Ένα πρώτο φορτίο εμβολίων κατά του κοροναϊού, με το οποίο αναμένεται να εμβολιαστούν 1.000 άνθρωποι, έφθασε σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, μετά το μπλοκάρισμα της μεταφοράς από το εβραϊκό κράτος στις αρχές της εβδομάδας

Ένα πρώτο φορτίο εμβολίων κατά του κοροναϊού, με το οποίο αναμένεται να εμβολιαστούν 1.000 άνθρωποι, έφθασε σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές και οι ισραηλινές αρχές, μετά το μπλοκάρισμα της μεταφοράς από το εβραϊκό κράτος στις αρχές της εβδομάδας.

«Δύο χιλιάδες δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V έφθασαν (στη Γάζα) προερχόμενες από το Υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα», ανέφεραν σε μια ανακοίνωση οι αρχές της Χαμάς, του ισλαμικού κινήματος που βρίσκεται στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό. «Προωθούνται προς αποθηκευτικούς χώρους» στην πόλη της Γάζας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Κάθε ρωσικό εμβόλιο Sputnik V περιέχει δύο δόσεις του προϊόντος. Το Υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη, ανέφερε πως προορίζονται για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Γάζας. Η COGAT, η ισραηλινή υπηρεσία στρατιωτικού συνδέσμου με τους Παλαιστίνιους, επιβεβαίωσε στο AFP τη μεταφορά «μέσω του σημείου διέλευσης Κέρεμ Σάλομ» που χωρίζει το ισραηλινό έδαφος από τον θύλακα. Η μεταφορά πραγματοποιήθηκε με αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής και με «την έγκριση σε (ισραηλινό) πολιτικό επίπεδο», σύμφωνα με την COGAT.

Η Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη είχε κατηγορήσει τη Δευτέρα το Ισραήλ ότι αρνήθηκε τη μεταφορά χιλιάδων εμβολίων κατά της COVID-19 στη Γάζα, ένα θύλακα δύο εκατομμυρίων κατοίκων.

Η COGAT ανέφερε από την πλευρά της πως το παλαιστινιακό αίτημα «εξεταζόταν και ανέμενε πολιτική απόφαση». Η Χαμάς κατήγγειλε χθες ένα «έγκλημα» με βάση το διεθνές δίκαιο.

Στη Γάζα, περισσότερες από 53.800 μολύνσεις έχουν καταγραφεί από την έναρξη της πανδημίας, εκ των οποίων 538 θάνατοι, όμως ιατρικές πηγές κάνουν λόγο για μια μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία τις τελευταίες εβδομάδες.

Στη Δυτική Όχθη, το Υπουργείο Υγείας έχει καταγράψει επίσημα τουλάχιστον 116.000 μολύνσεις, εκ των οποίων τουλάχιστον 1.400 θάνατοι.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου τον εμβολιασμό στη Δυτική Όχθη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της, αφού έλαβε 2.000 δόσεις απο το εβραϊκό κράτος.

Έλαβε επίσης 10.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και εξέφρασε την πρόθεσή της να μοιραστεί ένα μέρος από αυτά με τους Παλαιστινίους της Γάζας.

Αναμένεται να παραλάβει στα μέσα Φεβρουαρίου τουλάχιστον άλλα 50.000 εμβόλια από τον μηχανισμό Covax για βοήθεια στις πιο φτωχές χώρες, που έχει δημιουργήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Συμμαχία για τα εμβόλια.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr