Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το χρήμα φέρνει την ευτυχία, αλλά με όρους

Το χρήμα φέρνει την ευτυχία, αλλά με όρους

Η διαδικασία του κέρδους ενεργοποιεί την αίσθηση χαράς, η ευτυχία όμως φαίνεται να είναι περισσότερο σύνθετη

Έρευνες εδώ και χρόνια έχουν αποδείξει ότι πραγματικά το χρήμα δεν εγγυάται την ευτυχία. Η διαδικασία του να κερδίζει κανείς χρήματα, όμως, οδηγεί σε ανεβασμένα επίπεδα ευφορίας.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι οι κάτοικοι των κορυφαίωνσε ΑΕΠ χωρών βαθμολογούν το επίπεδο ικανοποίησής τους από την ζωή με ένα 7 στα 10.

Μια πρόσφατη εργασία του Matthew Killingsworth του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, διαπιστώνει ότι η ευτυχία συνεχίζει να αυξάνεται όσο το εισόδημα ανεβαίνει, με δύο όμως προειδοποιήσεις. Πρώτον, όσο περισσότερη ευτυχία θέλετε, τόσο πιο ακριβή γίνεται αυτή. Και δεύτερον, τα χρήματα δεν είναι  τόσο σημαντικά όσο κάποιοι άλλοι παράγοντες.

Το 2010, ο Daniel Kahneman και ο Angus Deaton, και οι δύο από το Πανεπιστήμιο του Princeton, διαπίστωσαν ότι η ευτυχία, όπως μετράται από την αντίληψη των ανθρώπων για τη συναισθηματική τους ευημερία, μειώθηκε όταν τα ετήσια εισοδήματα έφτασαν περίπου τα 75.000 $ (ή 90.000 $ σήμερα).

Η εργασία, απ΄την άλλη,  του  Killingsworth, δείχνει ότι όσο τα άτομα κερδίζουν, τόσο πιο χαρούμενα γίνονται. Η  παγίδα εδώ είναι ότι το επόμενο δολάριο που θα βγάλει κάποιος θα τον ενθαρρύνει λίγο λιγότερο από ό, τι το προηγούμενο που κέρδισε.

Η μέση διαφορά στην ικανοποίηση ζωής μεταξύ δύο ατόμων που κερδίζουν 40.000 $ και 80.000 $ είναι περίπου η ίδια με εκείνη μεταξύ των δύο που κερδίζουν 80.000 $ και 160.000 $. Έτσι, ο Killingsworth βρίσκει ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό της συνολικής διακύμανσης στην ευτυχία εξηγείται από τις διαφορές στο εισόδημα. Προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι η υγεία, η θρησκεία, η απασχόληση και η οικογένεια είναι πολύ σημαντικά για την ψυχολογία και την ευημερία του ατόμου.

Με άλλα λόγια, υπάρχουν περισσότερα και σημαντικότερα στη ζωή από τα χρήματα.

Οι μελέτες έδειξαν ότι κάποιος που κερδίζει 20.000 $ ετησίως γίνεται πιο χαρούμενος με κάθε δολάριο που βγάζει επιπλέον από ό, τι αυτός με 40.000 $ εισόδημα. Επίσης, η οικονομική ανάπτυξη αποδεικνύεται σχετικά επισφαλής ως κριτήριο προόδου και είναι σημαντική μόνο εφόσον δεν έρχεται σε βάρος άλλων μέτρων ευημερίας.

Η ευτυχία βασίζεται σε πολλούς παράγοντες και ίσως γι’ αυτό είναι πάντοτε άπιαστη.

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024