Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Θεραπεία του αλκοολισμού με ecstasy;

Θεραπεία του αλκοολισμού με ecstasy;

Μικρή μελέτη στη Βρετανία έδωσε υποσχόμενα αποτελέσματα

Το διεγερτικό ναρκωτικό MDMA, περισσότερο γνωστό ως ecstasy, ίσως βοηθά στην απεξάρτηση από το αλκοόλ όταν συνδυάζεται με συνεδρίες ψυχοθεραπείας, διαπιστώνει μικρή μελέτη στη Βρετανία.

Η δημοσίευση έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες ενδείξεις ότι το MDMA και διάφορα ψυχεδελικά ναρκωτικά μπορεί να είναι χρήσιμα στην αντιμετώπιση μιας ποικιλίας ψυχικών παθήσεων όπως η κατάθλιψη και η μετατραυματική διαταραχή.

Εξάλλου το MDMA αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1910 ως ενισχυτικό μέσο για την ψυχοθεραπεία, πριν γίνει τελικά ένα από τα δημοφιλέστερα παράνομα ναρκωτικά.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της νέας μελέτης, η κατάχρηση αλκοόλ είναι συχνότερη μεταξύ ανθρώπων με ψυχολογικά τραύματα οι οποίοι αναζητούν ανακούφιση σε ουσίες.

Το MDMA πιστεύεται ότι καταστέλλει τη δραστηριότητα της αμυγδαλής του εγκεφάλου, η οποία σχετίζεται με τον φόβο, και ίσως έτσι βοηθά τους ασθενείς να ελέγχουν καλύτερα τα αρνητικά συναισθήματα, λένε οι ερευνητές.

Ολονύκτια παρακολούθηση

Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Psychopharmacology αφορά 14 άτομα στο Μπρίστολ που είχαν περάσει από πρόγραμμα απεξάρτησης από το αλκοόλ πριν εγγραφούν στη δοκιμή.

Στις οκτώ εβδομάδες που διήρκεσε το πείραμα, οι ασθενείς συμμετείχαν σε δέκα συνεδρίες ψυχοθεραπείες. Σε δύο από τις συνεδρίες αυτές έλαβαν MDMA και διανυκτέρευσαν σε ένα δωμάτιο παρουσία ψυχοθεραπευτή.

Κάθε πρωί για τις επόμενες έξι ημέρες, οι εθελοντές έδιναν τηλεφωνικές αναφορές για τη διάθεση και την ποιότητα του ύπνου τους.

Πριν περάσουν από το πρόγραμμα απεξάρτησης, οι εθελοντές κατανάλωναν κατά μέσο όρο 130,6 μονάδες αλκοόλ ανά εβδομάδα, ενώ μετά το τέλος της μελέτης το νούμερο μειώθηκε στις 18,7 μονάδες, αναφέρουν οι ερευνητές.

Εννέα μήνες μετά τη λήξη της δοκιμής, 11 από τους 14 εθελοντές κατανάλωναν λιγότερες από 14 μονάδες αλκοόλ ανά εβδομάδα (δύο ποτά την ημέρα) και εννέα εθελοντές απείχαν εντελώς από το αλκοόλ. Τρεις εθελοντές  υποτροπίασαν και κατανάλωναν πάνω από 14 μονάδες αλκοόλ ανά εβδομάδα.

Η μελέτη σχεδιάστηκε κυρίως για την εκτίμηση της ασφάλειας του MDMA και δεν μπορεί να δώσει οριστικά συμπεράσματα, αφού δεν περιλάμβανε ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα μια μεγαλύτερη δοκιμή στην οποία οι μισοί εθελοντές θα λάβουν placebo για λόγους σύγκρισης.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024