Δημοσιογραφία σημαίνει έρευνα σε πραγματικά γεγονότα. Οχι εμμονική αντιμετώπιση προσώπων και πραγμάτων. Διότι τότε καταντά μια επικίνδυνη, αν και αστεία, γραφικότητα

Στις σχολές δημοσιογραφίας, το πρώτο μάθημα που γίνεται αφορά στα είδη των ρεπορτάζ. Δηλαδή, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, υπουργεία, πολιτιστικό και πάει λέγοντας.

Αυτονόητο για τους νεοσσούς δημοσιογράφους να μάθουν για τους τομείς που μπορούν να κάνουν καριέρα και να επιλέξουν τι θέλουν.

Όμως, στα Πανεπιστήμια και στις γνωστές σχολές που βγάζουν δημοσιογράφους δεν υπάρχει ένα κορυφαίο μάθημα. Ή μάλλον, δεν διδάσκουν οι καθηγητές ότι υπάρχει κι ένα άλλο ρεπορτάζ που δεν το ξέρουν πολλοί.

Λέγεται «Μαρεβο-Μητσοτακικο-ρεπορτάζ».

Οπερ σημαίνει ότι οι δημοσιογράφοι «διαπιστεύονται» μόνο σε αυτό το ρεπορτάζ και ψάχνουν τα πάντα για τη Μαρέβα και τον Κυριάκο.
Και δεν το ξέρουν πολλοί διότι «πρύτανης» του εν λόγω ρεπορτάζ είναι ο Κώστας Βαξεβάνης, «δαιμόνιος» εκδότης του Documento, της εφημερίδας των βοσκοτόπων του Καλογρίτσα δηλαδή.

Ίσως να φαίνεται αστείο, όμως, όσοι γνωρίζουν τι συμβαίνει στην εφημερίδα και τα site του…. Ομίλου Βαξεβάνη (ΔΟΒ για τους μύστες) καταλαβαίνουν πολύ καλά τι εννοούμε.

Οι συντάκτες του εν λόγω Δημοσιογραφικού Ομίλου «διαπιστεύονται» από τον κ. Βαξεβάνη στο παραπάνω «περίεργο» ρεπορτάζ που έχει μία και μόνο εντολή: «Φέρτε μου ό,τι έχει σχέση με τη Μαρέβα κυρίως, και με τον Μητσοτάκη στη συνέχεια».

Πήγε η Μαρέβα για ψώνια; Κάντε το σκάνδαλο γιατί αγόρασε μήλα Βόλου κι όχι Εδέσσης. Προτίμησε η Μαρέβα τον κυρ Μήτσο τον μπακάλη; Γράψτε ότι είναι λαμόγιο ο μπακάλης γιατί παίρνει τις κονσέρβες μισοτιμής.

Επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός και η Μαρέβα το θέατρο; Ε, τότε ο θιασάρχης, ο ηθοποιός και η ταξιθέτρια είναι κολλητοί τους από το… Κολέγιο Αθηνών, όπερ σημαίνει ότι «τα παίρνουν».

Ή στη χειρότερη περίπτωση, για να θυμηθούμε και τα τεκταινόμενα των ημερών, φταίει η Μαρέβα για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.

Με το που μπαίνουν οι δημοσιογράφοι στα γραφεία της εφημερίδας δε ακούνε «καλημέρα», ακούνε «Μαρέβα». Μέχρι και τον καφέ του…. «Μαρέβα με ολίγη τον πίνει» ο δαιμόνιος.

Ωστόσο, τα πράγματα μπορεί να φαίνονται αστεία αλλά δεν είναι. Διότι θεμιτό είναι να ψάχνεις την πρωθυπουργική οικογένεια και να βγάζεις σκάνδαλα υπαρκτά. Αυτή είναι η δουλειά ενός σοβαρού δημοσιογράφου.

Κανονικό bullying

Τι γίνεται, όμως, όταν οι δημοσιογράφοι πρέπει να σκαρφίζονται σκάνδαλα, πρέπει να υπογράφουν την κάθε δημοσιογραφική «παπάτζα» που πετάει ο Βαξεβάνης για να γεμίσει τις σελίδες και να προκαλέσει ντόρο;

Τι γίνεται όταν οι συντάκτες δέχονται κανονικό bullying προκειμένου να βρουν πάση θυσία «σκάνδαλα»; Τι γίνεται όταν αναγκάζονται να παρατήσουν κάθε άλλη δουλειά που έμαθαν και να ασχοληθούν με το «Μαρεβο-ρεπορτάζ»;

Και τι γίνεται όταν ο εκδότης τους υποχρεώνει, εκβιάζοντάς τους, να γράψουν στο όνομα της δικής του εμμονής, να υπογράψουν τα κείμενα και στη συνέχεια να τα ποστάρουν και στα social media, προκειμένου να εξευτελιστούν διαδικτυακώς;

Απλά, οι συντάκτες κάνουν υπομονή μέχρι που δεν αντέχουν. Εξ’ ου και οι αρκετές αποχωρήσεις πριν από 15 μήνες από τον… ΔΟΒ, μεταξύ των οποίων και η διευθύντρια, κ. Μπαζού και αρκετοί άξιοι δημοσιογράφοι που δεν άντεξαν αυτό το… ψυχιατρικής ανάλυσης, περιβάλλον.

Και γι’ αυτό σε συνεντεύξεις που κάνουν άλλοι δημοσιογράφοι για να πιάσουν δουλειά, φεύγουν με ελαφρά πηδηματάκια μόλις ο εκδότης Βαξεβάνης τους λέει «εμένα δε με νοιάζει το πολιτικό ρεπορτάζ, εγώ θέλω να σκίσετε τη Μαρέβα και τον Μητσοτάκη;»

Γιατί εντάξει. Η αναζήτηση δουλειάς είναι υπέρτατο αγαθό και απαιτεί θυσίες και από τους εκατοντάδες άνεργους δημοσιογράφους. Αλλά να γίνουν… μαρεβο-συντάκτες στη γαλέρα του Βαξεβάνη, ούτε που το φαντάζονται.

Ολα αυτά που γράφει ο εκδότης και επικροτούν οι όψιμοι «αριστεροί» φίλοι του, δεν τους δίνει κανείς σημασία και γελάνε μέχρι και οι «καλικάντζαροι των social media» που σχολιάζουν με 0,60 ευρώ το μήνυμα.

Όμως, σε κάθε περίπτωση, η δημοσιογραφία που «στήνει» μαρεβο-συντάκτες στο όνομα της εμμονής του εκδότη, έχει ηττηθεί εδώ και καιρό. Ασχέτως αν δεν το καταλαβαίνουν οι «στρατοί» που ξυπνάνε και κοιμούνται σε παραληρηματικό οίστρο.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr