Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Εισήγηση για διπλή μάσκα - γιατί μερικοί επιμένουν πως είναι περίπλοκη η χρήση της

Κοροναϊός : Εισήγηση για διπλή μάσκα – γιατί μερικοί επιμένουν πως είναι περίπλοκη η χρήση της

Η πλειοψηφία των ειδικών επιθυμεί η χρήση δύο μασκών να γίνει υποχρεωτική, ωστόσο μερικοί έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους σχετικά με το πόσο μπορεί να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο στην πράξη.

Το πιο βασικό μέτρο πρόληψης έναντι στον κοροναϊό αποτελεί η μάσκα και γι΄αυτό το τελευταίο διάστημα γίνεται έντονος λόγος για την υποχρεωτική χρήση όχι μίας, αλλά δύο μασκών σε δημόσιους χώρους.

Στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες ειδικοί λένε «ναι» στην χρήση της διπλής μάσκας (μία υφασμάτινη και μίας χρήσης) καθώς προστατεύει καλύτερα απέναντι στις μεταλλάξεις.

Ωστόσο επειδή κατανοούν πως η χρήση της διπλής μάσκας θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί παντού, οι ειδικοί προτείνουν να γίνει υποχρεωτική στα σούπερ μάρκετ και στα ΜΜΜ.

Οι ειδικοί εισηγούνται τη χρήση διπλής μάσκας σε σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Οι επιδημιολόγοι της επιτροπής αναμένεται να συνεδριάσουν σήμερα, Τετάρτη, προκειμένου αφενός να δουν την εξέλιξη των μεταλλαγμένων στελεχών στη χώρα μας, αφετέρου να εξετάσουν ενδελεχώς την χρήση διπλής μάσκας σε χώρους που παρατηρείται μεγαλύτερος συνωστισμός.

Οι ειδικοί θα εξετάσουν το κατά πόσο είναι δυνατή η εφαρμογή του μέτρου, θα δουν τις νέες μελέτες σχετικά με τις διπλές μάσκες αλλά και τις προϋποθέσεις χρήσης της από το CDC.

Ακόμη ένα μέτρο που θα πρέπει να αποφασίσει η επιτροπή των «33» είναι το αν η υποχρεωτική χρήση της διπλής μάσκας θα είναι ένα καθολικό μέτρο, δηλαδή θα εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα ή στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

Σε κάθε περίπτωση η τελική εισήγηση των εμπειρογνωμόνων της επιτροπής θα δοθεί την Παρασκευή και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της. Τα στοιχεία για τις μεταλλάξεις δείχνουν ότι θα επικρατήσει η βρετανική μορφή της και γι’ αυτό λαμβάνονται μέτρα.

Πάντως η χρήση διπλής μάσκας ουσιαστικά τέθηκε επίσημα όταν και ο Σωτήρης Τσιόδρας στην τελευταία του εμφάνιση φορούσε δύο μάσκες.

Σε κάθε περίπτωση η πλειοψηφία των ειδικών επιθυμεί η χρήση δύο μασκών να γίνει υποχρεωτική, ωστόσο μερικοί έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους σχετικά με το πόσο μπορεί να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο στην πράξη.

Εξαδάκτυλος: Περίπλοκη η χρήση της διπλής μάσκας, η συζήτηση μπερδεύει τον πολίτη

Την επιφύλαξη του για τη χρήση της διπλής μάσκας εξέφρασε εμμέσως ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπ. Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 τόνισε χαρακτηριστικά πως «έχει μια πολυπλοκότητα η διπλή, ως προς τη χρήση και εφαρμογή της». Υπογράμμισε επίσης, πως δεν πρέπει να γίνονται δημόσια αυτές οι συζητήσεις γιατί δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες που ήδη είναι κουρασμένοι.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο επέκτασης του lockdown εκτίμησε, ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες ενδεχομένως να δούμε μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων και αργότερα μια μείωση. «Θα δούμε αποτελέσματα την άλλη βδομάδα, όμως δεν θα είμαστε σε θέση να πούμε 1η Μαρτίου τελείωσαν όλα ανοίγουμε τα πάντα, αλλά δεν αποκλείω κάποιες δραστηριότητες να επανέλθουν αρχές Μαρτίου. Αυτό δεν πρέπει να το αποκλείσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του ο κ. Εξαδάκτυλος λέγοντας ότι η ενδεχομένως η βρετανική μετάλλαξη, που είναι και το πιο μεταδοτικό στέλεχος, ενδεχομένως να κυριαρχήσει και να χρειαστεί να αντιμετωπισουμε εναν ιο που μεταδίδεται ταχύτερα από αυτόν που ήδη γνωρίζουμε. Τόνισε ωστόσο, πως αυτή τη στιγμή, λόγω των απαγορευτικών περιορίζεται η μετάλλαξη του. Σημείωσε επίσης, ότι το σύστημα Υγείας αντέχει, για το ενδεχόμενο συνδρομής των ιδιωτικών κλινικών είπε ότι αυτό είναι μια απόφαση που θα λάβει το υπουργείο Υγείας.

Λινού: Πότε πρέπει να φοράμε διπλή μάσκα – Επικίνδυνες οι μεταλλάξεις

Τη χρήση της διπλής μάσκας, κυρίως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα σούπερ μάρκετ, συνιστά στους πολίτες η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού.

«Οι μεταλλάξεις κάνουν τον κοροναϊού πιο μεταδοτικό και καλό θα είναι να φοράμε διπλή μάσκα κυρίως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα σούπερ μάρκετ, καθώς έτσι πολλαπλασιάζουμε την προστασία μας, πράγμα που αφορά και τα παιδιά», ανέφερε η κ. Λινού, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία της για τη διασπορά των μεταλλάξεων του κοροναϊού στον πληθυσμό ενώ υπογράμμισε ξανά την ανάγκη διενέργειας περισσότερων τεστ ώστε «να ξέρουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια την έκταση της διασποράς των μεταλλάξεων».

Αναφερόμενη στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας είπε πως καθώς κλεινόμαστε στα σπίτια και εφόσον υπάρχει κρούσμα η ενδοοικογενειακή διασπορά είναι αναπόφευκτη.   Το κρύο μάλλον διευκολύνει τον κοροναϊό, είπε, σημειώνοντας πως είναι αστικός μύθος ότι το κρύο σκοτώνει μικρόβια και ιούς.

CDC: Τι δεν πρέπει να κάνετε ποτέ όταν φοράτε διπλή μάσκα

Υπενθυμίζεται πως το CDC έθεσε ορισμένες προϋποθέσεις για την διπλή μάσκα. Αυτές αφορούν ορισμένους κανόνες για το ποιοι τύποι μάσκας πρέπει να ΜΗΝ συνδυάζονται.

Όταν τοποθετείτε μάσκες σε στρώσεις, το CDC λέει ρητά ότι πρέπει να μην χρησιμοποιείτε δύο μάσκες μίας χρήσης. Γιατί; Επειδή δεν αυξάνετε την συνολική προστασία. Σύμφωνα με το CDC, «οι μάσκες μίας χρήσης δεν έχουν σχεδιαστεί για να εφαρμόζουν σφιχτά. Το να φορέσετε περισσότερες από μία δεν θα βελτιώσει την εφαρμογή τους«. Για να εφαρμόζει μια μάσκα σφιχτά, πρέπει να κάθεται πάνω από τη μύτη σας, κάτω από το πηγούνι σας και στα μάγουλά σας χωρίς να αφήνει κενά.

Επίσης το CDC προτείνει την χρήση μάσκας μίας χρήσης ΚΑΤΩ από μια υφασμάτινη μάσκα.

Όταν το κάνετε αυτό, «η δεύτερη μάσκα πρέπει να σπρώχνει τα άκρα της εσωτερικής μάσκας ώστε να κολλάει στο πρόσωπό σας», αναφέρουν οι ειδικοί και επιβεβαιώνει σχετική έρευνα.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell έδειξε ότι οι άνθρωποι πρέπει “να φορούν μια υφασμάτινη μάσκα σφιχτά πάνω από μια χειρουργική μάσκα. Η χειρουργική μάσκα δρα ως φίλτρο και η υφασμάτινη μάσκα ως επιπλέον στρώμα διήθησης βελτιώνοντας ταυτόχρονα την εφαρμογή«. Εφόσον και οι δύο αυτές μάσκες ταιριάζουν καλά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό θα μπορούσε να σταματήσει την εξάπλωση του κορονοϊού με τουλάχιστον κατά 90% αποτελεσματικότητα. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι αν φορέσετε τις μάσκες ανάποδα, αλλάζει η εφαρμογή τους και γίνονται λιγότερο αποτελεσματικές.

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024