Το μέτρο στερείται σωστής νομικής βάσης, αποφάνθηκε δικαστήριο στη Χάγη, ζητώντας από την κυβέρνηση να το αποσύρει αμέσως.

Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ολλανδία, η πρώτη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις και πολυήμερες ταραχές στη χώρα αφότου εφαρμόστηκε, στις 23 Ιανουαρίου.

Την περασμένη εβδομάδα, το μέτρο -που αφορά στην απαγόρευση των μετακινήσεων από τις 9.00 μ.μ. έως τις 4.30 π.μ., παρά μόνον για λόγους ύψιστης ανάγκης- παρατάθηκε μέχρι τουλάχιστον τις 3 Μαρτίου.

Τώρα, ολλανδικό δικαστήριο διατάσσει την κυβέρνηση να το αποσύρει αμέσως. Το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης είναι ότι το μέτρο, που εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών ανάσχεσης της πανδημίας, στερείται σωστής νομικής βάσης.

«Η απαγόρευση κυκλοφορίας βασίζεται σε έναν νόμο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης , όπου δεν υπάρχει χρόνος για συζήτηση με το Κοινοβούλιο», αποφάνθηκε το δικαστήριο στη Χάγη. «Δεν υπήρχε οποιαδήποτε τέτοια πιεστική ανάγκη σε αυτήν την περίπτωση. Εκτεταμένα μέτρα, όπως αυτά, πρέπει να στηρίζονται σε κατάλληλους νόμους».

Στην απόφασή του, το δικαστήριο υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση απέτυχε να καταστήσει σαφές γιατί η απαγόρευση κυκλοφορίας ήταν απολύτως απαραίτητη σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, ενόσω ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα μειωνόταν.

Εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει, τονίζοντας ότι πρέπει να εξεταστεί το σκεπτικό της απόφασης.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr