Φτύνουν πάνω στα κορμιά τους και αυνανίζονται ενώπιόν τους "για να προσεγγίσουν την ουσία της τέχνης"

Σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη του Δ.Σ του ΣΕΗ, κάθε μέρα έρχονται νέες καταγγελίες, κυρίως από σπουδαστές και σπουδάστριες σχολών. Είναι πιθανό να αφορούν τα γνωστά μεγάλα ονόματα: Φιλιππίδης, Λιγνάδης, Χαϊκάλης, Σπυρόπουλος. Δεν διευκρινίζουν, ούτε αποκαλύπτουν, ποιους αφορούν οι καταγγελίες,  οι ίδιες πηγές.

Ηθοποιοί και σκηνοθέτες-μέλη του ΣΕΗ διδάσκουν σε δραματικές σχολές και είναι πολλές οι φορές που αυτή η διδασκαλία λαμβάνει χώρα με… ανορθόδοξες μεθόδους.

Έχουν ακουστεί πάρα πολλά: από φτυσίματα πάνω στα κορμιά νεαρών παιδιών που προσπαθούν να εκπαιδευτούν για να ακολουθήσουν το όνειρό τους, μέχρι εξαναγκασμός σε αυνανισμούς ή αυνανισμούς από μεριάς των δασκάλων, με ψευδείς δικαιολογίες περί προσέγγισης της βαθιάς ουσίας της θεατρικής τέχνης.

Αρκετά από αυτά δεν χρειάστηκε για να έρθουν υπό την μορφή καταγγελίας-ήταν μέρος αφηγήσεων σε προσωπικό επίπεδο σε ηθοποιούς, δασκάλους, σκηνοθέτες, ανθρώπους του θεάτρου.

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΣΕΗ και η δικαιοδοσία του

Δεν είναι ευρέως γνωστό ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο λειτουργούσε τις δεκαετίες του ’70 και του ΄80 και αφαιρούσε την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του ηθοποιού, σε περιπτώσεις καταχρήσεων ή παραβάσεων του Κανονισμού του Σωματείου. Υπήρε μέχρι την δεκαετία του ’90 και για πολλα χρονια ήταν σε αχρησια, σε ανυπαρξια ουσιαστικά.

Παρόλα αυτά, λόγω Κανονισμού, στις εκλογές οι παρατάξεις είναι υποχρεωμένες να σημειώνουν πλάι σε κάποια από τα ονόματα των υποψηφίων τους την ένδειξη Πειθαρχικό Συμβούλιο. Έτσι, τώρα ας πούμε, σε αυτήν την συγκυρία που χρειάστηκε να συσταθεί Πειθαρχικό Συμβούλιο, αυτό συστάθηκε από άτομα που εξελέγησαν ακριβώς γι’ αυτό το σκοπό.

Προέρχονται κυρίως από τις δύο διοικούσες παρατάξεις.

Φυσικά, το Πειθαρχικό Συμβούλιο δεν έχει νομική λειτουργία, δεν είναι δικαστήριο του κράτους. Έχει όμως συμβολικό και κοινωνικό ρόλο. Μπορεί να κάνει από επίπληξη, μέχρι να αποφασίσει διαγραφή μέλους από το ΣΕΗ, ουσιαστικά, όμως, τίποτε άλλο. Επίσης, για να εμπλακεί, πρέπει και τα δύο εμπλεκόμενα μέλη μιας διαφωνίας ή εγκληματικής πράξης να είναι μέλη του ΣΕΗ.

Όπως εξηγεί μέλος του ΣΕΗ που θέλει να παραμείνει ανώνυμο, γίνονται δεκτές και καταγγελίες από ηθοποιούς ή φοιτητές ακόμα και αν οι φερόμενοι ως θύτες της καταγγελίας δεν ανήκουν στο ΣΕΗ. Η καταγγελία τους συζητείται από το διοικητικό συμβούλιο, αλλά δεν μπορεί να πάει Πειθαρχικό.

«Δεν πρέπει να κάνουμε την αφήγηση σοβαρών προσωπικών τραυμάτων βορά των πρωινάδικων και των social media. Σίγουρα, καθώς αποτελούσαν βήμα για την ανάδειξη πολλών, δεν είναι κακή ιδέα να αποτελέσουν και αφετηρία της πτώσης τους. Όμως, οι θεσμοί πρέπει να αλλάξουν δυναμικά, εκ των έσω», λέει το μέλος του Δ. Σ.

«Κάποιοι άνθρωποι του ΣΕΗ, και όχι μόνο, προσπαθούμε χρόνια να προλάβουμε καταστάσεις και να διορθώσουμε παθογένειες. Αυτήν την περίοδο, ανοίγεται ένας ορίζοντας χειραφέτησης, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής. Χρειαζόμαστε οργάνωση και δεσμούς αλληλεγγύης στους χώρους της δουλειάς και των σχολών μας. Πώς να αντιδράσει ένα νεαρό αγόρι από την επαρχία που ο καθηγητής του που τόσο θαυμάζει και σέβεται του ζητάει να γδυθεί και να χαϊδευτεί μπροστά του για δήθεν καλλιτενχικούς σκοπούς; Θα παγώσει, θα φοβηθεί ενδεχομένως. Γράφει αλλιώς στην ψυχή του καθενός αυτό το πράγμα. Ακούμε και βιώνουμε ατέλειωτες ιστορίες. Το θέμα είναι αυτό το παιδί να μπορέσει να βρει τη δύναμη να πει πως όχι, δεν θα το κάνει, δεν θα γδυθεί.»

Η πρόσφατη επανεγγραφή Κιμούλη και η αίτηση Χαϊκάλη

Ο Γιώργος Κιμούλης δεν ήταν μέλος του ΣΕΗ εδώ και πάρα πολλά χρονιά, μόλις πρόσφατα επανεγγράφη. Ο Παύλος Χαϊκάλης, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΣΕΗ, είχε διαγραφεί καθώς χρωστούσε ένα αρκετά μεγάλο ποσό από την συμβολική συνδρομή των μελών στο ΣΕΗ. Πριν μερικές ημέρες, πιθανώς μετά από συμβουλή του δικηγόρου του, πραγματοποίησε αίτηση επανεγγραφής του στο Σωματείο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr