Το διεγερτικό ναρκωτικό MDMA, περισσότερο γνωστό ως ecstasy, ίσως βοηθά στην απεξάρτηση από το αλκοόλ όταν συνδυάζεται με συνεδρίες ψυχοθεραπείας, διαπιστώνει μικρή μελέτη στη Βρετανία.

Η δημοσίευση έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες ενδείξεις ότι το MDMA και διάφορα ψυχεδελικά ναρκωτικά μπορεί να είναι χρήσιμα στην αντιμετώπιση μιας ποικιλίας ψυχικών παθήσεων όπως η κατάθλιψη και η μετατραυματική διαταραχή.

Εξάλλου το MDMA αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1910 ως ενισχυτικό μέσο για την ψυχοθεραπεία, πριν γίνει τελικά ένα από τα δημοφιλέστερα παράνομα ναρκωτικά.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της νέας μελέτης, η κατάχρηση αλκοόλ είναι συχνότερη μεταξύ ανθρώπων με ψυχολογικά τραύματα οι οποίοι αναζητούν ανακούφιση σε ουσίες.

Το MDMA πιστεύεται ότι καταστέλλει τη δραστηριότητα της αμυγδαλής του εγκεφάλου, η οποία σχετίζεται με τον φόβο, και ίσως έτσι βοηθά τους ασθενείς να ελέγχουν καλύτερα τα αρνητικά συναισθήματα, λένε οι ερευνητές.

Ολονύκτια παρακολούθηση

Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Psychopharmacology αφορά 14 άτομα στο Μπρίστολ που είχαν περάσει από πρόγραμμα απεξάρτησης από το αλκοόλ πριν εγγραφούν στη δοκιμή.

Στις οκτώ εβδομάδες που διήρκεσε το πείραμα, οι ασθενείς συμμετείχαν σε δέκα συνεδρίες ψυχοθεραπείες. Σε δύο από τις συνεδρίες αυτές έλαβαν MDMA και διανυκτέρευσαν σε ένα δωμάτιο παρουσία ψυχοθεραπευτή.

Κάθε πρωί για τις επόμενες έξι ημέρες, οι εθελοντές έδιναν τηλεφωνικές αναφορές για τη διάθεση και την ποιότητα του ύπνου τους.

Πριν περάσουν από το πρόγραμμα απεξάρτησης, οι εθελοντές κατανάλωναν κατά μέσο όρο 130,6 μονάδες αλκοόλ ανά εβδομάδα, ενώ μετά το τέλος της μελέτης το νούμερο μειώθηκε στις 18,7 μονάδες, αναφέρουν οι ερευνητές.

Εννέα μήνες μετά τη λήξη της δοκιμής, 11 από τους 14 εθελοντές κατανάλωναν λιγότερες από 14 μονάδες αλκοόλ ανά εβδομάδα (δύο ποτά την ημέρα) και εννέα εθελοντές απείχαν εντελώς από το αλκοόλ. Τρεις εθελοντές  υποτροπίασαν και κατανάλωναν πάνω από 14 μονάδες αλκοόλ ανά εβδομάδα.

Η μελέτη σχεδιάστηκε κυρίως για την εκτίμηση της ασφάλειας του MDMA και δεν μπορεί να δώσει οριστικά συμπεράσματα, αφού δεν περιλάμβανε ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα μια μεγαλύτερη δοκιμή στην οποία οι μισοί εθελοντές θα λάβουν placebo για λόγους σύγκρισης.

TAGS:
Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr