Το βίντεο δείχνει τον Άρη ως «άθικτη γη», με εκπληκτικά τοπία, που περιμένουν ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν νέα ζωή, χωρίς να υπομείνουν τις πιέσεις της κλιματικής αλλαγής.

Εν αναμονή της προσεδάφισης του Perseverance rover της NASA στον Άρη σήμερα, η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να κατηγορήσει τις διαστημικές υπηρεσίες και κυβερνήσεις για τη χρήση δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα ταξίδια σε άλλους πλανήτες, όταν ο δικός μας υποφέρει.

Η 18χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ κυκλοφόρησε μια σατιρική τουριστική διαφήμιση για τον Κόκκινο Πλανήτη, που στοχεύει στο «1%», υποδηλώνοντας ότι αυτός θα είναι ο αριθμός των ανθρώπων που θα φύγει από τη Γη και θα αφήσει το υπόλοιπο 99% πίσω ώστε να διορθώσει την κλιματική αλλαγή.

Το βίντεο δείχνει τον Άρη ως «άθικτη γη», με εκπληκτικά τοπία, που περιμένουν ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν νέα ζωή, χωρίς να υπομείνουν τις πιέσεις της κλιματικής αλλαγής.

Εκπρόσωπος του «The Fridays for Future» (FFF), μιας εκστρατείας για το κλίμα που ξεκίνησε η Γκρέτα Τούνμπεργκ, δήλωσε: «Θέλαμε να επισημάνουμε τις ανοησίες. Τα διαστημικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τις κυβερνήσεις και το εξαιρετικά πλούσιο 1% στον κόσμο επικεντρώνονται στον Άρη (το Perseverance Rover της NASA κοστίζει μόνο 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια για ανάπτυξη, εκτόξευση, επιχειρήσεις και ανάλυση) -και όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να επισκεφθούν ή να ζήσουν στον Άρη».

Το βίντεο με τίτλο «1%» ξεκινά ως μια ελκυστική τουριστική διαφήμιση που ενθαρρύνει τους κατοίκους της Γης να είναι «πρωτοπόροι», καταφέρνοντας να αποικίσουν τον Άρη, ο οποίος δεν έχει ρύπανση, πολέμους ή πανδημίες.

«Μετά από περισσότερα από 5 εκατομμύρια χρόνια ανθρώπινης ύπαρξης στη Γη, ήρθε η ώρα για μια αλλαγή. Ο Άρης, 56 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια ανέγγιχτης γης, εκπληκτικά τοπία και απίστευτη θέα. Ο Άρης, ένας νέος κόσμος όπου μπορούμε να ξεκινήσουμε ξανά», λέει ο αφηγητής του βίντεο. «Ο Άρης προσφέρει την απόλυτη ελευθερία», προσθέτει.

Φαίνεται ότι με την «απόλυτη ελευθερία», η Γκρέτα Τούνμπεργκ θέλει να πει πως όσοι καταφέρουν τη μεγάλη διαφυγή δεν θα πρέπει να υπομείνουν τη συνεχή υπενθύμιση της κλιματικής αλλαγής ούτε να τηρούν τα πρωτόκολλα που οι χώρες έχουν θέσει για να καταπολεμήσουν τις επιπτώσεις της.

Υπενθυμίζεται ότι η Γκρέτα Τούνμπεργκ ξεκίνησε το FFF το 2018 για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Έχει δώσει πολλές ομιλίες για το θέμα, έχει πραγματοποιήσει πολλές συγκεντρώσεις και έχει ταξιδέψει στον κόσμο για να γίνει γνωστό το πρόβλημα.

Η ιδέα του «1%» είναι να επισημάνουμε, σύμφωνα με το FFF, την ιδέα πως οι υπερ-πλούσιοι βλέπουν τον Άρη ως ένα νέο μέρος για να ζήσουν μόλις καταστραφεί η Γη. Ωστόσο, οι εξαιρετικά πλούσιοι έχουν τους πόρους για να ξεφύγουν στον νέο κόσμο, αφήνοντας πίσω το 99% για να μαζέψει τα σπασμένα. «Και το 99%, που θα παραμείνει στη Γη, θα πρέπει να διορθώσει την κλιματική αλλαγή», αναφέρει η τελευταία σκηνή του βίντεο.

Πάντως, παρόλο που η Γκρέτα Τούνμπεργκ ελπίζει να ταρακουνήσει λίγο τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου αυτού, δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί τους.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr