Η παράδοση εμβολίων από τις πλουσιότερες στις φτωχότερες χώρες είναι θέμα ανθρωπιάς, δήλωσε ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ

Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ κάλεσε τα πλουσιότερα κράτη να δώσουν μέρος των ποσοτήτων εμβολίου για τον κοροναϊό σε φτωχότερες χώρες. Δεν έχουν νόημα τα δισ. των G7, εάν οι πλούσιες χώρες αγοράσουν εν τω μεταξύ τα εμβόλια, τόνισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

«Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, οι δόσεις εμβολίου θα σπανίζουν παντού (στις φτωχότερες χώρες). Όσο πιο γρήγορα εμείς, στη Γερμανία και στην Ευρώπη, είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε λίγο από ό,τι είναι εξασφαλισμένο για εμάς, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να περιορίσουμε το παγκόσμιο ποσοστό μόλυνσης. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι θέμα ανθρωπιάς, είναι θέμα των δικών μας αρχών βάσει των οποίων κρινόμαστε», είπε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μέσω βιντεοδιάσκεψης με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σήμερα στο Βερολίνο.

«Το εάν και το κατά πόσο θα είναι επιτυχημένη η διεθνής συνεργασία για τους εμβολιασμούς, τα διαγνωστικά τεστ και τα φάρμακα, είναι επίσης μια κρίσιμη δοκιμασία διεθνούς αλληλεγγύης», πρόσθεσε ο Στάινμαϊερ.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ αναφέρθηκε στη δέσμευση για χορήγηση βοήθειας ύψους μερικών δισ. στη Σύνοδο Κορυφής της G7 την περασμένη Παρασκευή, επισημαίνοντας ότι «το να δοθούν χρήματα είναι καλό, αλλά αν οι πλούσιες χώρες αγοράσουν ταυτόχρονα όλα τα εμβόλια, δεν βοηθά», όπως είπε και προσέθεσε: «Λόγω αυτών των δραστηριοτήτων, οι ποσότητες εμβολίων τις οποίες έχουν υποσχεθεί στον – υπό την αιγίδα του ΠΟΥ – μηχανισμό Covax, ο οποίος αγοράζει ποσότητες εμβολίων για όλες τις χώρες του κόσμου, έχουν εν μέρει ακυρωθεί. Παρακαλώ τις πλούσιες χώρες, όταν απευθύνονται στις παρασκευάστριες εταιρείες των εμβολίων για να αγοράσουν περισσότερα εμβόλια, να βεβαιώνονται ότι δεν υπονομεύουν τον Covax».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr