Αν χρειαστεί, η Τεχεράνη θα εμπλουτίσει ουράνιο με καθαρότητα στο 60%, δηλώνει ο ανώτατος ηγέτης της χώρας αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Το Ιράν μπορεί να εμπλουτίσει ουράνιο με καθαρότητα έως και 60% εάν χρειαστεί, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σε μια νέα χειρονομία περιφρόνησης απέναντι στη Δύση.Και αυτό, μία ημέρα μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις τού επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που ανακοίνωσε ότι βρήκε μαζί με το Ιράν μια «προσωρινή λύση» τριών μηνών για να διατηρηθεί μια «ικανοποιητική εποπτεία» του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

«Το όριο εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν δεν θα είναι 20%. Θα δράσουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας. Μπορεί να αυξήσουμε τον εμπλουτισμό στο 60%» είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον επίσημο ιστότοπο του Χαμενεΐ. Η δήλωσή του έρχεται την παραμονή της έναρξης ισχύος ενός νόμου, που αποσκοπεί στον περιορισμό των δυνατοτήτων επιθεώρησης των πυρηνικών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης εν μέσω των συνεχιζόμενων κυρώσεων των ΗΠΑ.

Ο νόμος του ιρανικού Κοινοβουλίου απαιτεί από την ιρανική κυβέρνηση να περιορίσει την πρόσβαση σε επιθεωρήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σε μη πυρηνικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών τοποθεσιών, εάν οι ΗΠΑ δεν άρουν τις κυρώσεις που επέβαλαν το 2018 εις βάρος του Ιράν μετά τη μονομερή αποχώρηση της Ουάσινγκτον από την πυρηνική συμφωνία του 2015.

Στις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, η κυβέρνηση ξεκίνησε εκ νέου τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου στο 20%.

Η κυβέρνηση «δεν έχει εγκαταλείψει τις δεσμεύσεις της και σταδιακά μειώνει ορισμένες από αυτές, οι οποίες είναι ακόμη αναστρέψιμες, σε περίπτωση που (άλλες χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία) αναλάβουν εκ νέου τις ευθύνες τους», τόνισε ο Χαμενεΐ. «Οι Δυτικοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν επιδιώκουμε (να κατασκευάσουμε) πυρηνικά όπλα».

Η αύξηση εμπλουτισμού ουρανίου στο 60% θα φέρει το Ιράν πιο κοντά στο 90% που απαιτείται για την κατασκευή ατομικής βόμβας. Η Τεχεράνη διαψεύδει διαρκώς ότι επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr