Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δικαστικό «φρένο» στη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ολλανδία

Δικαστικό «φρένο» στη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ολλανδία

Το μέτρο στερείται σωστής νομικής βάσης, αποφάνθηκε δικαστήριο στη Χάγη, ζητώντας από την κυβέρνηση να το αποσύρει αμέσως.

Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ολλανδία, η πρώτη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις και πολυήμερες ταραχές στη χώρα αφότου εφαρμόστηκε, στις 23 Ιανουαρίου.

Την περασμένη εβδομάδα, το μέτρο -που αφορά στην απαγόρευση των μετακινήσεων από τις 9.00 μ.μ. έως τις 4.30 π.μ., παρά μόνον για λόγους ύψιστης ανάγκης- παρατάθηκε μέχρι τουλάχιστον τις 3 Μαρτίου.

Τώρα, ολλανδικό δικαστήριο διατάσσει την κυβέρνηση να το αποσύρει αμέσως. Το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης είναι ότι το μέτρο, που εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών ανάσχεσης της πανδημίας, στερείται σωστής νομικής βάσης.

«Η απαγόρευση κυκλοφορίας βασίζεται σε έναν νόμο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης , όπου δεν υπάρχει χρόνος για συζήτηση με το Κοινοβούλιο», αποφάνθηκε το δικαστήριο στη Χάγη. «Δεν υπήρχε οποιαδήποτε τέτοια πιεστική ανάγκη σε αυτήν την περίπτωση. Εκτεταμένα μέτρα, όπως αυτά, πρέπει να στηρίζονται σε κατάλληλους νόμους».

Στην απόφασή του, το δικαστήριο υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση απέτυχε να καταστήσει σαφές γιατί η απαγόρευση κυκλοφορίας ήταν απολύτως απαραίτητη σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, ενόσω ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα μειωνόταν.

Εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει, τονίζοντας ότι πρέπει να εξεταστεί το σκεπτικό της απόφασης.

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024