Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξάρχεια : Τους πέρασαν χειροπέδες επειδή… είναι νέοι - Απρόκλητη επίθεση της ομάδας Δέλτα

Εξάρχεια : Τους πέρασαν χειροπέδες επειδή… είναι νέοι – Απρόκλητη επίθεση της ομάδας Δέλτα

Η πολιτική της κυβέρνησης έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις τόσο των πολιτών, όσο και των ένστολων: Όταν η Αθήνα περνάει σε ολικό λοκντάουν, αυξάνεται η αστυνόμευση. Όταν χιονίζει, αυξάνεται η αστυνόμευση. Η λύση για την αύξηση των κρουσμάτων είναι η αστυνόμευση.

Η στρατηγική αντιμετώπιση της πανδημίας φαίνεται να μην αποδίδει, ωστόσο οι πρακτικές δε μοιάζει να έχουν αλλάξει καθόλου: Επενδύοντας στην αστυνομία περισσότερο από ότι στη δημόσια Υγεία, παραμένουμε κλεισμένοι στο σπίτι να μετράμε μία-μία τις περιοχές που χαρακτηρίζονται «κόκκινες».

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα στις 9.30πμ τρεις φοιτητές μεταφέρθηκαν με περασμένες χειροπέδες στο ΑΤ Εξαρχείων. Σύμφωνα με τον Θοδωρή Μ., φοιτητή Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων και μέλος της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, οι τρεις νεαροί, τηρώντας κάθε τυπική διαδικασία (φορούσαν μάσκες και είχαν αποστείλει τον κωδικό 6 για φυσική άσκηση) περπατούσαν στην Πατησίων στο ύψος του Πολυτεχνείου, όταν τους σταμάτησε η ομάδα Δέλτα.

«Αφού μας έκανα σωματικό έλεγχο, χωρίς να βρούνε κάτι, μας ζήτησαν ταυτότητες. Οι δύο από τους τρεις τις δώσαμε και έγινε κανονικά η εξακρίβωση, ο τρίτος δεν την είχε μαζί του, αλλά έδωσε τον αριθμό της ταυτότητάς του και όλα τα στοιχεία. Εμείς είπαμε ότι μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι είναι αυτός, πήρανε τα στοιχεία και μας είπαν ότι όλα είναι εντάξει» λέει ο Θοδωρής Μ. στο in.gr.

Κανονικά το περιστατικό προκαλεί ήδη ενόχληση, με δεδομένο ότι τα τρία παιδιά πέρασαν από διαδικασία ελέγχου χωρίς να έχουν κάνει απολύτως τίποτε ύποπτο, αλλά το περιστατικό έχει συνέχεια.

«Μπορώ να σε πάω στο τμήμα όποτε θέλω»

«Μετά ήρθε ο αρχηγός της ομάδας», περιγράφει ο φοιτητής «και μας είπε ότι θα πάμε στο τμήμα. Ρώτησα γιατί, αφού δε μας έχουν βρει κάτι παράνομο και επιβεβαιώθηκαν τα στοιχεία και του παιδιού που δεν είχε ταυτότητα».

Η απάντηση του αρχηγού της ομάδας ήταν «Μπορώ να σε πάω στο τμήμα όποτε θέλω γιατί μπορεί να σε θεωρώ ύποπτο». Υποπτο για ποιον λόγο, αυτό είναι κάτι που δεν διευκρινίστηκε ποτέ.

Τα παιδιά περίμεναν στο κρύο επί 20 λεπτά, μέχρι που ήρθε το βανάκι της αστυνομίας.

Χωρίς τήρηση των αποστάσεων – «Κι εμείς εντολές εκτελούμε»

Έπειτα από 20 λεπτά, ήρθε το βανάκι της αστυνομίας και αφού πέρασαν χειροπέδες στους τρεις φοιτητές, τους επιβίβασαν ώστε να μεταφερθούν στο τμήμα. Μέσα στο βανάκι ήταν έξι άτομα, χωρίς τήρηση των αποστάσεων και με μοναδικό μέτρο προφύλαξης τη μάσκα. Ο Θοδωρής ρώτησε έναν από τους ενστόλους τον λόγο που συμβαίνει όλο αυτό. «Ήταν παιδιά στην ηλικία μας, γύρω στα 20 και είπα στον έναν ότι δεν έχουμε κάνει τίποτα και πως αν δεν ήταν αστυνομικός θα μπορούσε να είναι στη θέση μας».

«Εντάξει, μπορεί και να έχετε δίκιο, αλλά κι εγώ εντολές εκτελώ», απάντησε.

Φυσικά, στο τμήμα των Εξαρχείων παρέμειναν μόνο 10 λεπτά και αφέθηκαν αμέσως, εφόσον δεν υπήρχε ούτε λόγος, ούτε και λογική για την προσαγωγή τους.

Χωροφύλαξ κι αστυφύλαξ

Η πολιτική της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (και της κυβέρνησης) έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις τόσο των πολιτών, όσο και των ένστολων. Όταν η Αθήνα περνάει σε ολικό λοκντάουν, αυξάνεται η αστυνόμευση. Όταν χιονίζει, αυξάνεται η αστυνόμευση. Η λύση για την αύξηση των κρουσμάτων είναι η αστυνόμευση.

Τώρα διαφαίνεται πως πλέον ύποπτοι θεωρούνται οι νέοι που περπατούν στον δρόμο. Την ίδια στιγμή από την πλευρά της αστυνομίας υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για τις συνθήκες εργασίας τους, αφού στοιβάζονται κυριολεκτικά 50+ άτομα σε έναν χώρο μερικών τετραγωνικών, δεν τηρείται κανένα μέτρο ασφαλείας, ενώ υπάρχει η πληροφορία ότι τα κρούσματα εντός της αστυνομίας αυξάνονται.

Ωστόσο, στοχοποιημένοι περισσότερο από όλους, είναι πάντοτε οι νέοι. Όχι επειδή είναι πιο ανεύθυνοι, γιατί ανεύθυνοι δεν είναι. Οι νέοι είναι «επικίνδυνοι», επειδή έχουν την κακή συνήθεια (sic) να αντιδρούν στις αδικίες εις βάρος του μέλλοντός τους.

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024