης», σημειώνουν οι «5» στην επιστολή την οποία απηύθυναν προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Euractiv.

«Οι υπάρχουσες παραγωγικές μονάδες πρέπει να αναπροσαρμοστούν. Νέες πρέπει να κατασκευαστούν. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να μας παρέχει τη δυνατότητα – τώρα και στο μέλλον – να παρέχουμε πρόσβαση σε όλους τους πολίτες μας στα νέα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων mRNA, όταν θα προκύψει η ανάγκη να εμβολιαστούμε εκ νέου, αλλά και να προσαρμόσουμε τα προγράμματά μας στις μεταλλάξεις ή ακόμη και στις νέες πανδημίας», τονίζουν επίσης.

Θύματα της Μόσχας και του Πεκίνου

Το ίδιο ρεπορτάζ σημειώνει, επίσης, πως οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων, που είναι θεωρητικά υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ, έχουν βρεθεί ακάλυπτες από τις Βρυξέλλες και έχουν αφεθεί στο έλεος της Μόσχας και του Πεκίνου, που παίζουν τα γεωπολιτικά τους παιχνίδια με όπλο τα εμβόλια.

Παραθέτει, μάλιστα, δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουτζάρ Οσμάνι, ότι η χώρα του έχει καταστεί «παράπλευρη απώλεια» της πολιτικής που ακολουθεί η ΕΕ στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς και ότι οι Βρυξέλλες στέλνουν «λάθος μήνυμα» στα Βαλκάνια «εγκαταλείποντας την περιοχή χωρίς εμβόλια».

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024