Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συρρικνώνονται οι υπηρεσίες στην ΕΕ - Μπροστά σε ύφεση η Γαλλία

Συρρικνώνονται οι υπηρεσίες στην ΕΕ – Μπροστά σε ύφεση η Γαλλία

Από την άλλη βέβαια, η ανάκαμψη του βιομηχανικού τομέα αντισταθμίζει τη χασούρα από την κατάρρευση των υπηρεσιών.

Η ύφεση στον τομέα των υπηρεσιών βαθαίνει τον Φεβρουάριο στη Γαλλία καθώς οι περιορισμοί για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού έπληξαν τον κλάδο, βυθίζοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης στη δεύτερη ύφεσή της σε ένα χρόνο- παρά την άνοδο της μεταποίησης.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit, ο δείκτης PMI που καλύπτει τις υπηρεσίες και αποτελεί ένα εργαλείο μέτρησης της «υγείας» του κλάδου, έπεσε από 47,3 τον Ιανουάριο σε 43,6 τον τελευταίο μήνα.

Πρόκειται για τον έκτο συνεχόμενο μήνα με τιμή κάτω από το 50, ένα όριο που δείχνει ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων ανέφεραν επιδείνωση των συνθηκών σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Τα στοιχεία, με βάση τα δεδομένα που συλλέχθηκαν μεταξύ 11 και 18 Φεβρουαρίου, υποδηλώνουν ότι ο γαλλικός ιδιωτικός τομέας συνεχίζει να αγωνίζεται να επιβιώσει από την κρίση του κορωνοϊού, δήλωσε στους Financial Times ο Έλιοτ Κερ, οικονομολόγος της IHS Markit.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι συστολές στη δραστηριότητα και τις νέες παραγγελίες περιορίζονταν στις υπηρεσίες. Η μεταποίηση, υπογράμμισε, έχει κάνει κάποια βήματα προς την ανάκαμψη, καθώς οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό για δυόμισι χρόνια.

Ο αντίστοιχος δείκτης PMI για την μεταποίηση αυξήθηκε 3,4 μονάδες σε 55 το Φεβρουάριο, υποδηλώνοντας  σταθερή ανάπτυξη.

Η απόδοση του κλάδου των κατασκευών ώθησε τον σύνθετο δείκτη που καλύπτει τους δύο κλάδους, στο 45,2.

Η οικονομία της Γαλλίας συρρικνώθηκε 1,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες. Οι δείκτες PMI υποδηλώνουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη δεύτερη ύφεσή της σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Αυτοί οι δείκτες PMI δεν είναι οριστικοί καθώς δημοσιεύονται δέκα μέρες πριν από τα οριστικά αποτελέσματα το μήνα. Βασίζονται στο περίπου 80%  των απαντήσεων.

Οι υπηρεσίες συρρικνώνονται αλλά τα εργοστάσια «φορτώνουν» σε ολόκληρη την Ευρωζώνη

Η συρρίκνωση του κλάδου των υπηρεσίων των Φεβρουάριο παρατηρήθηκε γενικά σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, περιορισμοί κρατούν κλειστά τα περισσότερα μπαρ και εστιατόρια στις χώρες του μπλοκ. Παρ’ όλα αυτά τα εργοστάσια επιτάχυναν τη ανάπτυξη σε αποκλίνουσες επιδόσεις που ωφελούν τις κατασκευαστικές οικονομίες όπως της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του IHS Markit, ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες, που θεωρείται ένα μέτρο για την «υγεία» του κλάδου, έπεσε στο 44,7 τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας τη χαμηλότερη απόδοση σε τρεις μήνες.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο τομέας της μεταποίησης που καθοδηγεί τις εξαγωγές έπιασε την τάση με τον αντίστοιχο δείκτη να αυξάνεται στο  57,7 τον Φεβρουάριο. Αυτό ήταν το υψηλότερο σε σχεδόν τρία χρόνια και ήταν πολύ ισχυρότερο από το 54,3 που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters.

Η μεγάλη αύξηση της παραγωγικής παραγωγής της ευρωζώνης σημειώθηκε παρά τις ολοένα και πιο εκτεταμένες ελλείψεις εισροών. Τον Φεβρουάριο οι χρόνοι παράδοσης των προμηθευτών επιμηκύνθηκαν στο μεγαλύτερο βαθμό από όταν ξεκίνησε η συλλογή δεδομένων για πρώτη φορά το 1997, με εξαίρεση τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του IHS Markit, ο σύνθετος PMI της ευρωζώνης, ανήλθε στο 48,1, κάτω από το 50, καθώς οι υπηρεσίες είναι ο μεγαλύτερος τομέας στην ευρωζώνη.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024